Çalışan Anne Olmak, Çalışan Annelerin Sorunları ve Tavsiyeler

Çalışan Annelere Tavsiyeler

Günümüzde kadınların iş dünyasındaki etkin konumu, anne olmalarıyla birlikte birçok yönden zorlayıcı bir hal alıyor. Kadınlar çalışma hayatı ve anneliğin birlikte getirdiği sorunlara çare ararken, anneysen.com üyesi çalışan anneler de yaşadıklarını hem anket, hem de soru-cevap platformlarında birbirleriyle paylaşıyor.

Rakamlar ve görüşler, çalışan anne olmanın kolay olmadığını vurguluyor. Çalışma hayatı ile ilgili anketlere katılan annelerin % 28’i iş yerleriyle doğum izni konusunda sorun yaşadığını söylüyor,%17’si ise bebekleri 2 aylıkken çalışmaya başlamak zorunda kaldıklarını iletiyor.

Çalışan Anneler Suçluluk Duygusundan Nasıl Kurtulabilir?
Anne olmak, çalışıyor ve gün içinde çocuğunu göremiyor olmak suçluluk duygusunu beraberinde getiriyor. Annelerin, kendileri çalışırken çocuklarını emanet ettikleri kişilerle ilgili olarak içleri rahat ve güvenleri tam ise, suçluluk duygusu kendisini daha az gösterebiliyor.

Öncelikle bu duyguyla ilgili farkındalık kazanmak ve bu duyguyu kabul etmek önemli. Bundan sonra ise, birlikte geçirilen zamana odaklanmak, bu zamandan olabildiğince keyif almak ve tadını çıkartmak gerekiyor. Birlikte geçirilen eğlenceli ve neşeli zamanlar ne kadar çok olursa, bunlarla ilgili anılar da o kadar iyi hatırlanır. O zaman, birlikte olamamaktan dolayı duyulan suçluluk ya da üzüntü değil, birlikteyken paylaşılanlar ve anne-çocuk arasında gelişen ilişkinin mutluluğu ve samimiyeti önem kazanır.

Bana göre annelik, çocuğunuzla aynı duyguları paylaşmaktır. Bunun için sürekli birlikte olmak, aynı mekanda yan yana olmak gerekmiyor. Hatta çalışan annelere eve geldiklerinde, her gün bebeklerini bir süre uzaktan gözlemlemelerini ve bu gözlemlerini, örneğin bebeklerindeki değişiklikleri, her gün farklılaşan tepkilerini not etmelerini öneririm. Böylece bebeklerini daha dikkatli inceleyecekler ve değişiklikleri daha çabuk fark edeceklerdir. Anne ve bebek zaman içinde birbirlerini daha iyi tanıyacaklar, ilişkileri daha derin olacaktır.

Yoğun Çalışan ve Eşinden Destek Alamayan Anneler Nasıl Yardım İstemeliler?


Eşinden istediği desteği alamayan annelere ilk tavsiyem, öncelikle koşulları gözden geçirmeleridir. Eşlerinden destek alamamalarının nedeni onların çalışma koşullarından mı, çocuk bakımıyla ilgili güvensizliklerinden ve tedirginliklerinden mi, kişilik özelliklerinden mi, başka nedenlerden mi kaynaklanıyor, bunu anlamaya çalışmaları gerekir. Bunların içinde kendilerinin değiştirebilecekleri şeylere yönelebilirler.

Örneğin eşlerinin de çocuk bakımıyla ilgili bilgi sahibi olabileceği kaynaklara ulaşmasını desteklemek ya da çocukla ilgili daha fazla sorumluluk vermek ve verilen sorumluluğu farklı bir şekilde yerine getirmesini saygıyla karşılamak yararlı olacaktır. Çocuk bakımında eşlerin her ikisinin de önemli sorumlulukları paylaşmaları, bu dönemde özellikle erkeklerin istekli olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Eşlerin yanı sıra, destek alınabilecek diğer kaynakları ihtiyaçlara göre belirlemekte yarar var. Hem çocuk bakımında hem de ev işlerinde bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda ve bir tek kişinin bunları yerine getirmesi istendiğinde çeşitli sıkıntılar yaşanabilmektedir. Burada görev tanımlarını doğru yapmakta, çalışanın iş yükünü iyi algılamakta yarar var. Ayrıca, yakın çevreden (akraba, arkadaş vb. gibi) alınabilecek destekleri de gözden geçirmekte, çeşitli ajanslara başvurmakta ve çeşitli başvuruları referanslardan yararlanarak değerlendirmek çözüm sağlar.

"Süper Anne Sendromu" Sizce Var mı? Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?
“Süper anne sendromu” tanımını son zamanlarda oldukça fazla duyuyoruz ve okuyoruz. Ancak, burada sadece anneliğe yönelik, anne olduktan sonra ortaya çıkan bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Anne olduktan sonra bir çocuğun sorumluluğunu ve bakımını üstlenmek ve yaşantısındaki diğer değişikliklere adapte olmakla ilgili olarak kadınlar önceki yaşantılarının üzerine birçok şey ekliyorlar.

Yani, kadınların anne olmadan önceki yaşantılarına baktığınızda, örneğin kontrol etmeyi, planlı olmayı, işinde gelişmeyi, iyi organize olmayı seven bir yapıları varsa, annelikten sonra da bu genellikle devam ediyor. Sanırım “süper anne” dediklerimiz, birçok sorumluluğu ve işi bir arada götürebilenler.


.alıntıdır.