Barbaros Hayrettin Paşa


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Barbaros Hayrettin Paşa

  • #1
    LL_MeraL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Mart.2009
    Nereden
    Bursa ;)
    Mesajlar
    2,166
    @LL_MeraL



    Barbaros Hayrettin Paşa





    Dünya Tarihinin en büyük denizcisi olduğu söz götürmeyen Barbaros, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıldızının parladığı bir çağda Midilli’de dünyaya geldi (1473). Babası, Fatih Sultan Mehmet çağında Sipahi (Süvari) subaylığı yapan Eceovalı Yakup Ağa‘dır.

    Midilli Adasının fethinden sonra oraya yerleşen Yakup Ağa’nın İshak, Oruç, Hızır ve İlyas adlarında dört oğlu olmuştu. Sonradan bütün dünyada Barbaros adıyla ün salan büyük denizci, ailenin üçüncü oğlu Hızır’dı. Ailenin hemen bütün çocukları gibi Hızır da genç yaşta denizciliğe başladı. Büyük kardeşi İlyas’la birlikte bir deniz seferinden dönerlerken Rodos Şövalyeleri tarafından yakalandı. Bir süre tutsak kalan Hızır, bir kolayını bulup şövalyelerin elinden kurtulunca Akdeniz’in ünlü denizcilerinden biri olan büyük kardeşi Oruç’la buluştu. Tunus yakınlarındaki Cerbe Adasını kendilerine üs yapan iki kardeş, Akdeniz’de zaferden zafere koşmaya başladı.

    Cezayir’in Fethi
    Barbaros Hayrettin Paşa’nın Sancağı
    Gün geçtikçe zenginleşen ve güçleri artan iki kardeş, Kuzey Afrika’da bağımsız bir devlet kurmak için çaba göstermeye başladılar. Cenevizlilerin elinde bulunan Şerşel’i kolaylıkla aldılar. Bir süre sonra da İspanyol egemenliğindeki Cezayir’i fethettiler (1516). Böylece Kuzey Afrika topraklarına adım atan iki ünlü Türk denizcisi, Oruç Reis’in başkanlığında ilk bağımsız hükümeti kurdu. Bu durumdan son derece kuşkulanan İspanyol’lar, Arap beylerini de kışkırtarak iki Türk denizcisini Afrika’dan atmaya çalışıyorlardı.

    Oruç Reis’in Şehit Düşmesi

    Yapılan savaşların birisinde kahramanca dövüşen Oruç Reis, Tlemsen’de şehit düştü (10 Ekim 1518). Bunun üzerine donanmanın ve devletin yönetimini tek başına eline alan Hızır, yapılan bütün saldırıları kırdı. Ünü, doğudan batıya bütün ülkelere yayıldı. Onun Barbaros sanıyla anılması da bu döneme rastlar. Bu kelimenin, büyük kardeşi Baba Oruç un değişik bir biçimde söylenilen adından geldiğini ileri sürenler olduğu gibi Kızıl sakal anlamında Fransızca Barberousse İtalyanca Barbarossa kelimeleriyle ilgili bulanlar da vardır.



    Batı Aşığı !

    @sevgininsinifi

  • #2
    bilgilievrn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Ekim.2018
    Mesajlar
    45
    @bilgilievrn







    arbaros Hayreddin Paşa, 1470'li yıllarda Midilli adasında doğdu. Hayreddin Paşa'nın asıl adı Hızır Reis'ti. Ona, "dinin hayırlısı" anlamına gelen "Hayreddin" adını, Osmanlı Devleti'ne yaptığı hizmetinden dolayı bizzat Padişah verdi.

    Ağabeyi Oruç Reis, genç yaşta deniz ticareti yaparken Rodos Şövalyelerine tutsak düştü. Yaşadığı olay yüzünden tüccar olmayı bırakıp, denizlere açılmaya karar verdi. Bir süre sonra kardeşi Hızır Reis (Barbaros)de ticareti bırakıp ona katıldı. Akdeniz kıyılarına akınlar düzenleyip, ganimetler elde ettiler. Cerbe adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reis’in ünü bütün Akdeniz’e yayıldı.

    Hızır Reis, 1520-1525 yılları arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etti.

    1525'te Cezayir'i yeniden ele geçirdi.

    I. Süleyman, Alman seferi sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırdı. Bu durum Osmanlıları zora soktu. Bunun üzerine Kanuni, Hızır Reis'i İstanbul'a çağırdı ve 1533'te Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) atadı.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. BARBAROS HAYREDDİN PAŞA
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum TARİH
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 23.Ocak.2010, 20:55
    2. ENVER PAŞA
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum TARİH
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Ocak.2010, 18:27
    3. Ali Paşa (Seydî)
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum TARİH
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Ocak.2010, 16:44
    4. Kılıç Ali Paşa
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum TARİH
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Ocak.2010, 16:03
    5. İshak Paşa
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum TARİH
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 23.Ocak.2010, 02:59

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş