Stok Fotoğrafçılık Nedir?

Basın, medya ve reklamlarda bulunan fotoğraf ve görsellerin kaynağını düşünün. Kullanılacak fotoğraf ve görseller size ait de olabilir. Böylece telif hakkınızdan dolayı para kazanırsınız.

Bunu nasıl mı yapacaksınız? Çok kolay! Elde ettiğiniz fotoğraf ve görsel tasarımları fotoğraf ajanslarına yüklüyorsunuz. Ondan sonrasını ajanslar hallediyor. Müşteri edinme çabası size değil, ajanslara ait. Eserleriniz ajanslarda yüklü bulunduğu sürece otomatik olarak satılmaktadır. Bu nedenle en kolay ticaret “stok fotoğrafçılığı” adı verilen bu fotoğraf ve görsel tasarım ticaretidir. Stok fotoğrafçılığı, internette fotoğraf ajansları aracılığıyla fotoğraf ve grafik tasarımları satarak, gelir sağlama sistemidir. Basın, yayın, medya vd. resim gereken her yerde kullanılan resimler fotoğraf ajanslarından satın alınmaktadır. Çekilen fotoğraf ve tasarlanan grafiklerin kullanılmaya değer olmasına özen gösterilmelidir.


Web sitesi açma, reklam yapma, viral pazarlama teknikleri uygulama gerektirmez. Müşteri edinme çabası harcama ajanslara aittir. Yapılması gereken, fotoğraf ajanslarına fotoğrafları yüklemektir. Ajansların sitelerinde görünen örnekleri hiç kimse diske kaydedip kullanmak istemez. Çünkü ajanslar bunu önlemek için örneklerin üzerine filigran koymaktadır. Bir tek fotoğraf bile satıldıkça ayda binlerce dolar kazandırabilmektedir. Türk fotoğraf ajansları da artık faaliyete girmeye başladı.

Ajanslar eser yükleyenlerden hiçbir ücret almamaktadır. Dolayısıyla bu bir sermayesiz iş yöntemidir. Eserleriniz çektiğiniz fotoğraflar, yaptığınız grafik ve 3D tasarımlar, yaptığınız el ve görsel sanat eserlerinin çekilmiş fotoğrafları ya da kağıt üzerine yaptığınız çalışmalarınızın tarayıcıdan dijital ortama aktarılmışı olabilir. Aldığınız fotoğraf makinasının parasını ve turizm gezilerinizin giderlerini çıkarmak için de güzel bir yöntemdir bu.

Başlamanız için tavsiye ettiğim ajans “www.fotozade.com” Bu siteye girip resimlere bakmak istediğinizde, resimlerin üzerinde FotoZade reklam filigranı görürsünüz. Bu filigranın konulma amacı resimlerin diske kaydedilip bedava kullanılmasını önlemektir. Resimlerin altında değişik ebatlarda fiyatları ve satın alma linkleri bulunmaktadır. Hemen bu siteye ücretsiz üye olup elinizde varsa uygun resimleri yükleyerek hemen başlamanızı tavsiye ederim.

Arama motorlarında “Stok Fotoğrafçılık,” “Stok Fotoğrafçılığı,” “Stock Photography” aramaları yaparak daha fazla fotoğraf ajansları bulabilirsiniz. Şimdilik daha çok ingilizce ajans bulunabiliyor. Tavsiye ettiğim diğer bir türkçe ajans da tr.fotolia.com.

Yazar: Halil İbrahim Arik