Sigara Bırakma Yöntemleri

Devasa sigara sanayisine karşın ülkelerin sigaranın sağlığa zararlarını vurgulamaları, tiryakilere uygulanan mekan kısıtlama yasakları ve uzun yıllar göz önüne alındığında hatırı sayılır maddi kayıp itibariyle; bazı insanların bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerektiğini düşünmeye başlamaları üzerine ortaya çıkan büyük müşteri potansiyeli için çözüm önerisi olarak pek çok sigara bıraktırma yöntemi sunulmaktadır. Bunların bazıları şöyledir;

nikotin ihtiyacını karşılamaya yönelik bantlar, haplar, sakızlar
nikotin ihtiyacını ortadan kaldırmaya yönelik iğneli uygulamalar veya iğne yerine çeşitli cihazlarla ışın uygulamaları
tekrarlanan hareketler sonucu oluşan alışkanlığı ortadan kaldırmaya yönelik zihin eğitimi uygulamaları
tıbbi ilaçlarla yapılan reçete tedavileri
sigara içildiğinde ağızda dayanılmayacak kötü tatlar oluşturacak çeşitli bitkilerle yapılan uygulamalar
maneviyat ehli hocaların muska uygulamaları

Uygulamaların çeşitliliği karşısında tiryakiler şaşkınlığa dönebilmektedirler zira, çözüm önerileri farklı sorunlara hitap ediyor gibi görünmektedir. Çünkü birinde sanki vücuda virüs veya bakteri girmiş gibi bir uygulama, diğerinde sanki vücudun ihtiyacı olan bir kimyasal maddenin daha az zararlı bir yoldan takviyesi, bir diğerinde bunların hiç biri yokmuş gibi bir uygulama, bir başkasında kısasa kısas babından ağız tadını bozmaya yönelik bir çaba ve nihayet maneviyat yükseltme çalışması vs.



Her bir yöntem önerisinde bulunanların, kanıtlanması imkansız başarı yüzdeleri ifade etmelerine rağmen sonuç maalesef tatmin edici olmaktan uzak görünmektedir. Bunun temel nedeni ise; kişilere hiçbir çaba harcamadan sorunlarından kurtulacağı yönünde telkinlerde bulunulmasıdır. Oysaki bırakın yıllardan beri süregelen müzminleşmiş bir sorundan gayretsiz kurtulmayı, hangi en basit sorun karşısında çaba harcamadan kurtulmak mümkün olabilir?

Sigara içme alışkanlığından kurtulmayı hedefleyen bir tiryaki, tek başına ve ne ile mücadele ettiğini bilmemesinden kaynaklı harcayacağı çok büyük enerji yerine, sorununun özünü ve ne yapması gerektiğini bileceği ve bunu kolayca uygulayabileceği bir yol öğrenmeyi hedeflemelidir. Aksi halde sigara ile alakalı maddi kayıplarına bir yenisini daha ilave etmiş olur.


.alıntıdır.