İkiz olmak, hepimize son derece ilginç gelen ve bir çoğumuzun merakla anlamaya çalıştığı hem güzel hem de sıkıntılı bir kardeşlik durumudur. İlginçtir çünkü biz tekil bireyler çoğul kardeşlikleri anlamakta zorlanırız. Aynı anda doğmuş olmak, aynı süreçlerden aynı anda geçmek gerçekten bizim için anlaşılmaz ve şaşırtıcı bir konudur. İkiz kardeşler için de muhtemelen bizim gibi tekil olmak anlaşılmazdır. Onlar dünyaya gözlerini açtıkları andan itibaren yanı başlarında bir başka kardeşin varlığını görmeye alıştıkları için onlar açısından tuhaf bir durum yoktur. Bu muhteşem kardeşlik ilişkisi en çok anne babaları ve zaman zaman kardeşleri çok zorlayabilir. Özellikle ebeveynler açısından ikiz çocuklar arasında dengeyi kurmak zordur ve ikiz anne babası olmak tahminlerden daha çok fedakarlık isteyen, emek isteyen, son derece yorucu bir iştir. Psikolog Serap Duygulu ikiz ailelerine önerilerde bulundu.

İkiz anne-babası olmak


İkiz anne-babası olmak

İkiz çocuk sahibi olacağını duyan pek çok anne-babanın yaşadığı ilk duygu panik, korku ve şaşkınlıktır. Durumun kabullenilmesiyle beraber büyük bir heyecan da bu duygu karmaşasına eklenir. Çocuk sahibi olmak başlı başına doğanın bir mucizesi iken bir de çoğul gebelikler olayın heyecan boyutunu daha çok büyütürler. İkiz anne-babası olmak gerçekten son derece zordur. Hem bebeklerin sağlıklı büyümeleri hem de psikolojik olarak sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için öncelikle anne-babanın sağlıklı bir ruh hali içinde olması gerekir. O nedenle küçük öneriler işlerine yarayabilir:

• İkiz çocuklar sürekli bir hareket, zaman zaman kavga, gürültü demektir. Her zaman adil olmak mümkün değildir, kendinizi zorlamayın.

• Çocuklar arasında rekabet duyguları olacaktır, bu duyguyu kullanarak onları eğitmeye çalışmayın, kardeşler arası çatışmaya yol açabilirsiniz.

• Çocukları başkalarının önünde eleştirmek, yanlışlarını vurgulamak ve kıyaslamak gibi bir hataya düşmeyin.

• Mükemmel anne-baba tutumu yoktur, zaman zaman yanlış davranabilirsiniz, asla suçluluk hissine kapılmayın.

• İkiz annelerinde genellikle iki çocukla aynı anda ilgilenemediği duygusu ve yetersiz kaldığı düşüncesi ortaya çıkar. Çocuk sayısından bağımsız olarak sadece olabildiği kadar onlarla vakit geçirmeye çalışın, süre önemli değildir, önemli olan onlara vakit ayırmaktır.

• İkiz oldukları için birbirine benzer isimler koymak, aynı kıyafetleri giydirmek, aynı kurslara göndermek, aynı sınıfta eğitim almalarını sağlamak, maalesef çok doğru bir davranış değildir. Onların birey olarak farklı özellikler geliştireceklerini unutmayın.

• İkiz anne babası olmak gerçekten son derece özel ve hoş bir durumdur, bütün zorluklarına rağmen. Yaşanılan zorlukları hayatın küçük ve geçici sürprizleri olarak değerlendirin ve olabildiğince tadını çıkarın.

alıntı