Mikroçipler, uydu televizyonu, bina izolasyonu... Bunlar, günlük hayatta kullanılan NASA buluşlarından sadece bir kaçı.

NASA’da çalışan bilimadamları bugüne kadar 6 bin 300’den fazla teknolojik buluşa imza attı. İleri teknoloji buluşları birebir olarak günlük yaşamda karşılığını bulmayabiliyor ancak günlük hayattın pek çok alanında olmazsa olmaz pek çok teknolojisinin temelini oluşturuyor.

NASA’nın geliştrdiği ve her gün kullandığımız teknolojilerinden en önemlileri şunlar oldu:

Kanser Dedektörü: Farklı kanser türlerinin teşhisinde kullanılan Kanser Dedektörü, ilk olarak uzay gereçlerindeki kusurların tespiti için geliştirildi.

Mikroçip: Modern mikroçiplerin atası Apollo’nun yön bilgisayarında kullanılmıştı.

Kablosuz Aletler: İlk kablosuz aletler, Ay yüzeyinde kullanılmak için tasarlanan delgi ve vakum aletleriydi.

Kulak Termometresi: Vücut sıcaklığını ölçen kamera benzeri ilk lensler, yıldızların doğumunu görüntülemek için kullanılmıştı.

Dondurulmuş Gıdalar: Yiyeceklerin ağırlığını azaltıp, ömrünü uzatan dondurma tekniklerini NASA’nın araştırmalarına borçluyuz.

Bina İzolasyonu: Evlerin izolasyonunda kullanılan yansıtıcı maddeler, ilk olarak uzay araçlarını radyasyondan korumakiçin geliştirildi.

Görünmez Diş Teli: Uzay araçlarında kullanılan materyaller artık diş tellerinin neden olduğu görüntülerin yaşanmasını önlüyor.

Joystick: Bilgisayar oyunkarının olmazsa olmazı joystickler ilk olarak Apollo Ay Aracı’nda kullanıldı.

Akıllı Süngerler: Uçak yolculuklarında iniş sırasında yaşanan sarsıntıları azaltan ve sonrasında eski haline dönen akıllı süngerler, astronotların kasklarında kullanılan şok emicilere dayanıyor.

Uydu Televizyonu: Uzay araçlarının göndediği sinyalleri düzenleyen teknoloji daha sonra uydu televizyonlarındaki ses ve görüntü sintyallerinin düzenlenemsinde kullanılıyor.

Dayanıklı Lensler: Astronot kasklarında kullanılan özel madde ile çok daha dayanıklı lensler üretiliyor.

Ayakkabı Astarı: Spor ürünleri üreten firmalar, astronot giysilerindeki gelişmeleri kendi ürünlerinde kullanarak, daha hafif ve hava alabilen ayakkabılar üretiyor.

Duman Dedektörü: İlk ayarlanabilir duman dedektörü, yanlış alarmları engellemek için NASA tarafından geliştirildi.

Mayo: Speedo tarafından geliştirilen ve yüzücülere haksız avantaj sağladığı için yasak getirilen özel mayolar, NASA’nın uzay araçlarında sürtünmeyi englellediği teknoloji ile aynı prensiplere sahip.

Su Filtresi: Günümüzde kullanılan su filtreleri, temelde NASA’nın uzayda bakterilere karşı geliştirkleri ile aynı. (NTV)