Teknolojinin Sağlık İçin Kullanımı

Hastaların hayatını kolaylaştırma potansiyeline sahip çözümler sunan teknolojinin kullanımı, sağlık sektöründe gittikçe artıyor. Son yıllarda ortaya çıkan sağlık ile ilgili uygulamalar, teknolojinin bu alanı nasıl etkilediğinin bir göstergesidir. Bu makale teknolojinin daha iyi tıbbi bakım sunmaya yardımcı olabileceği, farklı yollar hakkında bilgi vermektedir.

Bugünün dijital çağında teknoloji, insan hayatının hemen hemen bütün alanlarını kuşatmıştır.Sağlık sektöründe de hizmet verimliliği ve tanı güvenilirliğini artırmak için teknolojinin büyük bir önemi var. İnternet daha önce sıradan insanlar için kolayca erişilebilir olmayan bilgiler için yeni bir depo açtı. Bugün insanlar, sağlık sorunlarının ve sağlık sorunlarını önleyici tedbirlerin daha fazla farkındalar. Bu uygulamalar bilginin kullanılabilirliğinin kolaylığı nedeniyle, tıbbi tedavi ile ilgili karar verme sürecinde doktorların yanı sıra hastalara da yardımcı olmaktadır.

Sağlık İçin Teknolojinin Kullanımı:


Teknoloji modern toplumun ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnsan yaşamının kalitesini artırmak için potansiyele sahiptir. Sağlık sektöründe kullanılan yeni teknolojiler, sağlık uygulayıcılarının hastalara daha iyi tedavi ve bakım sağlamalarını kolaylaştırır. İşte teknolojinin kaliteli sağlık hizmeti sunmaya yardımcı olabileceği bazı yollar;

Sarılınabilir Robotik Ayı:

Bu uygulama hem hastaya arkadaş olur, hem de bakım personeli için hastanın davranış verilerini sağlayan bir cihaz gibi kullanılır. Hemşirelik personeline sağlanan bilgiler, hastanın iyi bakılmasını sağlar. Bu tür robotik sistemlerin çoğu, genellikle çocuk hastanelerinde kullanılır. Hastaneye başvurulduğu zaman çocuklar genellikle kaygı ve huzursuzluk içindedir. Sarılınabilir ayı gibi robotların kullanımı bu tür durumlarda devreye girer. Böylece robotlar yalnızca hasta ile ilgili veri toplamada yardımcı değil, aynı zamanda yalnız ve ebeveynlerinden ayrılmış olan çocuklara en çok ihtiyaç duydukları duygusal desteği sağlar.

Retina Teknolojisi:

“Argus II Retinal Protez Sistemi” Second Sight adlı bir şirket tarafından geliştirilmiştir. Bu teknoloji ayrıca biyonik göz olarak da bilinir. “Argus II Retinal Protezler Sistemi”, bir video kamera ile donatılmıştır. Minyatür video kamera bir mikro elektrot dizisi vasıtası ile hastanın gözlerindeki hasarlı retinaya bağlanır. Düzeneğin diğer parçaları bir çift gözlük üzerine takılmış bir verici, yapay retina ve bir video işleme ünitesi (VDU) ‘dir. Bu sistem ileri retinitis pigmentosa olan hastaların tedavisi için geliştirilmiştir. Hareketleri ve görüntüleri algılama yeteneği, bu teknolojinin yardımı ile geliştirilebilir.

Sağlık ve Spor İçin Akıllı Telefon Uygulamaları:

Cep telefonları hastaların sağlık alanında bilgi ve hizmet çeşitlerine kolayca erişebilmeleri için, önemli bir role sahiptir. Mobil uygulamaların faydalarından biri de, doktorlar ve hastalar arasında daha iyi bir iletişim sağlamasıdır. Ayrıca sağlık profesyonelleri ve hastalar için randevu istekleri, sağlık bilgilerine erişim, tıbbi kayıtların dokümantasyonu ve karar verme gibi mevzuları kolaylaştırır. 2018 yılına kadar mobil sağlık teknoloji pazarının 8 milyar dolara genişlemesi beklenmektedir. Sağlık alanında faydalı mobil uygulamalardan bazıları şunlardır;

-Jim Siyah, Melbourne Üniversitesi Avustralya’da Doçent, ve yandaşları sağlık çalışanları için çok faydalı akıllı telefon uygulamaları geliştirdiler. Ancak bunların aralarından en önemlilerinden biri oksimetredir. Oksimetre kırmızı kan hücrelerinin oksijen içeriğini ölçmek için kullanılabilir. Bu cihaz vücuttan geçen kızılötesi dalgaların emilimini ölçmeyi sağlar yani bir anlamda kırmızı kan hücrelerindeki oksijen miktarını ölçmeyi sağlar. Tanı araçlarının kullanılamaması nedeniyle yanlış tanı ve yanlış tedavi, Afrika’da zatüreye bağlı ölümlerin arkasındaki temel nedendir. Oksimetre zatüre ve diğer sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi için Mozambik’te bulunan sağlık çalışanlarının ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilmiştir. Bu cihazın kolay kullanılabilirliği göz önüne alındığında, diğer az gelişmiş ülkeler ve uzak alanlarda kullanılabilir.

-Mobil ve tablet uygulamaları hastaların yaşayacakları tıbbi prosedürü anlamalarında ve merak ettiklerine cevap bulmalarında yardımcı olabilir. Ayrıca doktorlar hastaların merak ettikleri şeyleri görsel bir ortam aracılığıyla açıklamayı çok daha kolay bulabilirler. “drawMD”, “iPad”için geliştirilmiş bir uygulamadır. Bu uygulama ile görseller oluşturmak üzere serbest skeçler çizebilirsiniz. Ayrıca arka plan için bir çok anatomi görüntüleri sunuyor. Bu resimler bir çok farklı hastalıklar ve tıbbi koşulların daha iyi bir anlaşılması için kullanılabilir. Ayrıca bu uygulamayı kullanarak resimleri kaydedebilir ve e-posta yoluyla istenen kişiye gönderebilirsiniz.

-Doktorlar günlük hasta turları sırasında bazı hasta bilgilerini kaydeder. Mobile tabanlı uygulamalar bu bilgilerin kayıt edilmesini kolaylaştırır. Tur sırasında toplanan bilgiler tek tek yazmak yerine sadece telefona girilebilir. Böylece uygulama oldukça zaman tasarrufu sağlar.

-Hastaların doktorlar tarafından verilen talimatları kolaylıkla hatırlayamadıkları tespit edilmiştir. Bu gibi durumlarda mobil uygulamalar doktorun talimatları sürecinde hastalara yardımcı olabilir. İyileşme sürecinde hastalara gerekli olan veriler mobil uygulamalar ile sağlanabilir. İlaç hatırlatma uygulamaları hasta tarafından alınan hap sayısının takibinde oldukça faydalıdır.

-‘Pumping Weight’ uygulaması basitçe kilo verme eğitimini sağlayan bir uygulamadır. Uygulama kullanıcılara bir hafta sürecek bir program sunmaktadır. Egzersiz yoluyla kazanılan gücün ayrıntıları, grafikler ile kullanıcıya sunulmaktadır.

-StrongLifts 5×5 güç eğitimi için popüler uygulamalardan biridir.


Yazar: Tülay Arsoy