Bebeklerde göbek bakımı nasıl yapılmalıdır?


Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkol ile silebilirsiniz.

Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. Ancak ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabun- suz, yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Banyolarında içme suyu kullanmanız gerekmez.
Ancak cildinde yara varsa veya ameliyat geçirdiyse kaynamış ve ılıtılmış su kullanmanız gerekebilir. Bu konuda DOKTORUNUZUN TAVSİYELERİNİ almalısınız. Suyun ısısını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test etmelisiniz. Banyo sonrasında cildi durulamak son derece önemlidir. Sabun bebek cildini tahriş edebilir

Göbek bağı, genelde doğumdan sonraki ikinci hafta içinde düşer. Hastaneden ayrılmadan önce size göbek bağına pansuman yapmanız için bir sıvı verilir. Bu sıvı göbek bağının düşmesini kolaylaştırır. Bu nedenle göbek bağı düşene kadar bu sıvıyı kullanın, bebeğinizi küvette yıkamaya ve ıslatmamaya özen gösterin. Göbek bağını havayla temas ettirmek de iyileştirmeyi çabuklaştıracağından, bu bölgeyi bebek bezi ya da naylon külot ile kapatmamaya çalışın. Göbek bağı düştükten sonra bu bölgeyi her gün kaynamış ılık su ve pamukla silip, ardından iyice kurulamalısınız. Bebeğinizin göbek bağı düşene kadar bebeğinizi silerek temizlemek en doğru yöntemdir. Göbek bağı düşüp yarası iyileştikten sonra bebeğiniz küvet banyosuna başlayabilir.


ALINTI