Eşimin çocuğu ile nasıl ilişki kurmalıyım?

Yeniden evlilik haberinin çocuğa nasıl verileceği çok önemli
Böyle bir durumda en sık düşülen hata ise çocuktan söz konusu evlilik için izin istemek... Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, izin istemek yerine durumunuzu ona uygun bir dille anlatmanız yerinde olur.

Toplumumuzda boşanma oranı hızla arttığından çocukların üvey anneye/babaya sahip olma olasılığı da gittikçe artmaktadır. Yapılan araştırmalarda boşanan çiftlerin 3 ile 5 yıl aradan sonra yeni bir evlilik yaptıkları görülmüştür. İkinci evliliklerde karşılaşılan en büyük sorun ise çocuklardan gelen tepkilerdir.

Yeniden evlilik haberinin çocuğa nasıl verileceği bu konu için kilit noktadır. Öncelikle çocuğa bu haberi verirken, evlilik kararının yetişkinlerin kendi hayatları ile ilgili aldıkları bir karar olduğu belirtilmelidir. Çocuktan izin istemek hem yetişkin hayatını yönetme isteğinin ortaya çıkmasına hem de yaşına uygun olmayan sorumlulukların altına girmesine yol açabilir.

Örneğin ilk başlarda bu yenilik çocuğa hoş görünebilir, birlikte yaşadığı ebeveyninin mutluluğu için bu evliliğe karşı çıkmadan kabul edebilir. Fakat aynı evde yaşamaya başladıktan sonra çocuğu öz olan ebeveynini paylaşamama, onu kıskanma gibi durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Kendi onay verdiği evlilik içinden çıkamadığı bir problem haline gelebilir.

Önyargıdan sıyrılmasını sağlayın
Çocuğa üvey annesinin/babasının, öz annesinin/babasının yerine geçmek için gelen biri olmadığı anlatılmalıdır. Yeni gelen kişinin onların hayatlarını kolaylaştıracak, onları sevecek biri olduğu özellikle vurgulanmalıdır. Bu, çocuğun biraz olsun önyargılarından sıyrılmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğun yeni gelen ebeveynle tanıştırılması, çocuğu travmatize edecek şekilde yapılmamalıdır. Görüşmeler abartılmadan ve onun sevdiği yerlere giderek yapılırsa, ilişki çok daha ılımlı bir şekilde kurulabilir. Kişiyi sevdirmeye yönelik abartılı davranış ve tutumlar itici olabilir ve inatlaşmaya yol açabilir.

Yapılan bazı araştırmalara göre çocuğun yeni gelen kişiye alışma süreci 2-4 yıl arasındadır. Büyük çocuklar daha bağımsız olduklarından kendilerini yeni gelen kişiye bağımlı hissetmezler, fakat küçük çocukların içlerindeki bağlanma isteği ve öz olandan kopmama arzusu kendi iç dünyalarında büyük fırtınaların kopmasına sebep olabilir.

Aileden biri öldüğünde veya boşanma olduğunda anneleriyle yaşayan erkekler babalarının, babalarıyla yaşayan kızlar da annelerinin rollerini üstlenebilirler. Yeni gelen üvey anneyle/babayla, birlikte yaşadığı ebeveynini paylaşmak istemeyebilir ya da onun rolünü elinden alacağı için endişe duyabilir.

Çocuğa zaman tanımalısınız
Özellikle "anne" çocuğun hayatındaki en önemli kişidir. Çocuk üvey annesiyle girdiği olumlu ilişki nedeniyle öz annesine ihanet ediyormuş gibi hissedebilir. Çocuk yeni gelen kişiyi sevse, onunla anlaşsa bile öz olana ihanet etmemek gibi nedenlerden dolayı o kişiyi sevmemek için çaba gösterebilir.

Yeni gelen üvey annenin empatik yaklaşması, onların dünyalarına yumuşak bir giriş yapmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden yeni gelen kişi, çocuğu her yönüyle tanımaya çalışmalı, ona zaman tanımalı ve sabırlı olmalıdır.

Eğer ebeveynlerden biri ölmüşse, durum daha da zorlayıcı olabilir. Ölen kişiyle yarışmak yerine çocuğun kaybettiği ebeveyni hakkında konuşmasına, hislerini paylaşmasına ve hatta mezarını ziyaret etmesine yardımcı olmak, kurulacak arkadaşlığın ilk adımları olabilir.

ÜVEY EBEVEYNLER İÇİN İPUÇLARI

* Onlarla ilişkilerinizi yavaş yavaş ilerletmeye özen gösterin. Unutmayın ki onlar için siz birer davetsiz misafirsiniz.

* Çocukların biyolojik anne/babalarıyla özel vakit geçirmelerine yardımcı olun.

* Annesinin veya babasının yerini almadığınızı, onun hayatı hakkında kararlar almayacağınızı ve kurallar koymayacağınızı, sadece gerekli yerlerde bir yetişkin gibi ona yardımcı olmaya çalışacağınızı belirtin.

* Onlar sizi kabullenip sevene kadar onların hayatlarına öz anneleri/babaları gibi müdahale etmemeye özen gösterin.

* İlk başlarda ona arkadaşça yaklaşmanız, ilişki kurmanızı çok daha kolaylaştırabilir.

* Gelir gelmez onların özel yaşam alanı olan evlerini değiştirmeye çalışmayın. Bu ilk izleniminiz için pek olumlu olmayabilir.

* Öz anne/baba ile üvey anne/baba arasında büyük farklar olduğunu unutmayın. Çocuğu hiçbir zaman size anne veya baba demesi için zorlamayın.

* Onlarla iletişim kurarken öncelikle siz model olun. Sevgiden önce saygıyı oluşturmaya çalışın. Unutmayın ki size saygı duymadan sizi sevemez...

Feriha Dildar ŞENKAYA
Uzman Pedagog