Bebeklerde ve çocuklarda oyuncak seçimi

Çocuğunuza oyuncak satın alırken güvenliği ön planda tutulması önerenilmekte, dayanıklı, esnek ve işlevsel oyuncakların tercih edilmesi gerekmektedir. Çocuğun, her yaşta farklı bir oyun döneminde olduğundan farklı oyuncaklara gereksinimi olmaktadır.


Ebeveynlere birçok oyuncak satın almak yerine çocuklarıyla oyuna katılmaları uzmanlar tarafından önerilmektedir. "Yaş dönemlerine göre çocuklar, kendi yarattıkları oyuncaklarla oynamayı istiyor. Mesela tencere kapağından direksiyon yapıyor. Oyuncağı çok olsa da bu tür oyunları tercih ediyor. Önemli olan, anne ve babanın evdeki her şeyi oyun materyaline dönüştürerek, çocuğuyla birlikte vakit geçirmesi ve bir şeyler paylaşması" şeklinde bir uzmanımız bu konudaki görüşlerini bildirmektedir.

0-1 yaş arasında, doldurma boşaltma oyunları, üst üste konabilecek oyuncaklar, küpler, legolar ilgi çeker. 1 yaşından sonra emeklemeye ve yürümeye başlayan çocuk, itip çekebileceği oyuncaklardan hoşlanır.

2 yaşından sonra 8-10 parçalı puzzle, oyun hamuru, bol resimli kitapları öneriyoruz. Ebeveynler, çocuklarına kitap okumalı, resimlerdeki detaylara birlikte bakmalı ve çocuğun konuşma gücünü geliştirmek için sorular sormalılar.

3 yaştan sonra boyama kitaplarına devam edilebilir. 6 yaşa doğru domino, satranç gibi kurallı oyunlar gündeme gelebilir. Çocukları ana okulda bilgisayarla tanıştırıyoruz. Ancak yaratıcılıklarını geliştirecek, renkleri, rakamları tanımasını sağlayacak bilgisayar oyunlarını öneriyoruz.

ALINTI