Para yönetimi ile ilgili konularda erken davranmanızda fayda olduğu söylüyor. Yani ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi! Henüz küçük yaşlarda para biriktirmek ve tasarruflu olmak gibi konularda bilgi sahibi olursanız, ilerleyen yaşlarda daha büyük faydalarını görebilirsiniz. Örneğin, üniversiteden mezun olduğunu zaman birikim hesabınızdaki para ile kendi işinizi kurmak için iyi bir adım atabilirsiniz.

Çocuklarınız para ile tanıştığı zaman, tasarruflu olmaları ve dikkatli harcamalar yapmaları konusunda bilgi vermelisiniz. Elbette bunun için bir yetişkin olarak sizinde bu konularda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Kendiniz için bir birikim, tasarruf ve yatırım planınız yoksa bunu çocuğunuza anlatma konusunda biraz sıkıntı çekebilirsiniz. Ama siz bu konuda başarılıysanız, çocuğunuzda sizden gördüğü gibi davranacaktır. Bu sayede ona parasını doğru kullanmanın ne kadar önemli olduğu daha anlaşılır bir şekilde gösterebileceksiniz.

Bir not olarak belirtmek isterim ki; eğer bir ebeveyn olarak tasarruf ve birikim planınızı henüz yapmamışsanız, bir an önce yapmalısınız. Bu konuda ailenizden de yardım isteyebilir, hep birlikte tasarruf edip birikim yaparak hayalini kurduğunuz yaşantıya ulaşabilirsiniz. Her şey bilinçli bir tüketici olmak ve paranın önemini bilmekten ibaret…

Çocuklarınıza para yönetimi anlatmanın en kolay yollarını şu şekilde sıralandırabiliriz:

1) Çocuğunuzla Konuşun



Bir ebeveyn olarak çocuğunuzla öğrenmesini istediğiniz her konuda, konuşmalısınız. Onunda iyi bir iletişim kurabilirseniz, gelecek için ona iyi bir yardımcı olur ve örnek bir birey olmasını sağlayabilirsiniz. Yapılan en büyük yanlışlar ise iki çeşittir. Biri çocuğunuzu her şeyden uzak bir şekilde büyütmeniz ve ona hayatı öğretmemenizdir. Diğeri ise ona ne isterse alıp hazıra alışmasını sağlamanızdır. Oysaki yapmanız gereken elde etmesi gerekenler için çalışması ve doğru adımlar atması gerektiğini anlatmaktır. Eğer küçük yaşta çocuğunuzun her istediğini yerine getirirseniz, ileride masrafları arttığı zaman en büyük şikayetçi siz olacaksınız.

Çocuğunuz parayla tanıştığı andan itibaren ona dikkatli harcama yapmasını, bir haftalık harçlığını nasıl kullanması gerektiğini öğretmelisiniz. Birikimin öneminden bahsetmeli ve bu şekilde davrandığı zaman elde edebileceklerini anlatmalısınız.

2) Görev Karşılığında Para



Çocuklarınıza paranın değerini ve nasıl kazanıldığını öğretmek için basit görevler vermelisiniz. Bu görevleri tam olarak yerine getirdiği zaman karşılığında para alacağını söylemelisiniz. Ama bunu iyiden iyiye bir ticari ilişkiye dönüştürmek yerine ödül mantığında yapmalısınız. Annesine alışveriş veya ev işlerinde yardım etmesi sonucunda bir miktar para kazanabileceğini anlatmalısınız. Elbette bu yapması gereken işler için geçerli olmamalıdır. Yani odasını toplaması karşılığında para vermek yerine, bahçeyi sulamak, çöpleri atmak, bulaşıklara yardım etmek gibi konularda para vermelisiniz. Çıkar ilişkisine dönüştürmemek içinde dikkatli olmalısınız.

3) Cüzdan veya Kumbara Alın



Çocuklarınızı para biriktirmek için heveslendirmek için eğlenceli kumbaralar, cüzdanlar alabilirsiniz. Kumbarasını doldurması karşısında alabileceğiniz bir üründen bahsedin ve hedef koymasını sağlayın. Örneğin kumbarasında belli bir miktar para olduğunda çok istediği ayakkabıyı alacağınızı söyleyin. Aynı şekilde belli bir miktar para olduğu zaman sizin de ona bir miktar para vereceğinizden bahsedin ve bu şekilde istediği bir ürünü alabileceğinden bahsedin. Bu şekilde kendine hedefler koymayı, ulaşmayı ve nasıl ulaşacağını öğretmiş olursunuz.

4) Haftalık veya Aylık Harcama Sınırı Koyun



Çocuğunuza haftalık veya aylık harcama sınırı koymak, ona paranın değerini anlatmanın en iyi yollarından birisidir. Haftalık belli bir para veriyorsanız, o parayla geçinmesi gerektiğini, hafta bitmeden parasını bitirirse bir daha para vermeyeceğinizi iyi bir şekilde anlatmalısınız. Ayrıca bu paradan bir miktar biriktirmesi gerektiğini de anlatarak bir önceki maddemizde bahsettiğimiz ödüllere kavuşacağını da öğretebilirsiniz.

5) Çocuğunuzun Hayallerinden Konuşun



Çocuğunuza hayallerini gerçekleştirebilmek için çalışması, para kazanması ve elindeki parayı akıllıca kullanması gerektiğini öğretin. Hayallerinden konuştuğunuz zaman sizin onu dinlediğiniz ve dikkate aldığınızı da anlayacaktır. Hayallerini es geçmeniz, çocuğunuza onu önemsemediğinizi hissettirebilir. Bunu basit bir şekilde yapmayı da ihmal etmeyin. Örneğin bir sonraki yaz tatilinde istediği bisiklet için çalışması ve para kazanması gerektiğini anlatın. Kendi ekonomik durumunuzdan da basitçe bahsedin ve ona istediği bisikleti alabilmeniz için yardım etmesi gerektiğini söyleyin.

Hayalleri üzerinden hedefler koyduğunuz zaman daha teşvik edici olabilirsiniz. Her istediğini ona vermek yerine, hak etmesi gerektiğini öğretin. Bu şekilde yaşı ilerledikçe üzerinizdeki yükü de hafifleyecek, üniversite için harcamalarını kontrol edebilecek ve mezun olduğu zaman kendi işinin patronu olabilecek. Bu konuları ona örnekler vererek anlatabilirsiniz ve bu örneklerin dünyadan örnekler olması ufkunu da genişletecektir.

Kaynak: Paratic