Elektronik Sistemlerin Yapı Taşı; Mikrodenetleyici

Günümüz teknolojisinin birçok alanda yararlandığı elektronik bir elemanıdır. Mikroişlemcilerin MİB, giriş çıkış, hafıza, kristal osilatör, zamanlayıcı ve programlanabilir hafıza gibi bileşenlerinin tek bir devrede üretilmiş halidir.

Mikrodenetleyici Nedir, Ne İşe Yarar ?

Mikrodenetleyici, kısıtlı miktarlarda olsa da hafıza birimlerine ve giriş-çıkış uçları sayesinde, tek başlarına çalışabilirler. Tüm donanımı oluşturan farklı elektronik parçalar ile iletişim kurabilir, uygulama ve hafızası gereği çeşitli fonksiyonları gerçekleştirebilirler. Analog ile dijital çeviricileri ile sensörlerden her türlü bilginin toplanması ve işlenmesinde başarılı şekilde kullanılabilirler. Boyutlarının çok küçük olmaları ve düşük maliyetleri sayesinde, gömülü uygulamalar için tercih edilmektedirler. Normal işlemcilere göre dört büyük avantajı sayesinde günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedirler. Bu avantajlar, küçük boyutları, düşük enerji tüketimi, ekonomiklikleri ve yüksek performanslarıdır.

Mikrodenetleyicilerin Kullanım Alanları

Büyük avantajları sayesinde, en basit elektronik aksamlı saatler, çamaşır makineleri, çeşitli robotlar, fotoğraf makineleri gibi oldukça fazla kullanım alana sahiptirler. LCD ekranlar, elektronik biletler, medikal hizmet makineleri, cep telefonları gibi saymakla bitmeyecek kadar çok elektronik alanda kullanılmaktadırlar.

Yazar: Ensar Türkoğlu