2011 YGS'de, kopyanın sırrı, soru kitapçıklardan çıktı. Matematik testinde kalem oynatmadan 30 net yapıldı. İşte iddialar;

YGS'de şifre iddiasına ÖSYM'den cevap
Yüksek Güvenlikli Skandal

Ne MİT kontrolü, ne bluetooth avı, ne cep-tuvalet yasağı çare oldu... 2011 YGS'de, kopyanın sırrı, soru kitapçıklardan çıktı... 'Özel şifre' ile şıklar üzerinden gidilerek doğru yanıt bulunuyor. AKŞAM muhabirleri, Matematik testinde kalem oynatmadan 30 net yaptı!

Özel Güvenlikli 'YGS 2011'de akıllara durgunluk veren skandal... Kopyacı, soruların yanıtlarına 'sınav salonunda' ulaştı, hem de soru kitapçığından. 'Temel Matematik' testine gizlenmiş şifreyi bilenler, 40 soruda, 30 doğru cevabı dakikalar içinde işaretledi.

DEDİKODULARLA BAŞLADI

2010 KPSS'de yaşanan kopya depreminin ardından, çok geniş güvenlik önlemleri alınmıştı. Öğrencilere, kalem, şeker, su dağıtıldı. Kimi sınavların güvenliği MİT'e emanet edildi. Ancak yine olmadı. Geçen hafta yapılan ve 1.7 milyon öğrencinin katıldığı YGS'de 'kopya', soru kitapçıklarından çıktı. Hem de şeytani bir yöntemle. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı sınavın 'Temel Matematik' testine gizlenmiş şifreyi bilenler basit bir formülle 30 sorunun doğru yanıtına ulaştı.
Rezalet dedikodularla başladı. Şıklarda özel bir şifre olduğu söylentisi kulaktan kulağa yayıldı. Öğretmenler soruları çözdü, sınav kitapçığındaki formül gözler önüne serildi. Saymayı bilen herhangi birinin uygulayabileceği formül, rakama dayalı sorularda doğruyu veriyor.



AKŞAM DENEDİ

Testte yer alan 40 sorunun 30 tanesi soruyu okumaya gerek duymadan basit bir şifreyle çözülüyor. Formül, şıklardaki rakamların küçükten büyüğe doğru sıralanması üzerine kurulu. AKŞAM muhabirleri de formülü test etti, kalem oynatmadan 30 doğru yanıta ulaştı.

FORMÜLÜ KİMLER BİLİYOR?

Basit rakamsal cevapların yer aldığı diğer testlerde de aynı formülle doğruyu bulmak mümkün. Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler diğer testlerde de benzer şifre olup olmadığı üzerinde çalışıyor. 'Kitapçığın sırrını' kimlerin bildiği ise merak konusu. Şimdi, 'Sınav öncesi adaylara formül verildi mi?' sorusu yanıt arıyor. Eğitimciler ise böyle bir şifrenin ancak ÖSYM cevap anahtarını hazırlayan kişiler tarafından yerleştirilmiş olabileceği görüşünde.

TÜRKİYE BUNU KALDIRAMAZ

KPSS'de yaşanan kopya skandalını da ortaya çıkartan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şaşkın, endişeli. 'Bu skandal değil, skandal ötesi bir durum' yorumu yapan Koncuk'un sözleri şöyle: 'Arkadaşlar inceliyorlar; Formül doğru mu, hangi kitapçıkta yapılmış. Doğruysa dava açarız. Buna iyi niyetle yaklaşamayız. Bizim arkadaşlarımız 40 matematik sorusunda 37 tanesinin formülle uyuştuğunu dile getiriyor. KPSS'den sonra Türkiye bunu kaldıramaz. Bunun üzerine gideceğiz. Bu formül sınava
girenlere verilmiş ise iş biter.'

5 MİLYON ÖĞRENCİ MERCEK ALTINDA

KPSS Eğitim Bilimleri testinde 350 kişinin tam puan alması kopya skandalını ortaya çıkarmıştı.AnkaraCumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmış, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa etmişti. İstifanın ardından ise ÖSYM Başkanlığı'na Prof. Dr.Ali Demir getirilmişti. Savcılık, soruşturmayı genişletmiş ve son 10 yılın ÖSS sınavlarında başarılı olan 5 milyon öğrenciyi incelemeye almıştı. Şimdi ÖSYM'nin YGS'deki 'şifre vakasına' ilişkin yapacağı açıklama merak konusu oldu.



'Şifre' kapıdan kolay girdi

YGS 2011 için devlet çok geniş güvenlik önlemleri almıştı. Kopyanın önüne geçmek için,
- Kalem, silgi, kalemtraş, saat, şeker, peçete gibi ihtiyaçları ÖSYM sağladı.
- Adaylar, binalara girişte yoğun kontrolden geçti.
- Saç tokaları bile polis tarafından arandı.
- Çanta, cep telefonu, saat, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş gibi eşyalar, her türlü elektronik malzeme kapıda toplandı.
- Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaklandı. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmelerine, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmedi.
- ÖSYM'yi temsil eden özel görevliler salonları dolaştı. Adaya özgü soru kitapçığının kullanıldığı sınavın ana soru kitapçığı ve cevap anahtarı, ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlandı.
Ancak önlemler yetersiz kaldı. Kitapçıklardaki şifreyi bilenler 'cevap anahtarına' kolay ulaştı.

İŞTE O FORMÜL:

ÖZEL şifre, Matematik testinde, rakamların küçükten büyüğe doğru sıralanması üzerine kurulu. Şıkların altına, en küçükten en büyüğe doğru sıralama yapılıyor. Kendisiyle eşleşen rakam, sorunun doğru yanıtı. Hiç matematik eğitimi almayan biri, soru dahi okumadan formülle 30 doğru işaretleyebiliyor.

Devrim TOSUNOĞLU / Ercan SARIKAYA

AKŞAM