ÖSYS'nin Ertelenmesi Konusuna ÖSYM Başkanı, Açıklık Getirdi.

Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavının ertelenip ertelenmeyeceği konusuna açık getirdi.

Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavının yüzde 99,9 ihtimalle ertelenmeyeceğini açıkladı.

Beykent Üniversitesi'nde gazetecilerle bir araya gelerek sorularını cevaplandıran Yarımağan, "Geri dönüp tekrar en eskisini kullanamayız. Çünkü biz sınav sistemini değiştirdik. 'Eski sistem kullanılır demek' doğru olmaz. Kullanılamaz. YÖK'ün yeni bir sistem belirlemesi gerekir." Dedi.

Öğrencilere bu konuyu düşünmemeleri çağrısında bulunan Yarımağan, en geç, bir ay içerisinde sorunun çözüleceğini ifade etti.

Danıştayın dün YÖK'ün yaptığı itirazı reddettiğini hatırlatan Yarımağan, "Şimdi bazı konularda bir belirsizlik söz konusudur. Birincisi, alan içi ve alan dışı katsayı değerleri. İkincisi, ek puan kat sayısının değeri. Üçüncüsü de meslek okulu öğrencilerinin girdikleri kendi alanlarındaki programların puan türleriyle ilgilidir. Bu belirsizliklerin önümüzdeki günlerde YÖK tarafından alınacak yeni kararlarla ortadan kalkacağını düşünüyorum" dedi.

Ünal Yarımağan, bir gazetecinin "YÖK Başkanı Özcan'ın bugün, 'Katsayıyı çarparak değil, toplayarak gideceğiz ve kendi alanını seçene artı on puan verilecek' şeklinde açıklamaları oldu. Bu açıklamaya ilişkin görüşleriniz neler?" sorusu üzerine, bunun henüz kesinleşmemiş bir görüş olduğunu söyledi.

Bunun YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üzerinde çalıştıkları çözümlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Yarımağan, "Ben adayların kesinleşmemiş bu tür şeyleri çok fazla kafalarına takmamalarını öneriyorum. YÖK kararı verdikten sonra gerekli açıklamalar yapılır. Ama şu anda YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamış olduğu katsayı farklılığı yerine alan için tercihlerde bir ek puan verilmesi konusu kesinleşmemiş olduğu için bir yorum getirmek istemiyorum" dedi.

Bir gazetecinin, "Bu yıl sınava başvuran meslek lisesi öğrencilerinin sayısında önceki yıllara oranla bir artış var mı?" sorusu üzerine de Yarımağan, sınava başvuruları, sınavın koşullarının belirlediğini, bu koşulların arasında katsayı değerinin de başvuracak adayları belirlediğini kaydetti.

Ünal Yarımağan, "Alan dışı tercihler sadece meslek liselilerde yok. Liseliler de alan dışı tercih yapmak isteyebilir. Bu sene katsayıların birbirine yaklaşması nedeniyle alan dışı tercih yapmayı düşünen ve bu amaçla sınava girenlerde biraz artış olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. (egitimgazetesi.com)