Yeni Nesil Siber Saldırılar

Günümüz teknoloji çağı olarakta isimlendirilmektedir. Sadece gençler değil, hepimiz gününün büyük bir çoğunluğunu internette, bilgisayar başında geçirmekteyiz.

Bilgisayar ve internet, hiç şüphesiz ki hayatımızı çok büyük bir ölçüde kolaylaştırmıştır. Yediden yetmişe herkes, internetin sağladığı kolaylıklardan faydalanmaktadır. Öğrenmek istediğimiz en küçük bir bilgi de, kafamıza takılan tüm sorularda, konu ne olursa olsun cevabını bulamadığımız her şeyde ilk olarak internete başvurmaktayız.

Artık insanlar birbirinden kopmaya başlamıştır, arkadaş ortamında buluşup yapılan sohbetlerin yerini, sanal sohbetler almaya başlamıştır. İnsanlar daha çok eşini dostunu internet ortamından arayıp sormaya başlamıştır. Şüphesiz ki hepimizin internette bir veya birden çok hesabı vardır. Peki bu hesaplarımız ne kadar güvenlidir? Verdiğimiz şifreler ne kadar bizi koruyabilir?

Hesaplarımızı şifrelerken şifrelerimizde ilk aradığımız, şifrelerin akılda kalıcılığıdır. Akılda kalıcı olması için ilk yaptığımız doğum tarihi, eşimizin, kızımızın veya anne babalarımızın isimlerini vermektir. Peki, sizi tanıyan veya hakkınızda biraz araştırma yapan birisi için bunları elde etmenin ne kadar kolay olduğunun farkında mıyız? En çok kullanılan ve en güvenilen hiç şüphesiz ki anne kızlık soy ismidir. Peki Facebook kullanıp aile bilgilerine dayım diye işaretleyen biri için bu şifre ne kadar güvenlidir?

İnternetin bize sağladığı en büyük kolaylıklardan bir tanesi de, faturalarımızı ödemek için sıra beklemek zorunda kalmamamızdır. İnternet bankacılığını bir çoğumuz kullanmaktayız. Gerçekten güvenilir mi, başka kimse erişemez mi?

Ülkemiz, bankacılık güvenliği konusunda diğer ülkelerden çok ileridir. Eğer güvenli ve tahmin edilmesi zor bir şifre verirsek ve telefon numaramızla internet bankacılığımızla bağdaştırırsak, daha da güvende oluruz. Fakat asla tam güvenlik diye bir şey yoktur. Kimse hesabıma kimse ulaşamaz diyemez, çünkü hesabınıza erişmek isteyen hackerlar gerçekten bu işte çok iyiler. Tedbiri asla elden bırakmamalıyız. Şunu asla unutmamalıyız ki; her zaman tehdit altındayız. Bu tehdit indirdiğimiz bir programın içerisinde de olabilir, açtığımız bir internet sitesinde veya bize gelen özel bir mesajda da olabilir. Yapmamız gereken, asla tedbiri elden bırakmamak ve karşımızdaki kim olursa olsun, asla şifremizi kimseyle paylaşmamaktır.


Yazar: Hamza can