Çocuğum Derslerinde Problem Yaşıyor!

Anne –babalar çocuklarının ders başarısı ve öğrenme becerilerinde belirgin problemlerle sıklıkla karşılaşmaktadır. Çocuk; belirli alanlarda belirgin bir yetersizlik gösterdiği tespit edildiğinde bir uzmandan bu durumun bir öğrenme bozukluğu olup olmadığının araştırılması gerekir.

ÇOCUĞUM DERSLERİNDE PROBLEM YAŞIYOR!!

Anne –babalar çocuklarının ders başarısı ve öğrenme becerilerinde belirgin problemlerle sıklıkla karşılaşmaktadır. Çocuk; belirli alanlarda belirgin bir yetersizlik gösterdiği tespit edildiğinde bir uzmandan bu durumun bir öğrenme bozukluğu olup olmadığının araştırılması gerekir.

Öğrenme bozuklukları ;

Matematik Bozukluğu
Okuma Bozukluğu
Yazılı anlatım bozukluğu
Başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

Matematik bozukluğunda ; çocuk yaşından , zeka düzeyinden ve aldığı eğitimden beklenen düzeyde matematik becerilerini yerine getirmekte güçlük çekmektedir. Bu becerileri yeterli düzeyde yerine getirememenin çocuğun günlük yaşantısını olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. İşlem yapmakta zorlanır. Sayıları, sembolleri, çarpım tablosunu kavramakta güçlük çeker. Problem çözerken yapılacak işlemlerde zorlanır. Bu duruma duygusal bir problem eşlik etse de matematik becerilerinde problemler çok daha fazladır.

Okuma Bozukluğu gösteren çocuklarda yine yaşından , zeka düzeyinden ve aldığı eğitimden beklenen düzeyde okuma becerilerini gösterememe belirgin düzeyde söz konusudur. Bu becerilerdeki yetersizlik çocuğun günlük yaşantısını olumsuz düzeyde etkilemeye devam etmektedir. Yavaş okuma, sesleri ve bazı harfleri öğrenmede güçlük, heceleme de hatalar, yanlış sözcük kullanma, hece atlama gibi hatalar belirgindir.

Yazılı anlatım bozukluğunda da çocuğun aldığı eğitim düzeyi , kronolojik yaşı ve sahip olduğu zeka düzeyinden beklenen düzeyde yazma becerilerinde bir yetersizlik söz konusudur. Yavaş yazma belirgindir. Yazıları okunaksızdır, yaşından beklenen düzeyde düzgün yazamamaktadır. Bazı harfleri ters yazma, harfleri atlama, sürekli yanlış yazma, ters yazma gibi hataları sıklıkla tekrarlar.


Okula giden çocuk bu alanlarda zorluk yaşadığında aile ile çatışmaları gittikçe artmaktadır. Ailenin böyle durumlarda bunun bir bozukluk olduğunu fark etmelidir. Aksi takdirde çocuk zorlanmaya devam edecektir. Uzmanın yapacağı standart testlerle bu bozuklukların hangi alanlarda ve hangi düzeyde olduğunun tespit edilerek gerekli tedavi sürecinin başlaması gerekmektedir. Bu tespit ve tedavi çalışmaları uzman tarafından titizlikle yapılmalıdır. Tedavi tıbbi, eğitimsel , psikolojik ve aile desteği ile devam eder.

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar genellikle ders çalışmayı sevmez. Ödevlerini yapmaz . Dikkat süresi yaşından beklenenden daha kısadır. Yalnız çalışmak istemez ve sürekli bir kişinin yönlendirmesini bekler. Kitap okumayı sevmez okurken de sıkılır. Odasını düzenleme, planlamada güçlük çeker. Yönleri sürekli olarak karıştırır. Saati ve zamanı ( dün , yarın, bugün gibi ) sürekli olarak karıştırır. Kendisini ifade etmede güçlük çeker. Dil becerileri zayıftır. Bir olayı anlatmakta güçlük çekebilir.


Psikolog Eda Gökduman


.ALINTIDIR.