2012 Okul Öncesi Eğitim Programı Yayınlandı - Sayfa 2


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

2012 Okul Öncesi Eğitim Programı Yayınlandı

Like Tree1Likes

Konu: 2012 Okul Öncesi Eğitim Programı Yayınlandı

  1. #11
    nnnergiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Aralık.2009
    Nereden
    kayserı
    Mesajlar
    368
    @nnnergiz







    evet okudum o yazıyada pılat yerler nerelerı acaba onlar acıklandımı merak edıyorum

  2. #12
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL







    Alıntı nnnergiz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    evet okudum o yazıyada pılat yerler nerelerı acaba onlar acıklandımı merak edıyorum
    aman İzmir olmasın

  3. #13
    nnnergiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Aralık.2009
    Nereden
    kayserı
    Mesajlar
    368
    @nnnergiz







    bırde gelısım formlrı duzenlenmıs ve har ay not edılecek dıyor yanı aylık olarak gelıısm notları cızelgeye yazılacak galıba

  4. #14
    nnnergiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Aralık.2009
    Nereden
    kayserı
    Mesajlar
    368
    @nnnergiz







    kayserıde olmasın lutfen9

  5. #15
    t.g.b - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Kasım.2010
    Nereden
    ığdır.
    Mesajlar
    13
    @t.g.b







    ığdırdaa

  6. #16
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL







    Alıntı nnnergiz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bırde gelısım formlrı duzenlenmıs ve har ay not edılecek dıyor yanı aylık olarak gelıısm notları cızelgeye yazılacak galıba
    o daha önce tuttuğumuz gelişim kontrol listesinin bir benzeri bence öğretmenim onuda herayın belli gününde dolduruyorduk gelişim alanları aynı sadece kazanım yok neler yapıp yapamadığını direk biz yazıcaz sanırım
    Alıntı nnnergiz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    kayserıde olmasın lutfen9

  7. #17
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    Okul Öncesi Programı ana hatlarını aşağıya çıkarttım. Hepinize hayırlı uğurlu olsun.

    Sınıftaki köşeler yerine ''MERKEZ' sözcüğü getirilmiş. Köşe yani merkez adları yazılmalıymış.s13

    Kesinlikle okuma ya da yazma öğretmek amacını taşımamaktadır. Programda okuma ve yazma öğretimi yoktur. Harfleri göstermek ve harfleri yazdırmak da yoktur.s.18


    sanat:Süreç tek bir ürün ortaya çıkarmak amaçlı planlanmaz. Grubun sayısına ve özelliğine göre çeşitli etkinlikler ve etkinliklerle ilgili materyaller hazırlanmalı, çocuğa seçme fırsatı tanınmalıdır.s.20

    TÜRKÇE Örnek etkinlikler: Tekerleme söyleme, parmak oyunu oynama, şiir okuma, bilmece sorma, sohbet etme, resimli kitap okuma, etkileşimli ve paylaşımlı okuma, öykü anlatma, taklit oyunları, dramatizasyon, öykü tamamlama, başka öykü oluşturma, öyküyü tekrar anlatma, bir öyküyü resimlendirme ve resimlerden yeni bir öykü oluşturma gibi etkinliklerdir.
    Resimli öykü okuma çalışmalarında eğitimciler, öykü sonunda çocuklarla sohbet ederek öyküdeki ana olay, karakterler, öyküyü oluşturan sorunlar ve giriş, gelişme ve sonuç hakkında sorular sorabilirler. Resimli kitapları oluşturan resim, yazı, renk, boyut gibi temel özellikler ile yazar ve çizerler hakkındaki konuşmalar çocuklara kitabı oluşturan unsurları tanıtır.
    Etkileşimli kitap okuma çalışmalarında öğretmen çocuklara sorular sorar, tahminlerde bulunmalarını isteyerek onların kitapta geçen olay ve karakterlere tepki vermesini sağlar, hedef sözcükler belirleyerek yeni sözcükler kullanır.
    Paylaşımlı kitap okuma çalışmalarında öğretmen büyük ve resimli öykü kitapları kullanarak çocukların kitabın yazı ve resimlerini görmelerini SAĞLAYACAK ŞEKİLDE OTURUR.


    OYUN: Yarı yapılandırılmış oyun etkinlikleri: Çocukların gelişiminin tüm boyutlarda desteklenmesini hedefleyen, öğretmen ya da çocuk tarafından başlatılan, çocukların aktif katılımı ile sürdürülen, çocuk merkezli, açık uçlu bir süreç olarak işleyen yaratıcı oyun etkinliklerinden oluşan oyunlardır. Oyunun bir öğretim yöntemi olarak kullanıldığı bu etkinliklere, günlük eğitim programı içinde mutlaka yer verilmelidir.

    Yapılandırılmış oyun etkinlikleri: Çocukların gelişimsel ilerlemelerini desteklemek amacıyla kuralları başkası tarafından belirlenmiş oyun etkinliklerine küçük ve büyük gruplarda katılmasını kapsayan oyunlardır. Geleneksel çocuk oyunları bu kategorideki oyunlardır. Özellikle her ay en az beş geleneksel çocuk oyununun sürece dâhil edilmesi sağlanmalıdır.

    Oyun Etkinlikler en az 30 dakika sürmeli bu sürenin ilk 5 dakikası ısınma oyunları, 20 dakikası bir önceki uygulamanın tekrarı ve yeni temel hareket becerileri, son 5 dakikası da soğuma etkinlikleri olmalıdır. Hareket beceri etkinlikleri sınıf içinde ya da açık havada, bahçede uygulanabilir.s23


    MÜZİK: Bu çalışmalar, ses ve müzik dinleme ve ayırt etme çalışmaları, ritim çalışmaları, nefes ve ses çalışmaları, şarkı söyleme, çalgı çalma, yaratıcı hareket ve dans, müzik eşliğinde hareket, müzikli öykü oluşturma gibi etkinliklerden oluşur.
    Bu etkinlikler, doğru ve nitelikli müzik dinleme, söyleme ve çalma alışkanlıklarını çocuğa kazandırmanın yanı sıra, yerel ulusal ve evrensel çocuk müziğini tanımasını da destekler. Ayrıca bu etkinlikler, bireysel olarak ve toplulukta müzik yapma, başkalarını dinleme, işbirliği yapma gibi sorumluluklar kazandırır.
    Müzik, öğrenmeyi ve algılamayı kolaylaştıran etkin yollardan biridir. Müzik etkinlikleriyle çocuk, ince – kalın, hızlı-yavaş, uzun- kısa gibi pek çok kavramı öğrenir ve pekiştirir. Bunun yanı sıra konuları daha kolay anlayabilir. Eğitici ve öğretici çocuk şarkıları, ezgili saymaca, bilmece, tekerleme ve atasözleri dil gelişimine katkı sağlamak için kullanılan araçlardır. Çocuk bunları söylerken hem zevk alacak, hem de doğru ve akıcı konuşma becerilerini kazanacaktır.s.22

    AYLIK EĞİTİM PLANI Öğretmenin o ay için alması gereken kazanımları, ilgili göstergeleri ve kavramları belirleyebilmesi için, çocukları rutin olarak gözlemlemesi ve gözlemlediği gelişim özelliklerini “Gelişim Gözlem Formu” na (Ek 1) kaydetmesi gerekmektedir.s.23 BU DURUMDA HER AY“Gelişim Gözlem Formu” na (Ek 1) İŞLENMESİ GEREKİYOR.

    AMAÇ: KAZANIM OLMUŞ,

    KAZANIM GÖSTERGE.



    Yıl içinde, birinci dönemin başında, birinci dönemin sonunda ve ikinci dönemin sonunda olmak üzere üç kez (Eylül-Ocak-Haziran), her çocuk için onların gelişim gözlem sonuçlarını içeren “Gelişim Raporu” (Ek 2) hazırlanmalıdır. Bu rapor, gelişim gözlem formuna kaydedilen bilgilerden yararlanılarak oluşturulmalıdır.S.24


    Eğitim yılı boyunca her çocuk için “Gelişim Gözlem Formu” doldurulur. Eylül ayında “Okul Tanıtım ve Aileyi Tanıma Dosyasında Bulunan Formlar” , “Aile Eğitimi İhtiyaç Belirleme Formu” ve “Aile Katılım Formu” uygulanır. Eylül, Ocak ve Haziran aylarında her çocuk için“Gelişim Raporu” doldurulur.
    Öğretmen, eğitim-öğretim yılı sonunda ailelerle paylaşılacak olan Gelişim Dosyası’nda (Portfolyo) yer alacak çalışmaları her ay çocuklarla birlikte seçmeli ve biriktirmelidir.

    Öğretmen etkinliklerini hazırlarken, etkinlik planı formatında (Ek 4) yer alan başlıklarda belirtilen açıklamalar doğrultusunda etkinliklerini yazar. Etkinliklerini yazarken formatta yer alan kutuları kullanabileceği gibi etkinliğini düz metin şeklinde de düzenleyebilir.
    Öğretmen bir sonraki gün için günlük eğitimini planlarken, bir önceki günü değerlendirme
    zamanında çocukların yaptıkları önerileri de dikkate alarak etkinlik havuzundan o gün gerçekleştirmeyi düşündüğü kazanım ve göstergelerle ilgili etkinlikleri seçip “Günlük Eğitim Planı Akışı”na detaylandırmadan, başlıklar halinde yazar. Bir sonraki gün yapılacak etkinliklerin, o ayın aylık planında yer alan kazanımlar, göstergeler ve kavramlar temel alınarak oluşturulmuş etkinlikler arasından seçilmesi gerekmektedir (Ek10).
    Bir günlük eğitim planı akışı; güne başlama zamanı, oyun zamanı, etkinlik zamanı ve günü değerlendirme zamanı bölümlerinden oluşmaktadır.s.25

    Güne Başlama Zamanı;Öğretmen o günkü hava durumu, haftanın hangi günü olduğu, okula gelene kadar neler yapıldığı gibi konularda sorular sorarak çocukları sohbet etmeye yönlendirir. Çocukların o günkü duygu durumları ile ilgili sohbet edilebilir, ısınma egzersizleri, şarkı söyleme, hikâye anlatma, parmak oyunları gibi etkinlikler yapılabilir. Bunun yanı sıra çocukların o günlerde yaşantılarında olan değişiklikler de ele alınabilir (doğum günü, bir kardeşin doğması, büyükanne-büyükbaba yanında kalma, eve misafir gelmesi, aile bireylerinden birinin hastalanması, yerel veya toplumsal olaylar gibi).

    Günü Değerlendirme Zamanı;
    Çocukların günlerini planlamaları, planladıklarını uygulamaları ve gün sonunda da yaptıklarını değerlendirmeyi öğrenmeleri önemli bir kazanımdır. Bu nedenle, günün sonunda yine bütün grup bir araya toplanır ve günün değerlendirilmesi amaçlı sohbet edilir. Mümkün olduğu kadar açık uçlu sorular aracılığıyla, hangi öğrenme merkezlerinde ne tür oyunlar oynadıkları, büyük veya küçük grup etkinlikleri, ortam ve materyaller gibi konularda çocuklarla beraber değerlendirme yapılır. Gerekli durumlarda o gün alınan kavramların öğrenilme durumu ile kazanımlara ulaşılma durumunu değerlendirme amaçlı çalışma sayfaları, kavram oyunları veya kavram materyalleri kullanılır.
    Ayrıca o güne ait paylaşmak istedikleri mutlu ya da üzücü bir olayın olup olmadığı veya örnek davranış gösteren çocuklar hakkında konuşulabilir. Gerektiğinde gün içinde de bu değerlendirme sürecine yer verilebilir.
    Öğretmen, her gün, günü değerlendirme zamanında bir sonraki günün eğitim sürecinde neler yapmak istediklerini çocuklara sorarak onların planlama sürecine de aktif katılımına özen göstermelidir.
    Ardından ertesi gün yapılabilecek etkinlikler hakkında konuşulur, evde yapılacak bir çalışma, okula getirilecek bir materyal veya gidilecek bir gezi gibi konularda hatırlatma yapılır.s.26



    talim terbiye bir de şu yazıyı eklemiş:

    Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 08.06.2012 tarihli ve 9167 sayılı yazısı üzerine Kurulumuzda görüşülen “Okul Öncesi Eğitim Programı”nın ekli örneğine göre, 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılında ilgili Genel Müdürlükçe belirlenecek il ve eğitim kurumlarında pilot uygulamasının yapılması ve uygulama sonuçları doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapılarak Kurula sunulması kararlaştırıldı.




    PROGRAM HAKKINDAKİ YORUMUM: Kavramların aylara dağılımlı olması kavramların daha planlı birbiçimde işlenmesini sağlayacaktır.(EK5)

    Aylık çizelgeleri de çok beğendim. İlk önceleri doldurmakta biraz zorlanılsa da zamanla alışkanlık haline gelecektir.

    Bana belirli gün ve haft biraz daha azaltılmış gibi geldi.

    Eski kazanımlar şimdiki adı ile göstergelerdeki ifadeler daha yalın hale gelmiş. Bunu da çok beğendim.

  8. #18
    AYTENO - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Temmuz.2009
    Mesajlar
    1,662
    @AYTENO







    açıklayıcı bilgiler için teşekkürler emel hocam

  9. #19
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    Alıntı nnnergiz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gunluk plan yok artık sanırım aylıklar halında hazırlanacak ama oda tam anlasılmıyor nasıl olcagı benım anlamadım yıllık plan olmadanda aylık nasıl hazırlanacak .gelısımler har ay mı doldurulacak....cok karısık ya
    Alıntı Burcu BAŞKAL (burcudeu) Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    pek anlayabilmiş değilim özellikle günlük planda kafam çok karıştı sanırım artık heretkinlik için etkinlik formatı hazırlayacağız ve bunun yanısra 3tane daha formdan bahsediyor günlük plan kısmında
    nnnergiz öğretmenim; aylıklar gayet kolay. Formun adını biraz daha anlaşılır hale getirecek olursak ''kazanımların aylara dağılımı'' ve ''kavramların aylara dağılımı'' diyebiliriz. İşte bunlar; basitleştirilmiş yıllık plan olarak karşımıza çıkıyor.

    Günlük plan var arkadaşlar. Sadece adı günlük plan değil, 'Günlük Eğitim Planı''

    Plan akışı her zaman yaptığımız şekilde. İsterseniz düz plan yapın, isterseniz etkinlik planı formatında. Zaten bu etkinlik planı formatında günlük plan yapıyorduk. bakın etkinlik formatı çizelgesine bakarak birlikte değerlendirelim.

    Amaç ve kazanım= kazanım ve göstergeler. zaten vardı.

    materyaller, sözcük ve kavramlar zaten vardı

    öğrenme süreci zaten var

    dikkat edilmesi gereken noktalar ise planımızda detaylandırıyorduk.sadece bu başlığı kullanmadan bu işlemi gerçekleştiriyorduk.

    Aile katılımını yazıyorduk.

    Değerlendirme kısmına alışamamış arkadaşlarımız vardı, bu plan ile iyice anlaşılır halde. Her etkinliğin sonunda ve günün sonunda soracağınız soruları detaylı yazmak işi kolaylaştıracak.

    Önerilen diğer etkinlikler de bir çeşit değerlendirme. ''ben bugün bunu yaptım ama şu da yapılabilir'' etkinlik havuzunun oluşmasını, dağarcığın gelişmesini sağlayacak bir çalışma.

    Uyarlama işte bir tek bunu yapmıyorduk.''Sınıfta özel gereksinimli çocuk bulunduğunda etkinliğin materyal, yöntem, teknik ve öğrenme sürecinde yapılması gereken düzenlemeler yazılır.'' Bu tür çocuklar için bizden ayrı bir plan isteniyordu. İşimiz yine kolaylaştırılmış.

    Tek yapılması gereken her etkinlik için yukardaki ara başlıklara yer vermek. Öğrenim sürecinde bu başlıkkları kullanmdan plan yapıyorduk. Ancak içeriğinde etkinlik formatı içinde olan her şey yazılıyordu.

    özetleyecek olursak paniği gerektirecek hiç bir şey yok. Aksine işlemler çok daha kolay. Anektot, kısa not gibi formlar yerine ise tek bir ''gözlem formu''' var.

    Tekrar hayırlı olsun.

  10. #20
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    Alıntı AYTENO Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    açıklayıcı bilgiler için teşekkürler emel hocam
    Rica ederim öğretmenim. Yeterince açık, değil mi?

YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

Benzer Konular

  1. 2012 Okul Öncesi Eğitim Programı İle İlgili Detaylar, Açıklamalar ve Fikir Alışverişi
    Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
    Cevap: 52
    Son Mesaj : 25.Ağustos.2015, 00:24
  2. 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı Yayınlandı
    Konu Sahibi HALE GAMZE Forum YÖNETMELİK,YÖNERGE, KANUN,TÜZÜK vb DUYURULARI
    Cevap: 13
    Son Mesaj : 26.Kasım.2013, 04:11
  3. 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı Yayınlandı
    Konu Sahibi HALE GAMZE Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 06.Haziran.2013, 13:12
  4. 2012 Okul Öncesi Eğitim Programı ve Kurul Kararı
    Konu Sahibi nihalim Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 31.Temmuz.2012, 17:35

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Facebook ile Baglan Giriş