Sağlıklı Yaşam: Kış Aylarının Vazgeçilmez Meyvesi Muz


Sağlığınızın anahtarı besinlerde saklı… Özellikle mevsiminde tüketildiğin de adeta birer şifa deposuna dönüşen meyvelerden kış aylarının altın çocuğu muz ile ilgili merak edilen tüm bilgileri makalemizde bulabilirsiniz. Günümüzde kolayca bulunan muzun faydalarını okuduktan sonra, gelişme çağındaki çocuklarınızın beslenme programında ilk sıraya yerleştireceksiniz.

Asya’nın tropikal bölgelerinden geldiği sanılan muz, insanoğlunun ilk yetiştirdiği meyvelerden biri. Ama Avrupa’ya ancak 18. yüzyılda ithal edilebilmiş. Ortaya çıkışı bu kadar eskilere dayanan muz, bir hint efsanesine göre cennetin yasak meyvesiymiş. Adem ile Havva’nın elma değil, muz yedikleri için cennetten kovulduklarını, vücutlarını da incir değil muz yaprağı ile kapattıklarını anlatan bu efsane o çağdaki insanlar için muzun değerini ortaya koyuyor.

Sarı kabuğu altında beyaz, unlu ve yumuşak, tatlı ve kokulu bir eyve olan muzun bileşiminde B, C, E ve D Vitaminleri bulunuyor. Potasyum yönünden çok zengin olan muz; magnezyum, fosfor, bakır ve demir de içeriyor. Bu açıdan gelişme çağında olanlar için çok yararlı ve kış hastalıklarına karşı da adeta bir zırh oluşturuyor.



Ancak yağdan ve kireçten yoksun olduğu için başka gıdalarla dengelenmesi gerekiyor. Başka bir deyişle yalnız muzla beslenmek ya da muz kürü yapmak sağlığınız açısından zararlı. Sindirim bozukluğuna ve kansızlığa yol açabiliyor.

Dalından koparıldıktan sonra da olgunlaşmaya devam eden muzun sindirimi olgunlaştıkça kolaylaşıyor. Çünkü olgunlaşan muzun içindeki nişasta, şkere dönüşüyor ve diğer değerli maddelerle birlikte kana daha çabuk karışıyor. Olgun bir muz 1 saat 45 dakikada sindirilebiliyor. Muz olgunlaşmadan alınırsa, birkaç gün saklanabiliyor. Ancak 12 derecenin altındaki ısıyı sevmiyor. Bu yüzden buzdolabına kesinlikle koymamalısınız. Muzu fırında ya da güneşte kurutulduğu zaman çok besleyici bir un elde edebilirsiniz. 100 gramında 99 kalori ve 23 gram glusid bulunan muz, kurutulduğunda içerdiği kalori miktarı 285’e çıkıyor. Kalori değeri yükseldiği için özellikle sporcular için önemli bir besin sayılıyor. Tereyağı, şeker, alkol katılarak pişirildiğinde de nefis bir tatlı olabiliyor.

Her meyvenin ve sebzenin yetiştiği bir mevsim var. Mevsiminde tüketilen meyveler ve sebzeler, bir sonraki mevsim için bünyemizi destekler. Örneğin; portakal ve mandalina kışa girerken olgunlaşır. C vitamini açısından zengin olduğundan kışın soğununa hazırlar bizleri. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek kadar, yöresinden ve tarlasından taze olmasına da dikkat etmek önemlidir.


.alıntıdır.