Ağlıyorsun Bebeğim, Susadın mı?


Genellikle kültürel değişkenlik gösterse de tombul bebek sevilir. Tombul bebek sevimlidir. Tombul bebek sağlıklıdır?..
Bebeklerin vücut ağırlık artışları doğdukları andan itibaren programlanmış bir takvime göre gerçekleşir. Sağlıklı bir bebek beşinci ay sonunda doğum ağırlığının iki katı, bir yaşında ise üç katı olur. Anneler, bebekleri bu sınırların üstünde olduğu zaman hiç endişe etmezler. Aslında bebek bu süreçte sadece anne sütü alıyorsa doktorlar da endişe etmezler… Ek besinlere başlandıktan sonra, bebek meyve ve sebze yemeğe başlayınca, bebeğin gün içinde aldığı anne sütü azaldıkça kilo artış hızı azalır ve vücut ağırlığı dengelenir. Ancak altıncı aydan sonra bebeğe meyve yerine, meyve suyu verilirse ve bebeğin sıvı ihtiyacını karşılamak üzere su yerine daima meyve suyu tercih edilecek olursa, meyve suyu tüketimi sınırlanmazsa bebek hızlı kilo almaya devam eder. Obezite gelişir; bebek su içmeyi de sevmez, öğrenemez.
Ne yazık ki, bir yaşından sonra hekimler tarafından önerilmese de aromalı, kalori içeren içecekler ve şekerli çay da bebeklere verilmektedir. Bu sağlıklı değildir, obezite riskini arttırır ve tercih edilmemelidir.
Bu noktada bebeğin kilo artışlarının sağlıklı sınırlarda sürdürebilmesi için tercihlerimizi dikkatli yapmalıyız. İşte su, içerdiği “0” kalori ile en sağlıklı sıvı kaynağıdır. Su bebeğimizin daha sonraki aylara ve yıllara obez olarak geçmesini engelleyen önemli bir emniyet vanasıdır. Sıvı ihtiyacının meyve suyuyla karşılanması durumunda obezite riski yüksektir.
Bu nedenle obeziteyi önlemek için,
- Bebeğinizi gerektiğinde besleyiniz. Tok olduğu halde başka bir nedenle ağlayan bebeğe süt veya yemek vermeyiniz. Unutmayın bebek canı acıdığında veya sıkıldığında da ağlar.
- Bebeğinizin susadığında da ağlayabileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Ağlayan bebeğinize su teklif ediniz.
- Bebeğinize yüksek kalori içerikli sıvılar yerine su veriniz. Bebeğiniz doyduğu halde hala emmek istediğinde bu bebeğinizi tatmin eder. Fazla kalori almasını önler.
- Su içme alışkanlığının kazanılması için de sağlıklı bir uygulamadır.

Prof. Dr. Benal Büyükgebiz