Facebook Nedir ?

Günümüzün en çok tercih edilen sosyal paylaşım sitelerinden biri olan Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversite’nde öğrencilik yaşamını sürdüren Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur.

Facebook’un amacı, insanların birbirleriyle iletişim kurabilmesini ve bilgi alışverişinde bulunabilmesini desteklemektedir. Bu süreçte tercih edilecek uygulamalar sayfanın kullanılma düzeyine bağlı olarak değişmektedir. İlk olarak, Harvard Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler için kurulan Facebook zaman içerisinde Boston çevresindeki okullara, kısa bir süre içerisinde de tüm coğrafyaya yayıldı. 11 Eylül 2006 açılan Facebook’’un, 31 Ağustos 2013 tarihinde yapılan istatistiklere göre Dünya’da en çok ziyaret edilen 2.site olduğu kanıtlanmıştır. Siteyi en çok ziyaret eden ülkeler Mısır, ABD, Panama, Türkiye, Norveç ve Avustralya olarak değişmektedir.

Facebook ismi, ‘’Paper Facebooks’’ üzerinden gelmektedir. Amerika’da öğretmenlerin, öğrencilerin ve çalışanların doldurmuş olduğu bir tanıtım formu olarak bilinen bu isim, günümüzde önemli bir değer haline gelmiştir. 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunan Facebook’’da, her üyenin ortalama 19 dakika boyunca site içerisinde vakit geçirdiği bilinmektedir. Sitenin gelirleri, 2011 yılı itibariyle 4.27 Milyar USD olarak kabul edilmiştir. 2000 kişinin üzerinde çalışan sayısı ile pek çok kıtada hizmet veren sitenin, uygulaması Web 2.0 sistemine dayanmaktadır. Sitede yer alan fonksiyonlar pek çok amaca hizmet etmektedir. Bu amaçlar içerisinde bulunan armağanlar, fotoğraflar, müzikler, dürtmeler, pazar yerleri, videolar, oyunlar, yabancı dil seçeneği gibi alternatif kanallar, web sitesinde geçirilen zamanı çoğaltmaya yöneliktir. Fotoğraflar fonksiyonu, kullanıcıların kendilerini ve arkadaşlarını etiketleyebilecekleri bir sunum aracıdır. Gizlilik problemleri nedeniyle, sınırlandırmalar getirilen bu uygulama, kişisel kullanım özelliklerine göre farklılıklar göstermektedir. Pazar yeri uygulaması, web sitesi üzerinden alışveriş yapabilmeyi mümkün kılmıştır. Zachary Allia tarafından geliştirilmiş olan ‘’Free Gifts’’ özelliği, üyelerin birbirine ücretsiz olarak hediye gönderilebilmelerine olanak sağlamıştır. Dürtme, birbirini tanıyan ya da tanımayan kullanıcıların diyalog kurabilmeleri için tercih ettiği, öncelikli sistemlerden biridir.

Site içerisinde yer alan video özellikleri, Youtube ve Vimeo başta olmak üzere tüm görüntü kaynaklarından Facebook üzerine bağlantı verebilmeye yarayan bir uygulamadır. Tüm kullanıcıların kendi dillerinde hizmet alabilmelerine imkan tanıyan yabancı dil seçeneği, her geçen gün geliştirilmektedir.

Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Facebook<br />
https://gundem.milliyet.com.tr/faceb...90/default.htm

Yazar: Beste Salih