``Formula-G``Güneş Arabaları Yarışı


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

``Formula-G``Güneş Arabaları Yarışı

  • #1
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz



    ``Formula-G``Güneş Arabaları Yarışı





    ```Formula-G```

    Formula-G Hakkında
    TÜBİTAK, alternatif enerji kaynakları konusunda kamuoyunda farkındalığı yükseltmek, alternatif enerji teknolojilerinin yaygın kullanımı için gerekli beyin gücü ve bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak üniversite öğrencilerini teorik bilgilerini takım çalışmasıyla başta güneş ve hidrojen olmak üzere, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışacak ürünler ortaya koymaya özendirmek üzere TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışı ve TÜBİTAK Hidromobil Hidrojen Arabaları Yarışı düzenlemektedir.



    Türkiye'nin her yerinden üniversite takımlarının kendi ürettikleri araçlarla katıldıkları, kamuoyunda ve medyada büyük yankı uyandıran yarışlardan TÜBİTAK Formula-G daha önce 4 kez başarıyla gerçekleştirilmiş bulunuyor. Şimdiye kadar pist yarışı biçiminde düzenlenen Formula-G'ye 2005 yılında 16, 2006'da 32, 2007'de 42 ve 2008 yılında 25 üniversite takımı katıldı.



    güneş arabası

    Formula-G ilk kez 30 Ağustos 2005 tarihinde 5.3 kilometre uzunluğundaki İstanbul Park pistinde yapılmış güneş arabaları yarışmasıdır. Pist 5.3 kilometre olmasına rağmen yarış için 4 kilometrelik kısım kullanılmıştır. Formula-G, dünyada ilk kez Formula-1 pistinde yapılan güneş arabaları yarışı unvanına sahiptir.

    Amacı ;
    Formula-G yarışı Türkiye'de önemi çok fazla anlaşılamadığı düşünülen temiz ve geleceğin enerji kaynağı olan güneş enerjisi kullanımı yaygınlaştırmak için yapılmıştır.

    Yarışlar ;

    2005
    Düzenlenen yarışların ilki 2005 yılında İstanbul Yarış Pisti'nde, 16 üniversite takımının katılımıyla gerçekleşti. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin birinci olduğu yarışta Atılım Üniversitesi ikinci, Yeditepe Üniversitesi üçüncü oldu.

    2006
    Yarı finali İzmir'de gerçekleşen 2006 yarışında final İstanbul'da yapıldı. 32 takımın arasından İstanbul Teknik Üniversitesi, ARIBA-1 ve ARIBA-2 adlı araçlarıyla birinci ve ikinciliği elde ederken, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin BARRACUDA isimli aracı da üçüncü oldu.

    2007
    2007 yılında Ankara'da düzenlenen yarışta 48 takım mücadele etti. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin İTÜ-RA ve ARIBA-2 isimli araçları birinci ve ikinci, Sakarya Üniversitesi'nin SAGUAR X6 isimli aracı üçüncü oldu.

    2008
    Dördüncü TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışı İzmir Otomobil Kulübü'nün desteğiyle İzmir Yarış Pisti'nde gerçekleşti. Yarış gününe hazırlanmakla geçen uzun bir sürenin ardından takımlar, yarıştan yaklaşık altı gün önce İzmir Yarış Pisti'nde kamp kurdu. Kalan zamanda, biryandan yarış öncesi son hazırlıklarını tamamlayıp teknik denetimlerden geçerken bir yandan da sıralama turlarının heyecanını yaşadılar. 31 Ağustos'ta yapılan final yarışları, yarışa katılan tüm takımlara ve İzmirlilere heyecanlı anlar yaşattı.

    Günün ilk etkinliği olan TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışı iki kategoride yapıldı. Yirmi bir aracın katıldığı yarışta güneş arabalarının yanı sıra bu yıl uzun yol yapmak üzere tasarlanmış iki de güneş arabası olympia katerogisinde aynı anda yarıştı. Hıza bağlı performansın ölçüldüğü yarışta, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin İTÜRA adlı aracı birinciliği, aynı üniversiteden ARIBA adlı araç ikinciliği ve Boğaziçi Üniversitesi'nin 59R adlı aracı da üçüncülüğü kazandı. Estetik ve teknik tasarımın da değerlendirildiği yarışta en iyi tasarım ödülünü Sakarya Üniversitesi'nin SAGUAR adlı aracıyla SAİTEM akımı, Değerlendirme Kurulu Özel Ödülü'nü de Atılım Üniversitesi'nin SOLLAR takımı aldı. Olympia kategorisinde de Celal Bayar Üniversitesi'nin Cellall adlı aracı birinciliği, Sakarya Üniversitesi'nin SETT adlı aracı da ikinciliği elde etti.

    2009
    Formula-G ve Hidromobil 2009 Yarışları

    Günün ilk yarışı olan TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışı'nda hıza bağlı performanslar ölçüldü. Yarışta, İstanbul Üniversitesi'nin SOCRAT adlı aracı birinciliği, Anadolu Üniversitesi Güneş Arabası Takımı'nın Thunderbird adlı aracı ikinciliği, Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu Timsah Ekibi'nin UMAKİT adlı aracı da üçüncülüğü kazandı.

    TÜBİTAK Hidromobil Hidrojen Arabaları Yarışına katılan araçlar da ilginç görünümleriyle izleyenlerin sempatisini ve ilgisini topladı. Celal Bayar Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversiteleri öğrencilerinden oluşan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisleri Odası İzmir Öğrenci Komisyonu Takımı'nın POSEIDON adlı aracı birinciliği, Ankara Üniversitesi Hidromobil Takımı'nın HİDROKET adlı aracı ikinciliği, Erciyes Üniversitesi'nin KATREMOBİL adlı aracı ise üçüncülüğü kazandı.

    Estetik ve teknik tasarımın da değerlendirildiği yarışlarda En İyi Tasarım Ödülü'nü Güneş Arabalarında özgün tasarımıyla Mustafa Kemal Üniversitesi Mekatronik Klubü, Hidrojen Arabalarında ise özgün tasarımı ve teknik yeterliliğinden dolayı Ankara Üniversitesi Hidromobil Takımı kazandı.

    Yarışlarda Kurul Özel Ödülü'nü ise centilmenlik ve yardımseverlikleriyle, Balıkesir Üniversitesi'ne yardımlarından dolayı Gaziosmanpaşa Üniversitesi Turhal Meslek Yüksekokulu ve Sabancı Üniversitesi'ne motorlarını vererek işbirliği örneği sergileyen Erciyes Üniversitesi paylaştı.


    fotoğraflar ve yazılar çeşitli sitelerden alıntıdır.
    Konu Arz tarafından (23.Ocak.2010 Saat 07:55 ) değiştirilmiştir.
    En güzel şeylerden biri unutmak . Unuttum gitti lafı vardır. Unutulan şey gider hakikaten. Solar, üzerine su serpilmemiş sebzeler gibi porsur. Çocuk gibi kalırsın. Bugünü bilirsin. Bazı şeyleri hatırlayamıyorum, en azından duygusunu. Temize çekmişim defterleri. Temizim. Herkes unutsa, hep yeniden başlansa. Çünkü her şey değişiyor zaten. Unutmamak demode oluyor bir şekilde . . .

  • #2
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    paylasım ıcın teşekkürler

  • #3
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz







    Rica ederim...
    En güzel şeylerden biri unutmak . Unuttum gitti lafı vardır. Unutulan şey gider hakikaten. Solar, üzerine su serpilmemiş sebzeler gibi porsur. Çocuk gibi kalırsın. Bugünü bilirsin. Bazı şeyleri hatırlayamıyorum, en azından duygusunu. Temize çekmişim defterleri. Temizim. Herkes unutsa, hep yeniden başlansa. Çünkü her şey değişiyor zaten. Unutmamak demode oluyor bir şekilde . . .

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Oyuncak yarışı
      Konu Sahibi Gülbin HİCRİ Forum HAREKETLİ OYUN
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 07.Mart.2012, 23:17
    2. kutularla arabalar ve yarışı
      Konu Sahibi Gülbin HİCRİ Forum Kutu ve Şişelerden Yapılan Etk.
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 30.Aralık.2010, 14:43
    3. İstanbul'da Formula 1 heyecanı başlıyor
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum SPOR
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 27.Mayıs.2010, 22:24
    4. rulodan formula arabaları,şiselerden bowling,kutudan at ve araba ve daha neler neler
      Konu Sahibi @su@ Forum Diğer-Karışık Artık Materyal Etk.
      Cevap: 10
      Son Mesaj : 03.Şubat.2010, 17:48
    5. kuş yarışı =)
      Konu Sahibi eLit Forum HAREKETLİ OYUN
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 04.Ocak.2010, 19:12

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş