Beşiktaş'ın Portekizli yıldız oyuncusu Ricardo Quaresma, siyah-beyazlı taraftarlardan övgüyle bahsetti.

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’nde grup liderliği için çarşamba akşamı sahaya çıkıyor. Beşiktaş’ı bu noktaya takımın Q7 lakaplı kaptanı Ricardo Quaresma’nın son maçta, son dakikada attığı gol getirdi. Quaresma son haftalarda gösterdiği üstün performans ve attığı gollerle kalitesini bir kez daha ortaya koydu. Tam bu çıkışı devam ederken lig maçında sakatlandı ve birkaç hafta için şovuna ara verdi. Kara Kartalların Portekizli kaptanı, Stoke City maçı öncesi Euronews’un İstanbul temsilcisi Bora Bayraktar’ın sorularını cevapladı. Quaresma, UEFA’da final için “zor, ama bunu başarmak için mücadeleye hazırız” mesajı verdi. Yıldız oyuncu, Euronews’a dünyanın en iyi taraftarı dediği Beşiktaş Çarşı grubunu, Beşiktaş’taki günlerini, İstanbul’u ve Portekiz Milli takımının Euro 2012’deki şansını da değerlendirdi.

Bora Bayraktar, euronews: Son 4-5 maçta çok iyi bir çıkış yakaladın. Bunu neye bağlıyorsun ve sakatlığın ne durumda? Ne kadar ciddi?

Quaresma: Aslında son zamanlarda her zamanki oyunumu oynuyorum. Ancak gol olmadığı için belki çok fazla öne çıkmıyordu. Günümüz futbolunda önemli olan gollerden çok saha içinde neler yaptığınız. 90 dakika boyunca sahaya ne yansıttığınız önemli. Ben kendi adıma bunları sahada yerine getiriyordum ama belki goller eksikti. Golleri bulduktan sonra sanki bir çıkış yakaladım gibi görünebilir. Bu da beni mutlu ediyor. Tekrardan goller atmak, oyun stilimi sahaya yansıtmak güzel. Evet Manisa maçında bir sakatlık yaşadım. Sakatlıklar her zaman bir oyuncuyu mutsuz edecek, hoş olmayan şeylerdir. Ancak tedavi sürecim iyi gidiyor. Bunu en kısa zamanda atlatmayı umuyorum.

euronews: Kaptan olmak seni daha fazla motive etti mi? Kuşkusuz her zaman çok iyi oynuyorsun ama performansında bir artış olduğu da bir gerçek. Takımda bir hava mı yakalandı? Kaptan olmak mı iyi geldi?

Quaresma: Biz futbolcuların bazen iyi dönemleri bazen kötü dönemleri vardır. Şu an iyi bir dönem geçirdiğimi söylemem gerekiyor. Kaptanım. Tabi bu, sadece saha içinde kolunuza taktığınız pazubanttan ibaret değildir. Bunun sonucunda üzerinize düşen pek çok görev var. Bu görevlerinizi yerine getirmek zorundasınız. Arkadaşlarınıza iyi örnek olmak zorundasınız. Bu sadece saha içerisinde değil saha dışında da arkadaşlarınızla birlikte olmalısınız. Onlara güzel örnek olmalı ve onları iyi temsil etmek zorundasınız. Tabi bu size biraz daha fazla sorumluluk yüklüyor. Ancak bu güzel bir sorumluluk, onursal bir sorumluluk. Bu da beni mutlu ediyor. Ancak her şeyin ötesinde kendi futbolumu iyi oynamaya çalışıyorum.

euronews: Tel Aviv’de Beşiktaş’a turun kapısını son dakikada attığın golle açtın. Stoke City maçında oynamayacaksın ama Beşiktaş’ın Avrupa Ligi’nde devam etme şansı çok yüksek. Çok da iyi takımlar geldi. Manchester United, Manchester City. Yani adeta bir Şampiyonlar Ligi havasına bürünüyor Avrupa Ligi. Beşiktaş’ın şansı ne? UEFA’da Beşiktaş finale yürüyebilir mi?

Quaresma: Sizin de bahsettiğiniz gibi UEFA Avrupa Ligi çok önemli bir hale geldi bu sene Şampiyonlar Ligi’nden gelen takımlarla birlikte. Bizim çarşamba günü yapacağımız karşılaşma da bu açıdan büyük bir önem taşıyor. Özellikle bu maçı kazanıp bizim büyük bir takım olduğumuzu göstermemiz açısından bu karşılaşmanın büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Bunun sonucunda maçı kazanıp yolumuza devam edersek lider olarak grubu bitirebiliriz. Ve bu şekilde de az önce sözünü ettiğimiz Şampiyonlar Ligi’nden gelecek takımlarla karşılaşmayı en azından bir süre olarak erteleyebiliriz. Eğer olur da kazanamazsak da gruptan birinci değil de ikinci olarak çıkarsak da o takımlardan biriyle belki karşılaşacağız. O takımlarla karşılaşsak bile kazanma arzumuzu yine de her ne olursa olsun turu geçmek için, oynayacağımız rakiplere karşı üstün olduğumuzu göstermek için çalışmamız gerekecek. Bunu yapmaya da hazırız.

euronews: Portekiz Milli takımında da oynuyorsun. Portekiz Milli takımının Avrupa Şampiyonası’nda nasıl bir performans göstermesini beklemeliyiz. Portekiz bu kez kupayı alabilecek mi?

Quaresma: Benim bu konuda tek garanti edebileceğim şey çok çalışacağımız, çok iyi oynamaya çalışacağımız ve bunun sonucunda da iyi yerlere gelmek isteyeceğimizi ve bunu sahada da göstereceğimizi garanti edebilirim. Sonuçta belki dünyada hiçbir milli takım bir maçı kazanacağının garantisini veremez. O nedenle bizim sadece yapmamız gereken, çok iyi bir takıma sahibiz, çok kaliteli oyuncularımız var. Özel yeteneklere sahip bir takımız. Ancak unutulmaması gereken bir durum da bu şampiyona içerisinde çok kuvvetli takımlar var ve onlara saygı duymak zorundayız. O rakiplere karşı çabalayacağız, o rakiplere karşı mücadelemizi göstereceğiz. Biz çok iyi bir takımız çok iyi işler yapabilecek kapasiteye sahibiz. Ancak bunları sahada gösterip, sonucunda da olabildiğince iyi bir yere gelmek istiyoruz.

RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

euronews: Beşiktaş taraftarı kuşkusuz çok etkili bir taraftar. İnönü’de adeta bir sihirbaz gibi herkesi büyülüyorsun. Beşiktaş taraftarı hakkında, Çarşı grubu hakkında ne düşünüyorsun. Şarkıları duyduğun zaman anlıyor musun? Quaresma diye bağırıldığında ne hissediyorsun?

Quaresma: Bu tezahüratlar yapıldığı ya da şarkılar söylendiği zaman tamamını olmasa da birazını anlıyorum. Bazı kelimeleri biliyorum. Ancak benim ismim haykırıldığı anda bu bana çok ciddi bir motivasyon sağlıyor. Benim takım için tekrar ateşlenmemi ya da takım için daha fazla şeyler yapabilmemi sağlıyor. Bu da beni tabi ki ayrıca mutlu ediyor. Genel olarak taraftara gelirsek, benim için Beşiktaş taraftarı dünyanın en iyi taraftarı diyebilirim. Çok farklılar. Çok gürültülüler. Ve kendi evimizde oynadığımız zaman çok güçlü, çok kuvvetli bir şekilde sahada olabiliyoruz. Bu bizim için bir avantajken rakiplerimiz için dezavantaj haline geliyor. Rakiplerimiz bizim stadımızda oynamaktan korkuyorlar. Çünkü o gürültüde o fantastik atmosfer içerisinde çok büyük bir zorluk yaşıyorlar. Bu sadece yerel lig için değil dünyadaki hangi takım bizi düşünürse düşünsün bunun sonucunda devamlı buraya geldikleri zaman bu sahada kazanmanın zor olduğunu ve kolay bir şekilde buradan çıkamayacaklarını biliyorlar. Bu da bizim için çok önemli bir koz.

euronews: İstanbul hakkında biraz konuşalım. Nereleri beğeniyorsun, nerelerde takılıyorsun? İstanbul’da olmayı, Türkiye’de olmayı seviyor musun?

Quaresma: Aslında zamanımın çoğunu evimde geçiriyorum. İstanbul çok büyük bir şehir. Yine de İstanbul’un bir çok farklı yerini tanıma şansına eriştim. Hem İstanbul’un ilginç yerleri hem restoranları , farklı yerleri gezdim. Vaktim olduğu zaman ailemle gezmeyi, onlarla alışveriş yapmayı seviyorum. Dediğim gibi burası güzel bir şehir ve beni mutlu ediyor.

euronews: En sevdiğin Türk yemeği hangisi?

Quaresma: Bir çok yemek var aslında. Pek yemekleri ayırmıyorum. Özel bir favori yemeğim var diyemem. Türkiye’de yemekler gerçekten çok güzel ve hepsinden gerçekten tatmanız gerekiyor. Ancak ayrıca söylemek gerekirse kebap ve et yemekleri diyebilirim.

Haber Kaynağı: Euronews