Web Sitesi İçerik Editörleri Ne İş Yaparlar?

Web sitesi içerik editörlüğü, iletişim çağını son sürat yaşayan çağımızda, yeni yeni gelişen ve yayılan bir meslek dalıdır ya da bir uğraştır. Çoğu zaman da, görülen bir iş ilanında, nasıl bir iş yaptığı ile ilgili kafalarda soru işaretlerine neden olmaktadır.

Gerçek pazardan sanal pazara aktarılan ticaret dünyasında, birçok e-ticaret sitesi, ya da dolaylı yoldan ticari beklentiye girmiş web siteleri kurulmuştur. Bu tür web sitelerinin, yalnızca kurulup bırakılması, web site sahibine herhangi bir gelir getirmeyecektir. Önemli olan, web sitesi içinde kullanıcıya sunulan ürünlerin, doğru bir metotla yerleştirilmesi, ürünlere uygun içeriklerin doğru yerlere doğru tekniklerle girilmesi, konulacak görsellerin boyutlarından çözünürlüklerine kadar pek çok kriterine dikkat edilmesi gibi noktalara dikkat edebilmektir. Bu tip dikkat ve teknik bilgi gerektiren noktalarda da, web siteleri, kendilerine özel içerik editörlerine ihtiyaç duyarlar.


Örneğin, bir e-ticaret sitesinde, imlece yakın yerlerin tıklanabileceği olasılığının yüksek olması ön görüsüyle, yeni bir yerleşim yapılabilmektedir. Bu doğrultuda, kullanıcının dikkatini çekecek olan ürünler, web sitesinin en çok göze batan ve farenin en kolay ulaşabileceği noktalara yerleştirilir. Aynı zamanda, ürünün fiyatının girilmesi, görsellerinin doğru boyutlarıyla yerleştirilmesi, kullanıcı yorumları için alanlar açılması, web sitesi üyelik sistemi, alış veriş sepeti, ürünün büyüyerek incelenebileceği büyüteç uygulamasının işlevselleştirilmesi, sanal pos eklentisinin yönetilmesi, güvenlik sistemlerinin kontrolü gibi pek çok eleman da, içerik editörünün elinin altında bulunan yönetim paneli ile yönetilmektedir. Sadece e-ticaret siteleri değil, bir forum ve yahut bir sözlük sitesinde, ya da bir firmaya ait olan web sitesinde de, içerik editörlüğü ihtiyacı doğmaktadır. Firma, kendini tanıtmak ve Google aramalarında üstlerde çıkarak tanınırlığını artırmak amacıyla, web sitesine birçok yazı ya da görsel girebilir. Sektörüne göre, grafikler ve farklı eklentilerle web sitesi zenginleştirilebilir. İşte tüm bunlara bakan kişi, içerik editörlüğünü yapan kişidir.

İçerik editörleri, kod yazmak ya da koddan anlamak zorunda değillerdir. Kodlardan anlamaları ya da kod yazabiliyor olmaları, her ne kadar kendileri açısından büyük avantaj olsa da, hiç kod yazımı bilmeyen ancak sektöre ve internet dünyasına hakim bir editör, işini gayet iyi yapabilmektedir.Google adwords, adsense, Facebook ads. gibi alanlarda, kullanıcı kitlelerine reklamını ulaştırabilmeyi başaran editörler de, reklamcılık anlamında piyasayı iyi anlamış olan editörlerden çıkmaktadır. Hangi yaş aralığının günün hangi vakitlerinde web sitelerinde gezindiği, hangi cinsiyete sahip kullanıcıların en çok hangi tip reklamlara tıkladığı gibi ince ancak önemli bilgiler, editörler açısından değerlendirilmesi gereken madenlerdir. Bu bilgiler ve deneyimler ışığında, sorumlu oldukları web sitelerini düzenleyen ve yöneten editörler, internet pazarı içinde tüm fırsatları değerlendirebilirler.

Öte yandan, içerik editörleri illa ki ticari kaygıyla bu işi yapmak zorunda değildirler. Örneğin, wordpress tarzında kullanımı ve içerik yöneticiliği basit olan blog sitelerinde de içerik editörleri çalışabilmektedirler. Hangi yazının nasıl bir formatta girilmesi gerektiği, ne tip görsel ya da videolarla beslenmesinin iyi olacağı, hangi başlıklarla destekleneceği, giriler içine lokal linkler döşenmesi gerekliliği, anahtar kelimelerin nasıl seçileceği gibi kritik ayrıntılar da, içerik editörlerinin zamanla pekiştirdiği ve işlerinin kilometre taşlarından biri haline gelen noktalardır. Tüm bunlara ek olarak, seo konusunda da bilgi birikimine sahip olan editörler, Google tarafından gerçekleştirilen indexleme işlemlerinde de doğru kelimeleri olması gereken alanlarla buluşturmaktadırlar.

Yazar: Baran Akçok