Bebeğinizi Beslerken Temizlik ve Güvenlik Kurallarına Dikkat!

Bebeğinizi beslerken temizlik ve güvenlik kurallarına azami ölçüde özen göstermeniz gerekir. Bunlar bebeğinizin sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için gereklidir. Bebeğinizin beslenmesinde dikkat edilecek ilk şeylerden birisi ona vereceğiniz gıdaların taze olmasıdır. Bebeğinize taze gıdalar verin. Eğer günü geçmiş veya tazeliğinden emin olmadığınız veya uzun süre önce aldığınız bir şey varsa onu bebeğinize vermeyin.

Bebeğinizi Beslerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebeğinizin yemeğini hazırladığınız kapların ve yemeğini yediği kaşıklar ve benzeri araçların temiz olmasına dikkat ediniz. Sizin veya başkalarının kullandığı kaplarda ve kaşıklarda ona yemek vermeyin. Kendine ait yemek malzemeleri olsun. Bazı anneler bebeklerine evdeki yemeklerden verirken, yemeğin sıcaklığını bebeğin kaşığını kullanarak test etmeye çalışırlar. Bunu yapmaktan kaçının; kendiniz ve başkalarının kullandığı yemek malzemelerini aynı anda bebeğinize kullandırmayın.

Bebeğinizin beslenmesinde olabildiğince kimyasal içeriği olan gıdalardan sakının. Mümkünse organik içerikli meyve ve sebze kullanmaya çalışın. Sebze ve meyvelerini bol su ile yıkayın. İyice yıkanmayan sebze meyvelerdeki zırai ilaç kalıntısı veya zararlı canlılar bebeğinize zarar verecektir. Mümkünse, yedireceğiniz elma, armut gibi meyveleri da soyarak yediriniz.

Bebeğinizin yemeğini ısıtırken fazla miktarda ısıtmayın ve yiyebileceği kadar yemeği ısıtın. Tekrar ısıttığınızdan arta kalanlar olursa onu atmak en iyisidir. Arta kalan yemeği sonradan tekrar ısıtıp bebeğe vermeyin. Bebeğinizin yemeklerini temiz bir kapta buzdolabında saklayın. Fakat buzdolabında saklanma süresi de uzun olmamalıdır. Yani o gıdanın belli bir sürede tüketilmesi gerekir. Mesela meyve suları için 3 gün ve diğer gıdalar için 2 gün beklenebilir. Bu sürelerden sonra o gıdayı bebeğinize vermeyin ve atın. Kullandığınız malzemeler her zaman temiz olmalı. Paslanmış, kir tabakası bağlanmış malzemeleri kullanmayın.

Bebeğinizin beslenmesi için alışveriş yaparken son kullanma tarihlerine iyice dikkat edin. Kapaklarını kontrol edin. Kapağı açılmış veya yırtılmış v.b. ürünleri almayın. Konserve haline getirilmiş ve kavanozda saklanan hazır gıda alıyorsanız, kapağının şişkin olmadığından emin olun. Alırken ürünün eğer dışarıdan içini görebiliyorsanız bir anormallik olmadığına dikkat edin. Eğer şüphelendiyseniz onu almayın.



Kavanozu açmadan önce onu önce güzel bir şekilde yıkamak daha uygun olacaktır. Zira, üretim yerinde, nakliye esnasında, marketlerde tüm gıda malzemeleri dışından da olsa, temiz olmayan ortamlara maruz kalabilmektedir. Bebeği beslerken kavanozdan değil de başka bir kaba alarak bebeği besleyin. Mümkün olduğu ölçüde endüstriyel gıdalar vermekten de kaçının. Mümkün olabildiği ölçüde vermek istediğiniz gıdanın taze hazırlanmış olanını verin.

Bu arada siz de kendi temizlik kurallarınıza uyun. Bebeğinizi kirli ellerle beslemeyin. Aklınıza gelebilecek her türlü hijyen kuralını uygulayın. Besinleri nemli olmayan yerlerde saklayın ve serin yerler olsun. Bu önlemleri bir paranoya olarak görmeyin. Unutmayın bebekler biz yetişkinler gibi değildirler. Çok daha hassastırlar, bağışıklık sistemleri henüz bizimki kadar gelişmemiştir. Ve bizler de onların bu durumlarını düşünerek hareket etmeliyiz.



.alıntıdır.