2050 Yılına Kadar Neler Olacak? (Bölüm 4)

2050 Yılına Kadar Neler Olacak? (Bölüm 3) başlıklı makalenin devamıdır...

Makale dizimin ilk üç bölümünde içinde bulunduğumuz 2012 yılına kadar teknolojideki gelişmeleri ve çevremizdeki değişiklikleri de göz önünde bulundurarak bundan sonraki 40 yılda neler olabileceğini birkaç başlık altında sıralayacağımı söylemiştim. Şimdi okuyacağınız dördüncü ve bu son bölümde bahsi geçen başlıkların devamını bulacaksınız…

Yaratıcılığın Kapıları Ardına Kadar Açılacaktır
Yaratıcılığın önündeki engeller bir bir kaldırılarak bireylerin özgür ve doğru düşünmesinin yolu açılacaktır. Çünkü gelecekte ancak özgür düşünen ve bilime yönelen toplumlar ayakta kalmayı başaracak, çağın gerisinde kalan toplumlar kıtlıkla baş edemeyeceklerdir.

Kaynaklar azalacak ve ancak azalan kaynakları en optimum düzeyde kullanan ve paylaşabilen toplumlar yaşama imkanı bulacaklardır.

Doğal kaynakları har vurup, harman savuran topluluklar yeterli besine ulaşmayacaklardır. Enerji pahalılaşacağı için yatırımlar zorlaşacak, yatırımlar azaldıkça üretim ve işsizlik artacaktır.

Üretimde Öncelikler Değişecektir
Üretimde öncelik beslenme, barınma, sağlık, eğitim ve araştırma ve geliştirmeye verilecek insanların bu temel ihtiyaçları giderildikten sonra diğer ihtiyaçlara sıra gelecektir. Topluma somut fayda sağlamayan işler, meslekler, sektörler yavaş yavaş azalacaktır. Eskisi gibi ego tatmini ve gösterişten başka bir amacı olmayan megalo idealardan, arzulardan vazgeçilerek sınırlı kaynaklarla kumar oynanmayacaktır. Genel geçer kıstas ‘Yeteri Kadar’ ya da ‘Az’ı Karar, Çoğu Zarar’ ölçeğinde olacaktır.

Gelecekte Petro Kimya Ürünlerinin Kullanımı Sınırlandırılacaktır
Herhangi bir sıvı gıdanın, içme sularının ve gazlı içeceklerin pet şişelerde saklanması ve satışı kanserojen niteliklerinden dolayı sınırlandırılacaktır.

Petrokimya ürünlerinin yerine cam, seramik gibi doğal hammaddeli ürünler tercih edilecektir. Çünkü imalatında, kullanımında uygun olmayan koşullarda beklemesinde doğaya ve içeriğine Dioksin salan bu plastik ürünlerin kanserin çoğalmasına neden olduğu bilimsel verilerle de kanıtlanacaktır. Dolayısıyla doğal saklama kaplarına dönüş kaçınılmaz olacaktır.

2013 Yılının İlk Günlerinde Yaşanan Önemli Gelişme

4 Ocak 2013 tarihli Taraf Gazetesinin “ABD’de pet şişeye yasak” başlıklı haberine göre: Yılda 50 milyar plastik şişenin çöpe atıldığı ABD’de bir kentte pet şişelere yasak geldi. Ülkede yıllardır plastik kirliliğini önlemek için kampanyalar yapılıyor. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki bir kentte bir litreden az miktarda su içeren plastik küçük su şişelerinin satışı yasaklandı. Yasak, Concord kentinde atıkların azaltılması ve musluk suyu kullanımının teşvik edilmesi yönünde üç yıldır süren kampanyanın sonucu 1 Ocak salı günü itibariyle yürürlüğe girdi. Nisan ayında kent meclisinin aldığı kararla, yasağın 2013’ün ilk günü başlamasına karar verilmişti. 2007 verilerine göre yılda 50 milyar küçük su şişesinin çöpe atıldığı ABD’de böyle bir yasak getiren ilk yerleşim birimi Concord oldu. Ban the Bottle (şişeyi yasakla) kampanyası aktivistlerinin verdiği bilgiye göre, sadece ABD’de her yıl plastik su şişelerinin üretimi için 17 milyon varil petrol kullanılıyor.

Kanser vakalarında hızlı artışın bir nedeni de modern yaşamın bir sonucu olarak kullandığımız eşyaların birçoğunun petrokimya ürünü olmasıdır. Bu gerçeği çok önceden gören bazı kültürler ısrarla mutfaklarında ahşap, seramik, cam, toprak, gibi geleneksel mutfak eşyaları kullanmayı sürdürmüşlerdir.

2050 Yılına doğru insanlar doğaya ve doğal ürünlere dönüş yoluna gireceklerdir. Tüketiciler alışverişlerinde aldıkları eşya ve yiyecek hakkında tam olarak bilgilendirileceklerdir.

Akıllı Gözlükler Hep Göz Önünde Olacaktır.
Gelecekte bilgisayarlar ile mobil telefonlar ikisinin ortası büyüklüğünde tek bir cihaza dönüşecek, hareket halinde kullanılan, hem görsel hem işitsel iletişimi sağlayan, görme ve duyma yeteneklerini dürbün, ultra sound seviyesinde artıran, her an her yerde insanı daha donanımlı ve bilgili kılan ve sesle komut edilebilen akıllı gözlükler takılacaktır. Bu gözlüklerle istenilen veriye anında ulaşılabilecek, birçok konuda uzman desteği alınabilecektir.



Hatta yabancı dil sorunu bile onlar sayesinde sorun olmaktan çıkacaktır. En yakın Dil Merkezine bağlanan gözlük sesli iletiyi bu merkeze gönderecek, merkezdeki simültane tercüman yabancı dili anında tercüme ederek muhatabına iletecektir. Yabancı bir şehir veya ülkede bu gözlükle dolaşan bir kişi hiç yabancılık çekmeden istediği adresleri bulabilecek, aklına gelen sorulara cevap alabilecektir.

Yüzlerce Sanal Danışmandan Destek Alınacaktır
Ne zaman bir ikilemde kalınsa, ne zaman danışacak biri aransa anında konusunda uzman birine ulaşmak mümkün olacaktır.

Çünkü akıllı gözlükleri üreten firma veya firmalar kendilerine bağlı, kendilerinin programladığı ve ek gelir elde etmek veya gönüllü olarak insanlara yardım etmek isteyen bir organizasyonda her bölgede binlerce, Dünya çapında milyonlarca uzmandan anında bilgi desteği alacak, çok düşük ücrete alınacak bu bilgi sayesinde insanlar korkmadan, çekinmeden gezecek, iletişim kuracaklardır.

Bilgiye Ulaşmak Gibi Bir Sorun Kalmayacaktır
Bilgiye kolay ve çabuk ulaşmak insanların hareket alanlarını genişletmekle kalmayıp onlar daha özgüvenli ve donanımlı yapacaktır. Üstelik bunu yaparken düğme veya tuşa basmadan sadece konuşarak, sesli komutlarla yapacaktır.
Sesli komut alındığında hemen karşıdan uzman sesi ‘ size nasıl yardım edebilirim ?’ diye soracaktır.

Talep edilen bilginin cinsine göre yazılı, sözlü, fotoğraflı, videolu veya animasyonlu bir cevap verilecektir. Cevap, akıllı gözlüğün üstündeki o led ekranda görünecektir. Aynı ekran harita, navigasyon, sipariş, fotoğraf ve video çekimi için de kullanılacaktır.
Sorun bilgiye ulaşmak değil bilginin nasıl kullanılacağı olacaktır.

Bilgi, doğayı koruma ve canlı yaşama zarar vermeme üzerine çeşitlenip, çoğalırken yıkım ve kıyıma dönük bilgi filtre edilecektir.

Gelecekte doğa ve çevre bilinci kendiliğinden gelişecektir. Çünkü doğa şimdiye kadar insanların yaptığı yanlışların bedelini büyük bir kıtlıkla ödetecek ve azla yetinmeyi öğretecektir.

22-09-2012

Yazar Hakkında
Eczacı Optisyen Rıfat Kayın
Optik Tunali
Karum Avm

GELİŞME
Bu yazıdan yaklaşık 2 hafta sonra 8 EKİM 2012 tarihli TARAF GAZETESİNDEN
CNN ’den Stewart Scott-Curran ve Tim Lampe, akıllı telefonların gelecekte ne tür bir “evrim” geçireceğini bizler için tasavvur etti. Onlara göre akıllı telefon üreticileri arasında yaşanan “patent savaşları”nın sonucunda, bundan beş yıl kadar sonra firmalar “üçgen” biçimli tasarımlara yönelecek. Sadece on beş yıl sonra ise akıllı cep telefonlarının yerini “zenginleştirilmiş gerçeklik” sunan “akıllı gözlükler” alacak. Böylece bilgi akışı ve reklamların sürekli olarak kullanıcının gözü önünde olması sağlanacak.

Rıfat Kayın