Yüksek Lisans Nedir?

Türkçesi yüksek lisans; İngilizesi ise ‘master’ olan bu akademik eğitim seviyesi, kişinin lisans eğitimini aldığı dalda ya da onunla ilişkili, onu besleyen başka bir disiplin üzerinde yaptığı yüksek öğrenimdir. Bu öğrenimin geçerli ve bilimsel olarak kabul edilebilir olması ise, öğrenim süresi sonunda sunulan bilimsel bir çalışma olan ‘tez’in, bir bilim jürisi tarafından onaylanması ile mümkündür.

yük2Yüksek lisans eğitimi ikiye ayrılır: Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz Yüksek Lisans.
Tezli Yüksek Lisans, temel olarak; akademik bilgilere erişim ve bilimsel çalışma yapılmasını amaçlarken, Tezsiz Yüksek Lisans ise daha çok mesleki eğitime ağırlık vermektedir. Yüksek lisans yapmaya karar vermişseniz, lisans eğitiminizin devamı olan bölümlere yönelebileceğiniz gibi kendi branşınızı dolaylı yoldan destekleyen bir anabilim dalı seçerek inter disipliner bir yol izleyebilirsiniz. Yüksek lisans eğitimine başlamak için öncelikle, “ALES” adı verilen Akademik ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’na girmeniz gerekmektedir. Bu sınav, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez yapılmaktadır ve bu sınavdan aldığınız puan, yüksek lisans için başvurduğunuzda ilk belirleyici etken olmaktadır.

Her üniversitenin ve her bölümün talep ettiği ALES puanı, birbirinden farklıdır. Bazı bölümler 55 puanı yeterli bulurken, bazı bölümler için 70 puan bile yeterli olmamaktadır. Puan ve tercihlerle ilgili en sağlıklı bilgiye, her üniversitenin kendi web sitesinden ulaşılabilir.

Yazar: Elif Tepe