Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Sezer Pıçak, Ar-Ge ve Girişimcilik Topluluğu adı altında kurdukları ekiple 1 yıllık bir çalışmanın sonunda güneş enerjisiyle çalışan otomobil üretti. Güneş tanrıçası anlamına gelen "Umay" adını verdikleri yakıtsız aracın saatte 98 kilometre hız yapabildiğini söyleyen proje yürütücüsü Ar-Ge ve Girişimcilik Topluluğu Başkanı Sezer Pıçak, kısıtlı imkanlarla bir mucizeyi başardıklarını ifade etti.

Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü'nde görücüye çıkan araç meraklı gözler tarafından ilgiyle izlendi. Yakıtsız çalışan aracı yakından inceleyen ve bilgi alan öğrenciler aracı kullanma imkanı da buldu. Bakıldığında adeta uzay aracını andıran "Umay" dikiz aynası, fren sistemi, direksiyon, far gibi normal bir arabada bulunması gereken birçok özelliğe de sahip. 3 tekerlek üzerinde hareket edebilen araç, ihtiyacı olan enerjiyi ise yüzeyinde bulunan 16 adet güneş panelinden sağlıyor. Hareket etmeden önce üzerinde bulunan güneş panelleri sayesinde şarj edilebilen araç, özel bir akü sayesinde güneşten gelen ışığı, elektrik enerjisine dönüştürüyor. Hareket esnasında da bu enerjiyi kullanıyor. Şoförsüz ağırlığı 205 kilogram olan Umay, saatte 98 kilometre hıza ulaşabiliyor.

"DOĞRU STRATEJİYLE, İDEAL BİR ARAÇ YAPTIK"

Umay'ın toplam 26 bin TL'ye mal olduğunu söyleyen Pıçak, geçtiğimiz ay İzmir'de gerçekleşen "TÜBİTAK Formula G" yarışmasında 40 üniversite arasından birçok iddialı projeyi geride bırakarak 4'üncü olduklarını ifade etti. Pıçak, "Yaklaşık 1 yıldır bu proje üzerinde çalışıyorduk. İmkanlarımız kısıtlı olmasına rağmen umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik. Kendimize doğru bir strateji belirledik. Gecemizi gündüzümüze kattık, aracın bütün parçalarını oluşturduk ve çok düşük bir maliyetle Umay'ı meydana getirdik." dedi.

"DESTEK BEKLİYORUZ"

Günümüzün en modern teknolojileri arasında yer alan elektrik enerjisiyle çalışan araçların ülkemizde de git gide önemli bir konuma geldiğini söyleyen Pıçak, "Geleceğin mühendisleri olarak bu araç sayesinde gerek üniversitemizin gerek ise Konya'nın bu gibi projelerde adını duyurabileceğini kanıtladık. Biz bu projede çalışırken kendimize çok inandık ve başardık. Şimdi şehirde bulunan sanayici ve işadamlarından destek bekliyoruz. Eğer destek sağlanırsa çok daha iyi projelerde adımızı duyurabiliriz." diye konuştu.