Uzamsal/mekansal duyu ve hareketler le ilgili etkinlik odevim var lütfen yardim edin 🙏
Yazdırılabilir Görünüm
Uzamsal/mekansal duyu ve hareketler le ilgili etkinlik odevim var lütfen yardim edin 🙏
biraz daha açıklar mısınız tam anlayamadım nasıl bir etkinlik istediğinizi.
Sınırı yok aslında . hocamız farklı materyaller kullanip bi etkinlik hazirlamamizi istedi konumuzda diğerlerine gore baya farkli oldu . buradakiler genelde resimmis
Etkinlik mi, etkinlik planı mı hazırlayacaksınız?
Plan olmadan, etkinlik olmaz.
Buradaki planım her alana hitap ediyor. Benzer planlar bulabilirsiniz.
https://www.onceokuloncesi.com/etkin...igi-91732.html
Etkinlik planı hazirlayip uygulamamiz gerekiyor. Altında üstünde içinde dişinda gibi vramlar
Emel hocam sizin ALTINDA-ÜSTÜNDE ile ilgili bir etkinliğinizi gördüm onun tüm mekansal kavramları içeren halini yapmam gerekiyor
Mekanda konum ile ilgili etkinlik planı arıyorsunuz şimdi anladım.
ELLERİM, ELLERİM NERDE?
Etkinlik Çeşidi: Okuma yazmaya hazırlık-Hareket etkinliği (Bütünleştirilmiş büyük grup etkinliği)
Yaş grubu:
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Bilişsel gelişim
Kazanım 10. Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Mekânda konum alır.
Motor gelişim
Kazanım 5. Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
Göstergeleri: Basit dans adımları yapar. Müzik ve ritim eşliğinde dans eder.
Dil gelişimi
Kazanım 6:Sözcük dağarcığını geliştirir.
Göstergeleri: Zıt anlamlı sözcükleri kullanır.
ÖĞRENME SÜRECİ
Çocukların el ele tutuşup halka olması istenir. Çocuklara şöyle seslenir;
“Çocuklar ben şimdi hareketli bir müzik açacağım, siz müzik eşliğinde dans edeceksiniz. Ben müziği durdurduğumda eller yukarı dediğimde herkes ellerini yukarı kaldıracak, eller aşağı dediğim zaman herkes ellerini aşağı indirecek. Şaşıran oyundan çıkacak der. Müzik başlar, çocuklar dans ederler. Müzik kapatılır, eller yukarı ya da aşağı der. Şaşıran çocuklar olursa oyun dışı kalırlar. Oyunun ikinci aşamasında ise çocuklar ikişerli eş olurlar. Aynı şekilde dans edilir. Müzik durduğunda eşler sırt sırta verip öğretmenin komutuna göre elleri yukarı ya da aşağıda tutarlar. Ancak eşlerden biri şaşırırsa oyundan çıkmış sayılırlar. Öğretmen çocuklara okulda mutlu olup olmadıklarını sorar. Çocuklar tek tek söz alarak konuşur duygularını ifade ederler. Okulda en çok hoşlandıkları etkinlik, en çok zaman geçirdikleri öğrenme merkezleri hakkında konuşurlar. Öğretmen çocuklara ben size hangi organınızın adını söylersem siz iki kez o organınıza dokunacaksınız der. Öğretmen burun der. Çocuklar iki kez burunlarına dokunurlar. Öğretmen sıra ile göz, kulak eller diyerek çalışmayı çoğaltır. Çocukların iki kez dokunmaları gerektiği vurgulanır.
Materyaller
Müzik cd si
Sözcükler
--------
Kavramlar
Yön /mekanda konum: yukarı-aşağı
Değerlendirme
Oyunumuz eğlenceli miydi?
Sizce bu oyunu başka nasıl oynayabilirdik?
Dans ederken biz şarkı söyleseydik, hangi şarkıyı söylemek isterdiniz?
Hareketleri yaparken zorlandınız mı?
Uyarlama
HAVUZUN İÇİNDE DIŞINDA
Etkinlik Çeşidi: Oyun ve okuma yazmaya hazırlık (Bütünleştirilirmiş büyük Grup Etkinliği)
Yaş Grubu:
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
Motor gelişim
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür. Belirlenen noktadan çift ayakla ileriye doğru atlar.
Kazanım 2: Denge hareketleri yapar.
Göstergeleri: Ağırlığını bir noktadan diğerine aktarır. Atlama ile ilgili denge hareketlerini yapar. Konma ile ilgili denge hareketlerini yapar. Başlama ile ilgili denge hareketlerini yapar. Durma ile ilgili denge hareketlerini yapar.
Bilişsel gelişim
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın şeklini söyler
Kazanım 10: Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Mekânda konum alır.
ÖĞRENME SÜRECİ
Oyun alanının zeminine renkli bantlarla üçgen ve daire şekli oluşturulur. Bir bez torba içine üçgen ve daire şekil kartı konur. ( 5 x 5 cm )
Öğretmen çocuklara şöyle bir yönerge verir.
“Çocuklar yerde iki tane şekil havuzumuz var. Müzik çalındığı zaman hepimiz havuzun dışında dans edeceğiz. Müzik durduğunda ise istediğiniz bir şekil havuzunun içine gireceksiniz. Ben bez torbadan bir şekil kartı çekeceğim. Çektiğim şekil girdiğiniz havuzun şeklinde ise oyundan çıkacaksınız. der.
Materyaller
Renkli bant, bez torba, şekil kartı
Kavramlar
Konum: içinde/dışında
Sözcükler
-----------
Değerlendirme
Çalışma sayfası uygulanır.’Çağatay topu ile lobut deviriyor. Sepetin içinde kaç lobut var?
Sepetin içindeki lobut sayısı kadar daire boyayalım. Sepetin dışında kaç lobut var söyleyelim. Sepetin dışındaki lobut sayısı kadar üçgen boyayalım.
Küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk bilmecesinin cevabı ne olabilir? tahmin edelim.
Uyarlama
HAYDİ ÇEMBERE HOPLAYALIM
Etkinlik Çeşidi : Oyun ve Okuma Yazmaya Hazırlık etkinliği (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği ve Bireysel Etkinlik)
Yaş Grubu (Ay) :
KAZANIM VE GÖSTERGELERİ
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
Kazanım 10. Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular.
Göstergeleri: Mekânda konum alır.
Kazanım 12: Geometrik şekilleri tanır.
Göstergeleri: Gösterilen geometrik şeklin ismini söyler.
Motor gelişim
Kazanım 2: Denge hareketleri yapar.
Göstergeleri: Atlama ile ilgili denge hareketlerini yapar. Konma ile ilgili denge hareketlerini yapar.
Özbakım Becerileri
Kazanım 7: Kendini tehlikelerden ve kazalardan korur.
Göstergeleri: Tehlikeli olan durumları söyler. Kendini tehlikelerden ve kazalardan korumak için yapılması gerekenleri söyler.
ÖĞRENME SÜRECİ
Sınıfa çocuk sayısı kadar renkli çember getirilir. Her çocuğa bir çember verilir. Çocuklara “Çemberlerle nasıl bir oyun oynanacağını bilen var mı” diye sorularak beyin fırtınası yapılır. Tüm çemberler oyun alanının ortasına dağınık şekilde yerleştirilir. Çocuklara açılan müzik eşliğinde çemberlerin dışında dans etmeleri gerektiği, müzik durdurulduğunda ise bir çemberin içine atlamaları söylenir. Oyun çocukların ilgisine göre devam eder. Öğretmen çemberle oynanacak diğer oyunla ilgili açıklama yapar. Oyunun kurallarını açıklar. Öğretmen dışarı denilince çemberin dışına atlamalarını, içeri deyince çemberin içine atlamaları istenir. Şaşıran oyundan çıkar.
Materyaller
Çocuk sayısı kadar halka
Sözcükler
Zıplamak
Kavramlar
Yön/Mekanda Konum: İçeri-Dışarı
Değerlendirme
Oyunu beğendiniz mi?
Oynadığımız oyunun adını ne koymak isterdiniz?
Çemberin içine atlarken zorlandınız mı?
Çemberlerle başka neler yapabilirdik?
Uyarlama
peki hocam uzaysal algı yani şekilleri evirip çevirmeleriyle ilgili bir etkinlik var mı
bizim amaç ve kazanımlarda uzaysal algı ile ilgili bir amaç kazanım yok.Geometrik şekillerle ilgili şu kazanımlar var.
Kazanım 12: Geometrik şekilleri tanır.
Göstergeleri:
1. Gösterilen geometrik şeklin ismini söyler.
2. Geometrik şekillerin özelliklerini söyler.
3. Geometrik şekillere benzeyen nesneleri gösterir.
bunlarla ilgili etkinlik olur mu?