Gebelikte Cilt Bakımı: Hamilelikte Cilt Sorunları Yaşamamak İçin Dikkat

Gebelikte Cilt Bakımı

Gebelikle birlikte değişen hormonların etkisiyle ciltte bazı değişimlerin olması normaldir. Gebeliğin ilk aylarında cilt genelde güzel görünse de ilerleyen zamanda artan hormonların etkisiyle değişimler görülür. Gebelikte cilt daha hassas bir yapıya sahip olur ve gerginleşir. Gerginleşen ciltte çatlamalar olur. Döküntü, ciltte kuruma, yağlanma, akne, alerji gibi durumlar ortaya çıkabilir. Üstelik bu tür durumlar kullanılan bazı cilt bakım ürünlerinin etkisiyle de artış gösterebilir.

Gebelik sürecinde görülen cilt değişimlerinden birisi de gebelik maskesi olarak adlandırılan ciltteki kahverengimsi lekelerdir. Bu durumda alınacak önlemlerden birisi hamilelik döneminde güneşin yakıcı etkilerinden uzak durmaktır. Gebelik sırasında güneş ışınları ciltteki kahverengi oluşumları daha da artıracaktır. Güneşin yakıcı etkilerinden korunmak için güneşe karşı koruyucu etkisi olan uygun bir krem kullanılabilir. Ayrıca oluşan kahverengi lekelerin görünmesini önleyen ürünler kullanılabilir. Bu tür ürünlerin seçiminde de dikkatli olmakta fayda vardır. Hamilelik süresince kullanılacak krem ve nemlendiricileri de cilt tipine göre seçmek gerekir

Kimi gebe kadınların cildi gebelik döneminde daha yağlı veya daha kuru ve çilli olabilmektedir. Bunun için cilt temizliği çok iyi yapılmalı ve eğer cilt kuruyorsa uygun bir nemlendiriciyle nemlendirilmelidir. Cilt temizliğini günde 2 defa yapmak faydalıdır. Ayrıca banyo yaparken sabunu oldukça az kullanmakta fayda vardır.

Gebelikte ciltte yağlanma söz konusu ise cildin her gün güzelce temizlenmesi gerekir. Aksi halde ciltteki yağlanmadan dolayı gözenekler kapanacak, cilt hava alamayacak ve zamanla bu bölgelerde iltihaplanmalar oluşarak sivilce gibi oluşumlara yol açacaktır.

Günlük olarak cilde yapılacak masaj da cildin gebelik boyunca daha güzel görünmesine yarımcı olur. Çünkü masaj vasıtasıyla cildin ihtiyaç duyduğu lif üretimi sağlanır. Lifler cildin daha esnek görünmesine yardımcı olur ve çatlamaları azaltır. Ayrıca lif yönünden zengin besinleri de tüketmek gebelik boyunca ortaya çıkabilecek cilt problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Lif yönünden zengin besinlere enginar, turp, rezene, yeşil fasulye, Brüksel lahanası ve meyveleri örnek olarak vermek mümkündür.

Gebelik döneminde cilt sağlığı için hekim tavsiyesiyle ek vitamin takviyeleri de alınabilir. Örneğin E vitamini ve çinko ciltteki gerilmeyi azaltarak gebelik boyunca cildin korunmasına yardımcı olur. Fakat gebelik dönemindeki ilaç kullanımları ve vitamin takviyesini mutlaka hekim tavsiyesi ile kullanmak gerekir. Hekim tavsiyesi olmadan bu tür ilaç ve vitamin takviyelerini kullanmamak gerekir.


.alıntıdır.