Sağlığınızın Bozulması Evde Başlıyor!

Hayatınızın en büyük kısmını geçirdiğiniz evinizde, sağlığınızı tehdit eden yerleşim düzenleri olduğunu biliyor musunuz?


Tarih boyunca tüm yapılaşma, insanın vücut oranı ve bundan kaynaklanan ergonomiye göre inşa edilmiştir. Bir evin içini oda oda gezip gözlemleyecek olursak, sağlığımızı tehdit eden pek çok durumu gözlemleriz.

Salondan başlayalım. Seçilen kanepe, koltuk ergonomisi, yüksekliği ve oturma derinliği, televizyonun konumu ve aydınlatma, seçilen kumaşlar gibi pek çok unsur sağlığınız üzerinde etkilidir. Oturduğumuz koltukta dik oturabilmeliyiz. Koltuğun yüksekliği ve derinliği, sırtımızı yaslamaya müsait olmalı. Oturduğumuzda ayaklarımız yere değmeli ve dizlerimiz kalça seviyesinden yukarıda kalmalı. Koltuğun sırt kısmı, kürek kemiğimizin alt ucuna kadar uzanmalı ve belimizi kavramalı. Özellikle bel ve boyun rahatsızlığı olan kişiler, televizyonu açılı pozisyonda değil, tam karşılarına alarak seyretmelidirler.

Yemek masası, yediğiniz yemeğin hazmı açısından önemlidir. İdeal yemek masası ölçüsü şöyle olmalıdır:

Masa yüksekliği: 72 cm

Sandalye yüksekliği: 95 cm

Sandalye sırt yüksekliği: 47 cm

Bu ölçülerden aşağıda olan bir masada, midenizi sıkıştırarak yemek yememelisiniz.

Özellikle kadınların, zamanlarının büyük bölümünü geçirdikleri mutfak da, iskelet yapısı üzerinde hasar oluşturabilecek tehlikeler barındırmaktadır. Mutfakta geçirilen zaman içinde hep hareket edilir. Yanlış yerleştirilen bir mutfak, bel ve boyun ağrılarına davetiye çıkarır.

Ağır ve sık kullanılan malzemeler, kol yüksekliğine yerleştirilmelidir. Ağır malzemeyi alçak seviyeden kaldırmak zara verir çünkü bu hareket için, bel ve kola aşırı yük biner. Doğru yükseklikte olmayan bir lavabo, iş yaparken bel ağrısına sebep olur.

Doğru mutfak ölçüleri:

Lavabo yüksekliği: 80 cm

Tezgah üstü rafların yüksekliği: 150-170 cm

Fırın veya bulaşık makinesinin önünde, en az 95 cm boşluk olmalıdır. Bu mesafede yerleştirmek ve çıkarmak için alan kazanılmış olur. Eğilirken dizlerden kırarak eğilmek gerekir. Belde aşağıya doğru eğilerek yerleştirmek veya eşya boşaltmak, belinize zarar verir.


.ALINTIDIR.