Bosanma kararınızı çocugunuza en dogru nasıl açıklarsınız?

Bosanma kararini açiklarken ebeveynler birlikte hareket etmelidirler. Sakin ve kontrollü davranilmali

Bosanma ve sonrasinda yasananlar çocugun gelisimini etkileyecek bir sürecin baslamasina da neden olur. Ebeveynlerin bu sürece nasil hazirlandiklari ve bosanma sonrasindaki durumlari çocuklarin gelisimlerini olumlu ya da olumsuz etkiler. Sorumluluk sahibi yetiskinler olarak bosanma sürecinde çocuklarimizin ihtiyaçlarina, aramizdaki güven baginin korunmasina özen göstermek gerekir. Uzamis veya ayrilik karari almakta zorlanilmis süreçlerin çocuklari olumsuz etkiledigi kesindir.

Bosanma kararini açiklarken ebeveynler birlikte hareket etmelidirler. Sakin ve kontrollü davranilmali. Içinde bulunulan durum ve bundan sonraki yasam sekli açiklayici cümlelerle anlatilmalidir. Çocuklarin konusma sirasindaki sorulari ya da itirazlari bu süreçle ilgili bilgileri ve hissettikleri konusunda bilgi verecektir.

Bu sürecin uyumlu atlatilmasinda yapilabilecek ilk adimlar sunlar olabilir:

- Ayrilik kararinizi çocuklarin yas dönemlerine uygun cümlelerle açiklamak.
- Anne ve baba olarak sorumluluklarinizin degismedigini her zaman onu seveceginizi hissettirmek.
- Görüsme düzeninizin nasil olacagina hep birlikte karar vermek. Çocuklarin bu süreçteki taleplerini hassasiyetle karsilamak.
- Çocuklar bazen evden ayrilan ebeveyn için kaygi duyuyorlar. Nerede yasadigi, ne hissettigi ile ilgili sorulari olabilir. Bunlari dikkatle dinleyip tatmin edici cevaplar vermeye çalismak.
- Anne ve babalarin kendi aralarindakisorunlari çocuklarin önünde konusmamalarina özen göstermeleri gerekir.
- Okul, saglik sorunlari gibi konularda her iki ebeveyninde isbirligi yapmalari çok önemlidir.
- Çocuklar bosanma sirasinda terk eden veya ihmal eden ebeveynide özlerler. Mutsuzluk, içe kapanma, red etme yogun yasanan duygulardir. Çocuklarin ebeveynleriyle iliskilerini kesmek önerilmez. Anne ve babalar birbirlerinin yerini tutamaz.
- Babasi tarafindan ihmal edilen bir erkek çocuk kendisini sekillendirmeye yardimci olacak modelinide kaybetmis olur. Bir erkek veya gelecekte baba olmak ile ilgili bilgisi yeterince beslenemeyecek olabilir. Davranislarini kontrol etmek, sorumluluklarini yerine getirmek konusunda isteksiz davranabilir. Karsi cinsle iliski kurmak, sürdürmek ve sorunlari çözmekte zorlanabilir. Zorlandiklari durumlarda mücadele etmekten kaçabilirler. Rolmodel olabilecek yakin aile bireyleri ile iliskisini güçlendirmek olumlu etkileyebilir.
- Kiz çocuklar için ise diger cinsiyetle iliski olusturmakta güçlükler yasadiklari gözlemlenir.

Annelerin stresle bas edebilme becerileri bosanma sonrasinda yasanacak güçlüklerin çocuklara yansimasinda azaltacaktir.


.ALINTIDIR.