Oyun Gruplarına Önem Verin!


Okulların açılmasına az kaldı. Çocuğunuzu belki be sene ilk defa okula (anaokuluna) göndereceksiniz ya da onu yeni bir okula transfer edeceksiniz. Anaokulu yaşlarındaki çocuklar için okul hayatının ne kadar önemli olduğunu sık sık vurguluyorum. Çünkü bu yaşlarda okula gitmeye başlayan çocuklar anne-babalarından ve yakın çevrelerinde farklı olarak ilk kez başka insanlarla beraber olmaya ve vakit geçirmeye başlarlar. Bu nedenle okul yaşamı bu yıllarda çocuğun hayatındaki en önemli sosyal iletişim ortamıdır.

Ancak tahmin edeceğiniz gibi çocuğun hayatında yapılacak bu kadar büyük bir değişiklik onu hem korkutabilir hem de yalnızlık hissine kapılmasına neden olabilir. Dolayısıyla çocuğu okula başlatmadan önce onu bu büyük değişime hazırlamak çok önemli. oyun gruplarının da bu noktada önemi çok büyük. oyun grupları çocukları okula hazırlamak için en ideal aktivitelerden biri. Siz de çocuğunuzun bu gruplara katılmasını sağlayarak onun okula daha kolay adapte olmasına yardımcı olabilirsiniz. İşte yapabilecekleriniz...

Neler Yapabilirsiniz?

• Kendi çevrenizdeki en yakın okulu ya da bu hizmeti veren bir merkezi seçerek çocuğunuzu en az haftada bir kez olmak üzere bu gruplara götürün.

• Çocuğunuzun gruba katılacağı ilk zamanlarda siz de çocuğunuzla beraber bu aktivitenin içinde yer almaya çalışın. Böylece çocuğunuza okulun ne kadar eğlenceli ve faydalı bir yer olduğunu anlatmanız kolaylaşacak çocuğunuzda yanlızlık hissi yaşamayacaktır.

• Çocuğunuz ve öğretmen arasındaki ilişkiye dikkat ederek çocuğunuzun eksiklerini anlamaya çalışın.

• Bu aktiviteden sonra eve gittiğinizde çocuğunuzla konu hakkkında konuşun. Çocuğunuzun bu aktivitede neleri beğendiğini ya da neleri beğenmediğini tespit etmeye çalışın.

Oyun Grubuna Katılamak Çocuğa Ne Getirir?

• Okula başlayan çocuk ailesinden ilk defa ayrıldığı için kendini yalnız hissedebilir ve kendisinin ailesi tarafından istenmediğini zannedebilir. Ancak oyun gruplarına katılan çocuklar okula başladıklarında okulun nasıl bir yer olduğunu bildiği için bu duygulara kapılmaz ve sizin amacınızı da daha iyi anlayabilir.

• Çocuğa sosyalleşme fırsatı verir. Paylaşmak, grup oluşturmak,sıra ile oyun oynamak gibi faaliyetleri daha kolay gerçekleştirir. Okulda uyum problemi daha az çeker.

• Okula daha önce sizinle beraber gitmiş olduğu için güven duygusu artar.


alıntı