Yaklaşık 18 milyon öğrenci için ders zilinin çalmasına az bir vakit kaldı. Velilerin çocuklarını okula hazırlama telaşının hız kazandığı bu dönem uzmanlar da uyarıyor: Çocuğunuzun gözlerini okula hazırlayın.

Türkiye'de her üç çocuktan birinde uzak veya yakını görme sorununa rastlandığını belirten Dünyagöz Hastanesi'nden Op. Dr. Elvan Yalçın, bu durumun çocukların derslerdeki başarısını önemli ölçüde düşürdüğünü söyledi.

Çocuklarda uzak veya yakın görme sorunlarının göz tembelliğini de tetiklediğini belirten Yalçın, "Çocuğundaki görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, onların derslerdeki başarısızlığını, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağlıyor. Oysa çocuk öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik olmadığı halde, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini de ciddi oranda düşürüyor. İş işten geçmeden aileler duyarlı davranmalı" dedi.

OKURKEN SATIR ATLIYORSA...

Görme problemlerinin erken teşhis edildiği takdirde tedavinin de başarı oranının artacağını ifade eden Yalçın, göz bozukluğunun belirtilerini şöyle sıraladı:

"Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar göz bozukluğunun işaretidir. Çocuklarında bu tür şikâyetler gözlemleyen ebeveynlerin en kısa sürede hekime başvurmalarında yarar var. Erken konulan teşhisle tedavi süreci kolayca atlatılabilir."

DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ

Ailelere, çocuklarının göz muayenelerini düzenli olarak yaptırmalarını öneren Yalçın, "Bu sayede bir veya her iki gözde görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erkenden tespit edilir. Doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş içinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir" diye konuştu.

Görme bozukluklarının yaşa bağlı olarak görülme sıklığının arttığını dile getiren Yalçın, göz tembelliği, şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmatın çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları olduğunu belirtti.

ÇOCUKLARDAKİ GÖZ HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ

Göz kayması, çapaklanma, şişlik

Bir gözü kapayarak bakma, gözlerini kısarak bakma

Çok yakından okuma, okuduğu satırı atlama, TV'yi yakından izleme

Düşük performans

Baş ağrısı, dalgınlık

Başı bir yana eğerek bakma, sık sık gözleri kaşıma

Bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama

NTV