İngiltere'de hayvanlar üzerinde en çok deney yapan üniversitenin Oxford Üniversitesi olduğu bildirildi.
Independent gazetesi hayvan haklarını savunan Cruelty Free International adlı kuruluşun derlediği listeyi yayınladı.
Listede, 2014 yılında yaklaşık 227 bin hayvan üzerinde deney yapan Oxford Üniversitesi'nin ilk sırada olduğu görülüyor.
Oxford Üniversitesi'ni sırasıyla Edinburgh Üniversitesi (yaklaşık 201 bin), University College London (yaklaşık 177 bin), King's College London (yaklaşık 165 bin) ve Cambridge Üniversitesi (yaklaşık 161 bin) izliyor.
Deneylerde sıçan, fare, kuş, balık, tavşan ve maymun gibi hayvanlar kullanılıyor.
Bazı üniversitelerde maymunlar kullanılarak yapılan deneylerde hayvanların aç ve susuz bırakıldıkları, kafataslarına ya da vücutlarına elektrotlar yerleştirildiği, kapalı bir alandayken aniden şiddetli bir ses verildiği belirtiliyor.
'Rahatsız edici' diye tanımlanan diğer bazı deneyler arasında da sıçanlara beyin hasarına yol açan bir asit enjekte edilmesi, gebe koyunlara haftada iki kez testosteron verilmesi veya yumurtalıklarının ameliyat sırasında delinmesi bulunuyor.
Deneylerin yararı
İngiltere'de hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin yaklaşık yarısı üniversiteler tarafından yürütülüyor.
Cruelty Free International yetkililerinden Dr Katy Taylor, hayvanlar üzerinde deney yapmanın 'eski çağlardan kalan bir uygulama' olduğunu söyleyerek, üniversitelere 21. yüzyılda daha insancıl araştırma yöntemleri geliştirmeleri çağrısında bulundu.
Üniversiteler ise bu çağrılara, deneylerde hayvan kullanmaya devam edeceklerini belirterek yanıt verdi.
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada "hayvanları kullanarak yapılan araştırmalar, kalp hastalıklarının etkisi ya da sıtma gibi tüm dünyayı etkileyen hastalıklara karşı aşı geliştirilmesi gibi konularda bize yardımcı olmaya devam ediyor" denildi.


bbc