İnternet Reklamcılığı Nedir? Türleri Nelerdir?

1-Arama Motoru Reklamları (SEM): Arama motorlarında sonuçların yanında “sponsor bağlantı” olarak görüntülenen reklamlardır. Reklam veren kişinin tanımladığı anahtar kelimelerin arama sonuçlarının yanında görüntülenir. Reklamveren reklamının görüntüleneceği bölgeleri ve hangi cihazlar (Masaüstü ve dizüstü bilgisayar, mobil cihazlar) kullanılarak yapılan aramalarda görüntüleneceğini de kendi belirler. Reklamının görüntülenmesine süre sınırı da konulabilir. Arama sonuçlarının ilk sayfasında görünmesi %100 garantilidir. Her yapılan aramada farklı reklamlar görüntülenir. Verilen reklam verildikten birkaç dakika sonra görüntülenmeye başlar. Reklamlar tıklanma başına ücretlendirilir.

Reklam veren günlük bütçe belirler. Reklamı tıklana tıklana ücret günlük bütçesine ulaşırsa reklamı ertesi güne kadar görüntülenmez. Ödeme ön ödeme veya sonradan ödeme şeklinde yapılabilir. Sonradan ödeme seçilmişse fatura kesim anında otomatikmen kredi kartından çekilir veya reklamverenin adresine fatura gönderilir. Ön ödeme seçilmişse reklamveren peşin para ödeyerek bakiye satın alır. Tıklanma başına bu bakiye eksilir. Bakiye bitince ise yeniden bakiye satın alana kadar reklam görüntülenmez. Ücretlendirme açık artırma ile yapılır. İnsanlar internette aradığını bulmak için arama motorlarını kullanmaları dolayısıyla en önemli internet reklamcılığı sistemidir. Başlıca arama motoru reklamcılığı sistemleri; Google AdWords, Microsoft AdCenter.

2-E-Mail Reklamcılığı: Kişiler ilgilendikleri konulardaki reklamları takip etmek için mail listelerine kaydolurlar. Bu listelerdeki adreslere reklam mailleri gönderilir. Mail listelerinin güncelliği de çok önemlidir. İyi firmaların verdiği listeler sürekli güncellenen, her an güncel listelerdir. Mail listeleri sektörel, bölgesel, yabancı gibi sınıflandırılmaya tabiidir. Reklam maillerinin sonunda kişinin isterse listeden çıkması için listeden çıkma linki bulunur. E-Mail reklamcılığının avantajı, reklamın yalnızca ilgilenenlere gösterilmesi, ilgilenmeyenlere boşuna göstererek fazla reklam harcamasını önlemedir. Reklamı yapılan ürün veya hizmetin reklam maillerini okuyanlar tarafından satın alınma olasılığı da yüksektir. Ancak geri dönüşler arama motoru reklamlarına göre daha azdır. Çünkü daha sınırlı sayıda kişilere görüntülenmektedir. E-Mail reklamlarının ücretlendirilmesi sabit ücretle sınırsız reklam, mail listesi içeriğine göre ücretlendirme, adres sayısına göre vb. şekillerde yapılmaktadır. Pek çok kişi e-mail reklamları deyince rasgele adreslere gönderilen reklam mailleri sanıyor. Bu yanlıştır. Üsteli e-mail reklamcılığı servisleri bunu yapmayı yasaklamaktadır.

3-İçerik Ağı Reklamları: Bu sistemde reklamverenler ve yayıncılar vardır. Verilen reklamlar yayıncıların web sitelerinde gerekli kodların eklendiği yerlerde görüntülenir. Yayıncıların web sitelerinde reklamlar anahtar kelimelere göre sitenin konusuyla uyumlu reklamlar görüntülenir. Ücretlendirme ve ödeme koşulları arama motoru reklamlarıyla aynıdır. Bu reklamların da görüntüleneceği bölgeleri reklam veren belirler. Bu reklamların ancak rehber, forum, portal vb. sitelerde görüntülenenleri etkili olmaktadır. Çünkü site ziyaretçileri sitenin esas konusuna odaklıdırlar, bu reklamlara pek dikkat etmezler. Tevafuk ilgilerini çekse de ancak ne olduğunu merak ettiklerinden dolayı tıklarlar, ürün satın almazlar. Ancak rehber, forum, portal, makale, ilan siteleri gibi sitelere girenler aradığını bulmak için reklamlara da bakma ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle günümüzde sadece böyle siteleri yayıncı kabul eden servisler çıkmıştır. İçerik ağları yayıncılara sitenin tamamlanmış, işe yarar, yasal içerikli, fazla reklam içermemesi, kendi domainine sahip olması gibi kurallar koymaktadır. Reklamlara tıklamaya teşvik ve zorlama amaçlı içeriğe izin verilmemektedir. Reklamlar metin reklam veya banner olabilir. Yayıncı isterse bazı reklamları engelleyebilir. Görüntüleyeceği reklamları seçme imkanı da olabilir. Yayıncılar sitesinde görüntülenen reklamlara tıklanma başına gelir elde etmektedirler. İçerik ağı reklam sistemi getirisi çok az olan bir reklam sistemidir.

4-Sosyal Ağ Reklamları: İçerik ağı reklamlarından farkı, reklam başvurusunun sosyal ağa yapılması ve reklamın sadece sosyal ağın kendi içeriğinde görüntülenmesidir. Ayrıca reklamın sadece reklamverenin belirlediği ilgi alanlarına sahip kişilere görüntülenmesi de mümkündür.

5-Web Site Reklam Alanları: Bazı rehber, arama, yazılım indirme, forum, portal gibi web sitelerinin üzerinde reklam alanı olarak tanımlanmış bölümler vardır. Buralara haftalık, aylık veya yıllık ücret karşılığında banner veya metin reklam kabul edilmektedir. Bu reklam siseminin getirisi sitenin popülerliğine göre içerik ağı reklamlarından daha fazla olabilir.

6-Reklam Siteleri: Verilen reklamları içeriğinde barındıran reklam siteleri vardır. Bu sitelerde reklam yapmak genellikle ücretsizdir. Bazı avantajlar için ücret istenebilir. Bu sitelerdeki reklamların getirisi reklam sitesinin kullanım yoğunluğuna ve arama motorlarında reklamların bulunma durumuna bağlıdır. Verilen reklamlar arama optimizasyonuna tabii tutulmaktadır. Pek etkili bir reklam yöntemi değildir.

Yazar: Halil İbrahim Arik