6-23 ay arası tüm çocuklara grip aşısı yaptırmak gerekli

6-23 ay arası tüm çocuklara grip aşısı yaptırmak gerekli
Grip salgınları, grip virüsünün aktif hale geldiği Sonbahar, Kış ve İlkbahar aylarında görülüyor. Bulaşıcılığı çok yüksek olan grip hastalığından korunmanın en etkin yolu ise aşılanmak. 6-23 ay arası tüm çocuklara aşı yapılması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Mahir Kayıran grip hastalığı ve bu hastalıktan korunma yolları konusunda şu bilgileri verdi
Grip (Influenza) nasıl bir hastalıktır?
Grip ani gelişen ateş, baş ağrısı, halsizlik, adale ağrısı ve kuru öksürük ile karakterize, influenza virusunun neden olduğu bir hastalıktır. Hastalığın bu erken tablosunu boğaz ağrısı, burun akıntısı izler ve daha belirgin bir hale gelir. Erken süt çocukluğu döneminde grip, sepsis benzeri bir tabloya neden olabileceği gibi zatürree ve larenjit etkeni olabilir. Grip virüsleri A,B,C,D olarak adlandırılan dört farklı antijenik özellik taşıyan virüslerdir. Bunlardan A,B,C insanlarda infeksiyonlara yol açmaktadır. Grip çok bulaşıcıdır, bulaştırıcılık hasta olan kişilerde belirtilerin ortaya çıkmasından 24 saat öncesinde başlarken belirtilerin sürdüğü süre boyunca devam eder. Grip virüsleriyle gelişen enfeksiyon öncelikle solunum yollarını etkiler. Grip kişiden kişiye direk temas veya kontamine olmuş materyallerin kullanılmasıyla bulaşır. Salgınlarda en yüksek atak hızı okul yaşındaki çocuklarda görülür. Aile içi yetişkinlere ve diğer çocuklara bulaşma da sıktır. Ilıman iklimlerde Grip genellikle kış aylarında görülür. Gribe yakalanan hastaların %1’inin hastaneye yatması gerekmektedir. Ayrıca grip sonucu olarak zatürree ve bronşiolit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının gelişme riski %0.2 ile %25 arasında değişmektedir. Gribin diğer komplikasyonları olarak Reye sendromu, myosit ve santral sinir sistemi belirtileri sayılabilir. Grip salgınları esnasında, hastalık sayısındaki artış hem polikliniklere ve acil servislere başvurularda hem de alt solunum yolu komplikasyonlarının tedavisi için hastaneye yatışlarda artışlara yol açar. Bu artış aynı zamanda alevlenen kalp-akciğer hastalıkları ve diğer kronik hastalıklardan da kaynaklanır. Tüm bu nedenlerden ötürü gribe karşı önlem alınması gereklidir.
Aşısı var mıdır?
Aşılama, grip virüsünün neden olduğu infeksiyon sonucu ortaya çıkan hastalık riskini azaltmak için oldukça faydalı bir korunma yöntemidir. Gribin neden olduğu komplikasyonları önlemek için risk altındaki çocuklar ve erişkinlere yıllık olarak aşılama önerilmektedir. Grip virüslerindeki antijenik değişiklikler nedeniyle, grip aşısının hangi virüs suşları ile hazırlanacağı her yıl dünya sağlık örgütü tarafında yeniden belirlenir. Her yılın grip aşısı, o kış dolaşımda olması muhtemel olan grip virüslerini temsil etmek üzere üç virüs suşu içerir. Aşı yüksek derecede saflaştırılmış, noninfeksiyöz (inaktif) hale getirilmiş, yumurtada üretilmiş virüslerden yapılmıştır. Aşılama ile sağlanan koruyuculuğun süresi kısadır, genellikle bir yıldan azdır.
Aşı Kimlere yapılmalıdır? Yan Etkisi Var mıdır?
> 6 ay-23 ay arası sağlıklı tüm çocuklar
> Kronik kalp ve akciğer hastalıkları olan çocuklar
> Konjenital veya edinsel bağışıklık yetmezliği çocuklar
> Böbrek hastalığı olanlar,
> Anemi veya hemoglobinopatisi olan çocuklar,
> Asetilsalisilik asit ile uzun süre tedavi gereken çocuklar,
> Diyabet, bağışıklık yetmezliği olanlar veya diğer metabolik kökenli kronik rahatsızlıkları olanlar,
> Sürekli bakımevleri, yetiştirme yurdu gibi yerlerde kalanlar,
> Grip aşısının önerildiği risk grupları çocuklarla birlikte yaşayanlar
Yukarıda listelenen grup dışında grip ile enfekte olma şansını azaltmak isteyen herhangi bir kişiye de grip aşısı yapılabilir. Daha önceden aşılanmamış 8 yaşından küçük çocuklarda aşının en az bir ay ara ile iki doz (3 yaşından küçük ise 0.25 ml, 3-8 yaş arasında 0.5 ml verilmesi gerekir). Daha önce aşılanmış çocuklarda ise tek doz aşı uygulamak yeterlidir. Şu anda ülkemizde en sık olarak içinde thiomersal içermeyen Vaxigrip aşısını kullanılmaktayız. Yapılan çalışmalar kreşlere ve gündüz bakım evlerine devam eden çocuklarda grip aşısının otit (orta kulak iltihabı) sıklığında azalmaya neden olduğunu göstermektedir. Grip aşısı anne ve bebek açısından emzirmenin güvenliğini etkilemez. Emzirme bağışıklama cevabını olumsuz olarak etkilemez ve aşı için bir engel değildir. Çocuklara hizmet veren sağlık personeli, yüksek riskli çocuklar ile temas halinde olan diğer çocukların da grip aşısı yaptırmaları önerilebilir. Yakın temasın olduğu okul, yatılı eğitim veren kurumlarda, spor takımlarının elemanlarına aşılama önerilebilir. Grip aşısı sonbaharda, grip sezonu öncesi yapılmalıdır. Ülkemiz için en uygun zaman Ekim ayının başlangıcından ve Kasım ayının ortasına kadar olan aralıktır. Aşının ilk kez yapıldığı, 8 yaşından küçük çocuklarda yeni sezon aşının hazır olmasıyla birlikte, Eylül ayında ilk dozun yapılması ve ikinci dozunda en erken bir ay sonra, Aralık ayından önce yapılması uygundur. Aşılananların yarısından daha azında bildirilen aşılamadaki en sık yan etki, aşılama yerinde iki gün kadar süren ağrıdır. Ateş, kırıklık, halsizlik, adale ağrısı ve diğer belirtiler nadiren meydana gelir ve genellikle grip virüs antijenleri ile hiç karşılaşmamış kişilerde (örneğin küçük çocuklarda) ortaya çıkar.
Bu durum aşılamadan 6-12 saat içinde başlar ve 1 veya 2 gün sürer. Grip aşılamasından sonra nadiren alerjik reaksiyon oluşur. Reaksiyonların çoğunluğu, muhtemelen yumurta proteinine karşıdır. O nedenle yumurta alerjisi olanlara yapılmaması önerilmektedir.


.alıntıdır.