Eğer mutlu bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız bu şart

Denizli'de konferans veren Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Figen Şen Kösem, depresyonda olan anne babanın çocuğunun da depresyonda olacağını belirterek, “Mutlu çocuklar yetiştirmek istiyorsak önce anne ve babanın mutlu olması gerekir” dedi.

Denizli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün organize ettiği Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda düzenlenen ilk konferansa çok sayıda anne baba katıldı. Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan da, konferans öncesi velilere seslendi. Gökoğlan, yetişkinlerin çocuk yetiştirirken bazı hatalar yapılabileceğini belirterek, “Çocuklarımız, hatalarımız sonucunda bebeklikten başlayarak evliliğe, askerliğe ve hatta yaşamın her alanına kadar birçok sıkıntılı dönem geçirebiliyor. Teknolojik gelişmeler çocuğun gelişimde önemli olduğu için hepimiz bocalama devri geçirmeye başladık. Bunu da bilgilendirme yoluyla çözmeyi amaçlıyoruz. Bizim de çocuk yetiştirme konusunda bir katkımız olursa amacımıza ulaşırız” dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Şen Kösem de, ailelerin çocuklarını sağlıklı, başarılı ve mutlu bir insan haline getirmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini, istemeyerek de olsa amaçları doğrultusunda çalışırken hata yapıldığını söyledi. Çocukların ihtiyaçlarının karşılanması durumunda amaca ulaşıldığını belirten Dr. Kösem, “Bebeklikten yetişkinliğe kadar ne yapılması gerektiğini tespit edelim.

Bebekler, yakınlık, sıcaklık, ilgi, sevgi ve olumlu bir ev ortamı isterler. Olumlu ev ortamı derken, gerginlik, üzüntü, sıkıntının normalin üzerine çıkmadığı ortamları kastediyoruz. Bebekler en çok da mutlu bir anne baba ister” dedi.

Bir çocuğun ruh halinin, doğrudan anne babanın ruh haliyle ilişkili olduğunu kaydeden Dr. Figen Şen Kösem, “Depresyonda olan anne ve babaların çocukları da depresyonda olur. ‘Ben eşime kızgınım, kayınvalideme kırgınım ama çocuğuma çok iyi bakıyorum, isteğini alıp giydiriyorum’ derseniz bu iyi bir anne babalık değildir. Hem bayanlarda hem erkeklerde yaşamda mutlaka depresyon dönemi geçirebiliriz.

Bu da çocuğu olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda uzmandan yardım alınmalıdır. Mutlu çocuklar yetiştirmek için kendimiz mutlu olmalıyız. Birinci şartımız budur” diye konuştu.

haberturk.com