Anababayla Yatmak İsteme

Bazı çocukların kendi odalarında veya kendi yataklarında yatmak istememelerinin tek sorumlusu ebeveynleridir; çünkü bu ana babalar, bebeklikten itibaren çocuğu kendi yataklarında uyuturlar

Bazı çocukların kendi odalarında veya kendi yataklarında yatmak istememelerinin tek sorumlusu ebeveynleridir; çünkü bu ana babalar, bebeklikten itibaren çocuğu kendi yataklarında uyuturlar. Çocuğu belli bir yaştan sonra kendi odasında uyutmak isteyince, çocuk, ağlayarak bağırarak karşı çıkar. Bu durumda kimi çocuk, yalnız yatmaktan korktuğunu ileri sürer. Gerçekten de korkuyor olabilir; çünkü o güne kadar yalnız yatmamıştır. Kimi ana baba, çocuğun huysuzluk ettiğini veya şımardığını düşünerek çocuğu zorla odasında yatırmaya zorlar ve çocuğun uyku saatini kâbusa çevirir.

Belli bir yaşa kadar ana babayla yatmaya alışan bir çocuğun odasında uyumasını sağlamak için bazı aşamaların uygulanması zorunludur. Aşağıdaki öneriler yerine getirilirse, ilk birkaç gün çocuk zorluk çıkarabilir, belki dakikalarca ağlayarak karşı gelebilir; ancak ana baba kararlılığını ortaya koyarsa, olumlu sonuç verecektir.

Neler Yapılabilir?

·Çocuğu odasında yatırmadan önce, çocuğun yatağı ebeveynin yatağının yanına bırakılmalıdır.

·Bir hafta sonra çocuğun yatağı odasına taşınabilir.

·Çocuğun odası, ana babanın odasına çok yakın olmalıdır.

·Çocuk odasında uyutulacağı zaman, ana baba korkularının yersiz olduğunu ve korkulacak bir şeylerin olmadığını söylemelidir.

·Odaların kapıları aralıklı bırakılmalıdır.

·Gece lambası açık bırakılmalıdır.

·Çocuk hâlâ korktuğunu söylerse, anne “önce sana güzel bir masal anlatacağım/okuyacağım, sonra sen uyuyuncaya kadar yanında duracağım,” diyerek çocuğun uyumasını beklemelidir.

·Gece yarısı uyanıp ana babanın yatağına gelirse, hemen odasına geri götürülmelidir.

Bazen yeni bir çocuğun aileye katılmasıyla büyük çocuğun kıskanmasına yol açar ve çocuk kıskançlığını bastırmak için ana babayla yatmak ister. Çocuğun bu isteğine aşırı tepkiler verilmemelidir. Çocuğun artık büyüdüğü ve kendi yatağında yatması gerektiği açıklanmalıdır. Ayrıca çocuğun kıskançlığını kamçılayan davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu durumlarda kimi ana baba çocuğa acıyarak kendi aralarında yatmasına izin verirler; ancak bu yanlış bir tutumdur; çünkü alışkanlık haline gelebilir.

Çetin ÖZBEY

.ALINTIDIR.