Araştırmacı ilaç firması GlaxoSmithKline'ın (GSK) Influenza A (H1N1) virüsüne karşı geliştirdiği aşıyla ilgili yürütülen klinik çalışmalar sonuçlandı. Aşının 3 ile 17 yaş arasındaki çocuklarda ve ergenlik çağındaki gençlerde tek dozla etkin bağışıklık sağladığı açıklandı.

Influenza A (H1N1) virüsüne karşı aşı üreten bir kaç firmadan biri olan GlaxoSmithKline'dan yapılan açıklamaya göre geliştirilen ve üretilen aşının dünya çapındaki kullanımı 40 milyon dozu geçti. Aşıyla ilgili klinik çalışmaları devam ettiren şirket son olarak 3 - 17 yaş grubundaki çocuklar ve gençlerle yapılan klinik çalışmaların sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSK'nın aşısı tek dozda çocuklarda etkin bir bağışıklık yanıtı elde ediyor.

GSK'dan yapılan açıklamaya göre gerçekleştirilen klinik çalışmalarda çocuklar 3 - 5, 6 - 9 ve 10 - 17 olmak üzere üç yaş grubunda değerlendirildi. Bütün yaş gruplarında çocukların tamamında tek dozla etkin bir bağışıklık yanıtı elde edildi. GSK'nın adjuvanlı aşısının uygulandığı çocukların yüzde 100'ünde elde edilen bağışıklık yanıtı, uluslararası ruhsatlandırma otoritelerinin koyduğu alt sınır olan 1:40 seroproteksiyon oranının üzerinde çıktı. Çalışmada bütün katılımcılara, yetişkinlere uygulanan Influenza A(H1N1) pandemi aşısından 3,75 mikrogramlık doz uygulandı.

Çalışmalar sırasında adjuvanlı Inluenza A (H1N1) aşısının kuş gribi etkeni olarak bilinen H5N1 virüsüne karşı geliştirilen ve Avrupa İlaç Kurumu tarafından onaylanan aşıya benzer bir şekilde tolere edildiği kaydediliyor. Çocuklarla yapılan klinik çalışmada aşı yerinde kızarıklık, ağrı ve şişkinlik görüldü. Ayrıca yorgunluk, düşük ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi genel etkilere de rastlandı. Ancak bu etkilerin, GSK'nın halen yaygın bir şekilde kullanılmakta olan adjuvansız mevsimsel grip aşısının yan etkileriyle aynı düzeyde veya biraz daha üstünde oldukları tespit edildi.

GSK Türkiye Genel Müdürü Yiğit Gürçay yaptığı açıklamada klinik çalışma sonuçlarının sevindirici olduğunu vurguladı. Gürçay şunları söyledi: "Bu sonuçlarla birlikte, çocuklardan yaşlılara kadar bütün yaş gruplarıyla ilgili olarak GSK'nın klinik çalışmalarından aldığımız ilk verilerin tamamını paylaşmış olduk. Ruhsatlandırma ve sağlık yetkilileriyle kararlaştırdığımız gibi, bütün yaş gruplarını kapsayan bir klinik çalışma programı hazırladık. Sonuçları hızla yetkililerle paylaşıyoruz. Böylece aşının hangi yaş gruplarında ne şekilde kullanılabileceği konusunda onların karar vermelerine yardımcı oluyoruz. Elimizdeki son bilgilere göre, bugüne dek dünya çapında 40 milyon dozdan fazla GSK Influenza A (H1N1) aşısı uygulandı. GSK olarak, kamuoyunun domuz gribi olarak bildiği bu pandeminin mümkün olan en az can kaybıyla atlatılması için çalışmaya devam edeceğiz."



-memurlarnet-