Uyku Apnesi ve Uyku Apnesi Tedavisi İçin Öneri

Uyku Apnesi İçin

Uyku Apnesi İçin National Geographic TV’de Gördüğüm Bu Çözüm Sizin de İşinize Yarayabilir…

Yıllarca uyku apnesi problemi çektim. Belki yüzlerce defa gece yarılarında solunum durmasından ölecek gibi oldum. Yastığımın terden sırılsıklam olduğunu gördüm. Uykularımdan kâbuslardan uyanır gibi uyandım.

Yaptırdığım bir dizi tıbbi tetkiklerde gece boyunca onlarca kez nefesimin kesildiğini hatta uyku test sonuçlarını gören doktorun bu kesilmelerin bazılarının 90 saniyeyi bulduğunu söylemesi beni çok endişelendirmişti. Fakat doktorun önerdiği tedavi biçimi hiç de iç açıcı değildi. Şimdi adını hatırlamadığım bir cihaza bağlanarak gece boyunca onun hortumundan gelecek hava ile uyumamı öneriyor aksi takdirde kısa sürede bende kalp rahatsızlıkları başlayacağını ve bir gece uyku apnesinden ölebileceğimi ima ediyordu.

Bütün bunları yaşamamın sebebi büyük bir olasılıkla burun mukozamdaki polipler ve artık esnekliğini veya tonüsünü kaybetmiş küçük dil ve etrafındaki dokulardı. Bu dertten mustarip insanları en iyi anlayacak olanlar geçmişte bu sorunu yaşamış bizim gibi insanlardır.

Yaşadığım deneyimi, onların bu ıstıraplarına az da olsa bir yardımı olur düşüncesiyle yazıyorum.

Ben de olağanüstü sonuçlar yaratan ve hiçbir zararı ya da yan etkisi olmayan bu uygulamanın diğer insanlara da yararlı olmasını içtenlikle diliyorum.

National Geographic TV’de izlediğim bir programda kendi kendime tesadüfen geliştirdiğim bu çözümün uzmanlarca da tavsiye edilen etkili bir tedavi yöntemi olduğunu öğrendim.
Dudaklarımı titreterek çıkardığım sesin özellikle gevşemiş hatta biraz sarkmış küçük dil civarındaki adaleleri antrene ederek, esnekliğini ve gücünü artırması apneyi azaltmada etkili olmuştu.
Bu hareketi denemek isteyenler için biraz tarif etmem gerekecek.

Bazı insanların bir şeye canı sıkıldığında çıkardığı sesi bilmem hatırlar mısınız?


Alt ve üst dudak serbest bir şekilde, (yani büzülmeksizin) tam birbiri üzerinde iken içerden dışarı doğru nefes verilirse her iki dudağında titreşerek birbirine değdiğini ve belki de çok hoş olmayan bir ses çıkardığını görürsünüz.

Bu hareket genellikle etrafta kimseler yokken, tek başımıza iken yapacağımız bir antrenmandır. Bir topluluk içinde veya biriyle beraberken ‘öf sıkıldım artık’ anlamına gelebilir.

TV’deki programda bu hareket 5-7cm çapında şeffaf plastik bir boru içinde dudaklar titretilerek yapılıyor ve daha yüksek bir ses çıkıyordu. (İsviçreli dağ çobanlarının kullandığı borazanlardan çıkan sesin benzeri) Her iki harekette de küçük dilin etrafındaki adaleler titreşerek esnekliklerini artırıyorlardı. TV programında kullanılan borunun işlevi, muhtemelen titreşimi daha güçlü yapmak için olsa gerek.
Bir yıla yakın bir süredir günde birçok kez özellikle uyku esnemelerim başladığında sıkça yapıyorum.

İç geçirme veya derin nefes almaların akabinde nefesimi burundan vermek yerine dudaklarımı titreterek bu antrenmanı bütün güne yaymaya çalışıyorum.
Burun mukozamdaki polip çoğalmasına veya büyümesine karşı, sadece 5 gün süreyle kullanılması tavsiye edilen Otrivin burun damlasının etkisi olduğunu düşünüyorum. (Otrivin’in prospektini dikkatle okuduğumda burun mukozasındaki poliplere de etkisi olduğunu gördüm. Fakat tavsiye edilen dozun aşılmaması uyarısı prospektüsde de vardı)

Peki ya şimdi?
dediğinizi duyar gibi oluyorum. Apnesiz uyku olağanüstü bir keyif. Antrenmanlara devam. Horlamam var mı bilmiyorum ama uyku sorunum yok. Apnem yok.Yastığım kuru. Uykunun kıymetini onun yokluğunu yaşayarak anladığım için uzunca bir süredir uykunun damlasını ziyan etmeden tadına varıyorum.

Bu gün bazı sohbetlerde yakınlarıma ve arkadaşlarıma söylediğim bir sözü burada tekrarlamakta sakınca görmüyorum. Bu hayatta iyi bir uykuyla takas edeceğim daha büyük bir keyif varsa, ancak o benim için gerçek bir keyiftir.



.alıntıdır.