Biz Birbiriyle Konuşan Ailesiyiz




Bir aylık aile haberlerinden oluşan bir “aile gazetesi” çıkarın ve bunu anaokuluna gönderin ya da yakın dostlarınıza gösterin. Gazetede yer alacak haberleri ve fotoğrafları çocuğunuzla beraberce seçin.
Çocuğunuza evinizin telefon numarasını öğretin. Önemli telefon numaralarını da telefonun yakınında bulundurun. Çocuğunuzun gerekli hallerde arayabilmesi için denemeler yapın.

Çoğunuzla beraber eşiniz bir kitap alın ve beraber eşinize hediye edin. Herhnagi bir özel gün olmadan da sevdiklerimize hediye alabileceğimizi öğretin.

Ailece bir müzeyi ziyaret edin. Hem müzenin ne olduğunu hem de müzede olan şeyler hakkında konuşun. Müze çıkışı orada onu en çok etkileyen şeylerin neler olduğunu sorun. Sizde kendi fikrinizi söyleyin.


Çocuğunuzla beraber aile bireylerinin doğum günlerini ve sizin için özel günleri takvime işaretleyin ve bu günler hakkında konuşun. Birbirinizin özel günlerini önemsemeye çocuğunuza öğretin.

Yakın akraba ve apartman komşularınızdan güncel ya da eski tarihli mecmuaları toplayıp anaokuluna getirmesini isteyin

"Kendini övebilirsin çünkü .....nu becerdin" diyerek çocuğunuzun çabalarını ve başarılarını taktir edin. Başkaları tarafından takdir görmek, övülmek önemlidir ancak bireyin kendiyle övünmesi de bir o kadar önemlidir.

Çocuğunuzla aranızda anlaşmızlıklar olabilir bu doğaldır. Ancak asla, çocuğunuzun çözümlenmemiş sorunlarla uyumasına izin vermeyin. Yatmadan önceki son sözünüz mutlaka "güzel bir söz" olsun.

Tatile çıkarken mutlaka okuması için çocuğunuza bir kitap alın. Tabi kendinize de! Kitap okumak için okumayı bilmek gerekmez. Küçük çocuklar resimleri okurlar.

Evinizin bir duvarına aile bireylerinin boy uzunluklarını yan yana gelecek şekilde işaretleyin. Aradaki farklara dikkat edin. 3 ayda bir bu ölçümü tekrarlayın ve çocuğunuzun kendisindeki boy artışına dikkati çekin.

Size, aile bireylerinden birini ayrıntılı bir şekilde tanıtmasını isteyin. Bunun için fotoğraflar seçmesine ve düşüncelerini yazıya dökmesine yardımcı olun. O söylesin siz yazın.

Çocuğunuzla paylaşma oyunları oynayın. Bisküvi, erik, kuruyemiş vb. gibi yiyecekleri eşit bir şekilde aile bireyleri arasında paylaştırmasını isteyin. Bir bana, bir sana....

Çocuğunuzun özel odası varsa oadasına, yok ise evin herhangi bir yerinden kendini tüm bedeniyle görebileceği bir ayna asın. Bu, hem duygusal hem de kişilik gelişimi açısından önemlidir.


.ALINTIDIR.