Bebeginizin Güvenligini Sağlayın

Bebeginizin güvenligi için, ev içinde, günlük hayatinizi kolaylastiracak, sizin de içinizin rahat etmesini saglayacak bazi önlemler almaniz oldukça önemlidir

Bebeginizin güvenligi için, ev içinde, günlük hayatinizi kolaylastiracak, sizin de içinizin rahat etmesini saglayacak bazi önlemler almaniz oldukça önemlidir. Bu önlemler, bebeginizin yasi büyüdükçe farklilassa da temelinde, onun etrafinda kendini kontrol edip, sakinamayacagi her türlü tehlikeden uzak durmasini içermektedir. Acil Tip Uzmani Dr. Serkan Sener: “Bazen anne-baba olarak bebeginizin ne kadar hizli gelisip, büyüdügünü fark edemezsiniz ve “benim bebegim bunu daha yapamaz ki” gibi düsüncelere kapilirsiniz. Bazi bebeklerin gelisimi ansizin olabilir. Bu nedenle, olasi tehlikeleri bilmeli ve erkenden tespit etmelisiniz. Bebeginiz tehlikeyi göremez ve etrafinda ilginç olan her sey, onu bir miknatis gibi çeker!” diyor ve bebeginizin evde basina gelebilecek kazalarla ilgili bilgileri veriyor.

Ev genelinde güvenlik

Bebeginizin yatakta ya da koltukta altini degistirirken, düsme tehlikesine karsi önleminiz alin. Özellikle altini açarken, bebeginizin çok yüksek bir mesafede olmamasina ve her an kontrolünüz altinda olmasina özen gösterin. Mümkünse bu isi yerde yapin. Ikinci el bebek koltugu, bebek arabasi, mama sandalyesi kullaniyorsaniz güvenli oldugundan emin olmak için gerekli kontrolleri ara sira tekrarlayin. Emziklerini kontrol edin, emzik ucunun sapina bagli olmasina dikkat edin, emzik kordonunun boynuna dolanma tehlikesini göz önünde bulundurun. Kiyafetlerinde, kurdele, bagcik oldugunda bunlarin bebeginizin nefes almasini engelleyebilecek sekilde olmadigindan emin olun. Bebekler ayaga kalkmaya ve elleriyle kavramaya basladiklarinda her seyi kesfetmek isterler, bu noktada bebeginiz için 30cm kuralini isletin ve ulasabilecegi yükseklikteki tüm maddeleri kenar ve köselerden 30cm geriye koyun.

Mutfak

Mutfakta bulunan birçok ürün bebeginiz için tehlike olusturabilir. Bu nedenle açikta, temizlik ürünü, ilaç birakmayin. Siz yemek pisirirken veya isisi yüksek nesneler mutfaktayken, oradan bebeginizi uzakta tutun. Kordonu bulunan elektrikli cihazlarin kordonlarinin toparlanmis oldugundan, prizde olmadigindan emin olmadan, bebeginizin mutfakta olmasina izin vermeyin. Ocak üzerinde sicak içerigi olan çaydanlik, tencere kaplarini uzun süre ortada tutmamaya özen gösterin. Sogumalari için, bebeginizin ulasamayacagi yere birakin. Yemek yedirirken, mama sandalyesi kullanmayi tercih edin. Bebeginiz, firin, ocak gibi dügmelerle çalisan elektrikli esyalara erisecek boya ulastiginda, dügmeleri ellememesi gerektigini ögretin. Gerekirse, dügmelerin açilmasini engelleyecek önlemler alin (Lastik takmak, birbirine ilistirmek gibi).

Banyo

Her türlü temizlik, ilaç, kozmetik ürünlerini, kapali dolaplarda veya bebeginizin ulasamayacagi yerlerde bulundurun. Yer temizligini yaptiktan sonra, duruladiginizdan emin olun ve iyice kurumadan bebeginizin oraya girmesine engel olun. Kayip düsmesini engellemek için, kaymayi önleyici plastik paspaslar kullanin.

Bebek odasi

Bebeginizin odasi, hava ve isik alabilen bir konumda olmalidir, ancak çok alçak olmayan pencereler, pencerelerin kapali durmasini saglayan kilit düzenekleri, bebeginizin güvenligi için önemlidir. Odasinda mümkün oldugunca az esya tutmak, hem bebeginize hareket alani saglar hem de düsme, yaralanma, çarpma riskini azaltir. Toz tutmayan malzemelerden yapilan örtüleri kullanmaniz, bebeginizin sagligini korumaniza yardim olur. Odasinin aydinlatmasini tavandan yaparken ayni zamanda isigin direkt bebeginizin gözüne gelmesini engelleyici bir düzenek de seçmelisiniz. Kordonlarini çekilebilecegi, devirebilecegi, yüksek abajurlari tercih etmemelisiniz.

Bebek Yatagi

Bebeginizin yataginin parmakliklari yeterince yüksek ve saglam olmalidir. Bebeginizin yaninda kimse yoksa parmakliklari tamamen yukari kaldirin. Bebeginizin yatagi ipli, kordonlu perdelerin yaninda durmamalidir. Bebeginiz kendini o iplerle bogabilir. Ayrica yataginin üzerine raf monte etmeyin.

Yeni dogan bebeginizin ev disinda da basina birçok sey gelebileceginiz söyleyen, Acil Tip Uzmani Dr. Veysel Balci, disarida almaniz gereken önemleri bizler için siraladi.

Arabada

Arabada bebeginiz için en güvenli yer arka koltuktur. Yolculukta bebekler için, bebek tipi güvenlik koltugu kullaniyorsaniz, yönü aracin arkasina bakacak sekilde olmalidir. Iki yönlü olabilen bir araba güvenlik koltugu kullaniyorsaniz, koltugun yönünü öne döndürmek için bebeginizin agirligi en az 8–9kg olmali ve desteksiz oturabilmelidir.

Yürüme

Yürümeyi yeni ögrenen ve yerinde durmayi pek sevmeyen küçük bebeginiz, sik sik bir yerlerden düsüp, kafasini vurarak sizi korkutabilir. Genellikle, bu düsmeler ciddi problemlere yol açmadan, kafada küçük bir sislik veya birkaç morlukla atlatilir. Eger bebeginiz kendi boyundan daha yüksek bir yerden düserse, daha ciddi bir travma olabilir. Önemsiz bir düsmeyi, ciddi bir kafa travmasindan ayirt etmeniz için bazi isaretlere dikkat etmelisiniz.

Eger, bebeginizde bilinç kaybi varsa, nefes alip vermede zorlaniyorsa, havale geçiriyorsa, kulak, burun, agizdan kan veya suya benzer seffaf bir sivi geliyorsa, hiç zaman kaybetmeden acil tibbi yardim istemelisiniz.

Tikanma

Bebeginizin hava yolu, solunumunu gerçeklestirmek için gerekli havanin geçisine engel olacak sekilde tikanabilir. Tikanma, tam tikanma ya da kismi tikanma seklinde olur. Eger kismi tikanma mevcut ise öksürür, nefes alabilir ve konusabilir. Bu durumda bebeginize dokunmayin, onu öksürüge tesvik edin ya da acil yardim çagirin. Eger tam tikanma varsa, nefes alamaz ve morarir. Bu durumda Heimlich Manevrasini (Karina basi uygulama) yapmalisiniz, fakat bu tür bir girisimde bulunmaniz için mutlaka ilk yardim egitimi almis olmaniz gerekir.

Yanik

Bebeginizin herhangi bir bölgesinin isiya maruz kalmasi sonucu olusan, doku bozulmasina yani denir. Yanik, genellikle sicak su veya buhar temasi sonucu meydana gelebilecegi gibi, sicak kati ya da asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas, elektrik akimi etkisi ve radyasyon nedeniyle de olusabilir. Yaniklar 3 dereceye ayrilir. 1. derece yaniklar: Deride kizariklik, agri, yanik bölgede ödem olusumudur. Yaklasik 48 saatte iyilesir. 2. derece yaniklar: Deride içi su dolu kabarciklardir (Bül) ve agrilidir. Derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyilesir. 3. derece yaniklar: Derinin tüm tabakalarinin etkilenmesidir. Bebeginiz yaniga maruz kalirsa, yanik bölgeyi en az 20 dakika soguk su altinda tutun (Yanik yüzeyi büyükse isi kaybi çok olacagindan önerilmez). Yanmis alandaki derileri kaldirmadan giysilerini çikarin ve su toplamis yerleri kesinlikle patlatmayin. Yanigin üzerine ilaç ya da yanik merhemi gibi maddeler de sürmemelisiniz. Yanigin üzerini temiz bir bezle örtün ve saglik kurulusuna basvurun.

Zehirlenme

Bebeginizin vücuduna zehirli (Toksik) bir maddenin girmesi sonucu, normal fonksiyonlarin bozulmasina zehirlenme denir Vücuduna disaridan giren bazi yabanci maddeler, yasamsal fonksiyonlarina zarar verebileceginden, zehirli (Toksik) olarak kabul edilirler. Bebeklerde en sik rastlanan zehirlenme, sindirim yoluyla olur. Böyle bir durumda bebeginizi kusturmaya çalistirmamalisiniz.

Bogulma

Bebeginizin vücudundaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu, dokularinda bozulma meydana gelmesi durumuna bogulma denir. Öncelikle bebeginizin bogulma nedenini ortadan kaldirmalisiniz. Daha sonra bilincini kontrol ederek, yasamsal bulgularini degerlendirmelisiniz ve hemen tibbi yardim istemelisiniz.

.ALINTIDIR.