En çok sorulanlar

Boşanma nedir?

Yaş 2: Açıklamada detaya girmeyin. “Boşanma anne ve babanın ayrı evlerde yaşaması demek. Ama her zaman senin anne va baban olarak kalacağız ve sana bakacağız.”

Yaş 3-5: Siz değil, okuldaki bir arkadaşının anne ve babası boşansa bile bu soruyu sorabilir: “Boşanma evli insanların artık evli olmaması demektir. Sebebi beraber yaşarken artık mutlu olmamalarıdır.”

Yaş 6-8: Bu yaştaki çocuklar duygularını ifade edebilir. Açıklama yaparken duygularına hitap etmeli ve hislerini rahatça dile getirmesini sağlamalısınız: “Boşanma üzücüdür. Hiç kimse bir aileyi bölmek istemez. Ama anne ve baba artık anlaşamıyor. Yetişkinler bazen evlendikleri günkü insandan, başka bir insana dönüşürler. Bunun seninle hiçbir alakası yok. Her zaman anne ve baban olmaya ve seni çok sevmeye devam edeceğiz.”

Beni hâlâ seviyor musunuz?

Yaş 2: Endişelerini dile getirmesi zordur. Bu yüzden ona normalden fazla ilgi göstererek, kucaklayarak sevginizi gösterin, güvende olduğunu hissettirin: “Tabii ki seni çok seviyoruz ve her zaman yanında olacağız.”

Yaş 3-8: Evde kalan tarafın da, bir gün gidip gitmeyeceği endişesini taşır. Onu çok sevdiğinizi ve her zaman ona bakacağınızı sık sık tekrarlamayı ihmal etmeyin.
Babamı özledim...

Yaş 2: Siz evliliğinizin bittiğini bilseniz de, çocuğunuzun bunu anlaması uzun sürecektir. Babasını tutturursa paniğe kapılmayın ve “ona ben bakıyorum o babasını istiyor” diye düşünmeyin. “Babayı özlediğini biliyorum. O da seni özlüyor. Haftasonu beraber olacak, oyunlar oynayacaksınız.”

Yaş 3-8: Yukarıdaki cevap haricinde babasının ailesiyle de ilişkisinin kopmadığını, babaannesini, amcasını görmeye devam edeceğini bilmesi gerek.

Nerede kalacağım?

Yaş 3-5: Hayatının ne şekilde değişeceğini merak eder. Aynı okula gidecek miyim? Kiminle yaşayacağım? Araba hâlâ bizim mi? Bu endişelere gerçek cevaplar verin. “Burada benimle yaşayacak, aynı okula gideceksin. Babayı özlediğin zaman onun evindeki senin için yapılmış harika yatak odasında kalacaksın.”

Yaş 6-8: Bu yaştaki çocukların soruları daha detaylıdır. Beni basketboldan kim alacak? Beraber tatile gidebilir miyiz? Yukarıdakilere ek olarak maddi durumlarında bir değişiklik olup olmadığını da merak ederler. Tüm bunlara yine gerçek cevaplar vermek gerekir.

alıntı