HAMILELIKTE VUCUDUNUZA OZEN GOSTERIN

Anneler için doğumdan sonra eski görüntü ve şekillerine kavuşmak her zaman önemli olmuştur. Yapılan araştırmalar, anne adaylarının hamilelik dönemi boyunca "çatlak" oluşumunu büyük risk olarak gördüklerini ortaya koyuyor. Bu nedenle hamilelerin bu dönem boyunca her zamankinden daha fazla ciltlerine özen göstermeleri gerekiyor.

Tıbbi adı " Stariae Gradvidarum" olan çatlaklar, cildin kilo artışı sonucu aşırı gerilmesi nedeniyle oluşurlar. Karın bölgesi, kalça ve göğüs kısmında ortaya çıkarlar. Bu gerilme deride önemli değişikliklere sebep olur. Dokular incelir ve hassaslaşır. Bu değişiklikler göğüslerin süt verme hazırlıkları ile ilgilidir. Hamilelik sırasında göğüsler ortalama 750 gr. ile, 1 kg. arasında ağırlaşılar. Göğüsler kaslardan oluşmadığı için, göğüs derisinin içine sığdırılan bu ek ağırlık oldukça fazla gelir. Bunun sonucu da yüzeyin altındaki hassas dokular gerilerek kopar ve göğüslerde çatlaklar oluşur. Deri altındaki bu izler önce kırmızı bir çizgi halinde belirir, sonra soluk gümüşsü renk alırlar.

Bazıları Şanslı

Kimi kadınlar, hamilelik dönemleri boyunca göğüslerinde çatlak oluşmadığı için şanslı sayılırlar. Kimileri de cildin daha kolay genişlemesine yardımcı olan yağ ve kremler kullanarak bu dertten kurtulmaya çalışırlar. Yağın ne kadarının, hasarın meydana geldiği deri altı tabakalarına kadar işlediği tartışma konusu olmakla birlikte, cildi fazlası ile esnek tutmanın bir zararı olmadığı da gerçektir. Aslında hamilelik sırasında göğüsler, göğüs ucu çevresindeki kabarcıklardan kendi yağlayıcılarını salgılarlar. Bu salgı aynı zamanda antiseptik bir madde de içerir. Çatlaklardan kaçınmanın en iyi yolu, göğüse iyice uyan ve onu destekleyen bir hamile sütyeni kullanmaktır. Doğru sütyen kullanma hem anne adayının kendini rahat hissetmesini sağlar, hem de hamilelik ve emzirme sırasında göğüslerin hassas dokusunun korunarak, doğum sonrası eski şekillerine dönmelerine yardım eder.

Cildi Nemlendirin

Çatlak herkeste oluşmayabilir, ama yine de hamileliğin başından itibaren tedbir alarak oluşumuna engel olunabilir. Cildi nemlendirme, çatlakların engellenmesine yardımcı olur. Eskiden zeytinyağı, bebe losyonu, el kremi çatlakları önlesin diye sürülürdü. Ancak günümüzde piyasalarda, çatlaklara daha etkili kozmetik ürünler bulunuyor. Çiçeksi kokularda, yağlı olmayan ve cilt tarafından kolayca emilen bu ürünler hiçbir hormon ve zararlı madde de içermiyor. Günde iki kez masaj yapılarak bu ürünler sürüldüğü taktirde, hamilelik boyunca çatlakları engellemek mümkün oluyor.

Emzirme yanlız doğal bir süreç olmayıp, bebek anne ilişkisi açısından da psikolojik bir öneme sahip. Ancak birçok anne, özellikle de ilk kez anne olanlar emzirmekten yara olan göğüs uçlarından şikayetçidir. Anne eğer çocuğunu emzirmeyi düşünüyorsa, göğüs uçlarını hamilelikten başlayarak bu işleme hazırlamalıdır. Bu nedenle hassaslaşan göğüs uçlarına göğüs kremi sürerek onları yumuşak ve esnek tutmakta fayda var.

Doğru ölçülerde sütyen seçin

İyi bir sütyen bulmak, alışveriş işleminin sadece yarısıdır. Önemli olan satın aldığız sütyenin doğru ölçülerde olmasıdır. Yapılan araştırmalar, kadınların yüzde 70-80 inin sütyen alırken yanlış ölçü kullandıklarını gösteriyor. Bu ise göğüslere yarardan çok zarar veriyor. Göğüsler hamileğin ilk aylarından başlayarak değişiklik gösterdiklerine göre, gerekli desteği sağlayan sütyenlerin kullanımına ilk aylardan başlayarak özen göstermekte fayda var.

Ölçüler değişebilir

Hamilelik dönemi sırasında göğüsler birkaç kez ölçü değiştirebilirler. Bu nedenle ölçünün belirli aralıklarla kontrol edilerek doğru sütyen kullanıldığından emin olunması gerekir. Doktorlar meydana gelen ölçü değişiklikleri nedeni ile emzirme sütyenlerinin, doğumdan en az 4 hafta önce alınmasını tavsiye ediyorlar. Emzirmeden önce ve sonra göğüs ölçüleri farklı olacağından bu farkı örtebilmek için, emzirme sütyenleri destek sütyenlerine nazaran daha büyüktür. Hiçbir anne bebeğini emzirmeye çalışırkan bir yandan da sütyeni ile uğraşmak istemez. Bu nedenle emzirme sütyenleri üstten ve alttan tek elle açılabilecek şekilde tasarlanmış olmalıdır.

Doğru ölçüyü nasıl alacaksınız ?

Doğru sütyen almak için 2 ölçüyü iyi bilmeniz gerekiyor : göğüs altı ve göğüs çevresi.

Göğüs altı : Göğüs altı çevresinin ölçüsünü alırken, mezroyu ne çok gevşek bırakın ne de çok sıkın. Ölçüyü en yakın sütyen ölçüsüne yuvarlayın.

Örnek : 76 cm. içi 75 cm. ölçüsünü kullanın.
88 cm. için 90 cm. ölçüsünü kullanın.

Göğüs çevresi : Göğüs çevresini en geniş olduğu yerden ölçün. Göğüs altı ile arasındaki farkı bulun. Aşağıdaki ölçüyü kullanarak, doğru sütyen ölçünüzü artık bulmanız mümkün.

14/16 cm. = B cup

16/18 cm. = C cup

18/20 cm. = D cup

20/22 cm. = DD cup

22/24 cm. = E cup

.ALINTIDIR.