Portakal Faydaları, Sağlıklı Yaşam ve Vitamin Deposu Portakal

Kokusu, rengi, tadı ve vücut direncini arttırıcı özelliği ile zahmetsiz bir vitamin deposu portakal… Kış aylarının vazgeçilmezi portakal, fonksiyonel bir meyve… Dilerseniz suyunu sıkarak, dilerseniz dilim dilim yiyin ama yaz kış mutlaka bir bardak portakal suyunu sofralarınızdan eksik etmeyin.



Akdeniz rüzgarları ile olgunlaşan, güneşin ışıkları ile harmanlanarak sofralara taşınan bir meyve portakal… Hastalıkların korkulu rüyası portakal, hem yenilerek hem de içilerek tüketilebildiği için popülerliğini her daim koruyor. Vitamin deposu portakal günümüzde yaşamın hemen her anında yanı başımızda. Kahvatıda, seyahatte, televizyon karşısında hatta sokakta yürürken bile bir bardak portakal suyu içmek mümkün. Taze sıkılmış portakal suyu hazırlarına oranla çok daha fazla C Vitamini içerir. Ancak sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi gerektiğinden hem zahmetli hem de kısa sürelidir. Kutulara taşınan portakal suyu ise besleyici özelliğini korumak için içine ekstradan C Vitamini eklenmektedir. Doğal ve zararsız katkı malzemeleri ile desteklenen hazır portakal sularının da etkisi taze sıkılmış olanları kadar yüksek. İçeceğiniz bir bardak portakal suyunu hayatın nimetlerinden biri olarak adlandırabilirsiniz. Taze portakal suyunuzu klasik olarak hazırladığınız, yani kesip portakal sıkacağında ya da preste sıktığınızda, suyunun tadı harika sağlık değeri ise düşük olur. Yapmanız gereken, ilk önce dış kabuğunu soyman, içteki beyaz kabuğunu ve zarını bırakmak olmalıdır. Daha sonra portakalları dilimlere ayırıp sıkacaktan geçirmelisiniz. Sonuçta ortaya yoğun, köpüklü, harika renkte bir içecek çıkacaktır. En büyük kazancınız ise besin değerini yüzde yüz korumanızdır. Tatlı ve lezzetli bu suyu 15 dakika içinde içmeniz ise size daha fazla yarar sağlar.

100 gram portakalda 50 mgr. C Vitamini bulunur. İnsan metabolizması C Vitaminini depolamadığından her gün mutlaka C Vitamini alınmalıdır. Ortaboy bir portakal 5-6 yaşındaki bir çocuğun günlük C Vitaminini karşılarkenbu miktar hamilelerde üç kat artar. Şeker hastaları günde ancak bir adet portakal yiyebilirler. Bu meyve bir vitaminler zinciridir. İçindeki P Vitamini ile damarları güçlendirir. B1, B2, B6 Vitaminleri ise sinirlerin dostudur. Portakal bunların dışında önemli bir provitamin A deposudur. Bir tek portakal, 100 gr. sütteki kalsiyumu sağlar. Bileşimindeki fosfor, kalsiyumu bedene kazandırarak sinir hücrelerini güçlendirir; magnezyum ise bedeni yenileyerek bulaşıcı hastalıklara karşı bedeninize bir zırh örer. Klor, bakır, demir, çinko, brom, manganez, fosfat, potasyum ve doğal şeker ihtiva eden portakal aynı zamanda vücudu toksinlerden arındırır. Anemi, karaciğer hastalıkları, sindirim zorlukları ve kanın aşırı yoğunlaşması gibi durumlarda portakal vazgeçilmez seçimleriniz arasında olmalıdır. Yüksek ateşi düşürmede, baş ağrıları ve asabiyete de portakalın iyi geldiği söylenir. Her kış sonunda ve her bahar başında bu meyveden yapılacak bir kür, her yaştakiler için sağlık iksiridir. Mükemmel besleyici maddeler dengesine sahip olması kan damarlarınızı ve kılcal damarlarınızı güçlendirdiğinden kişiye daha uzun ve sağlıklı bir yaşam şansı tanır. 100 gramında 44 kalori bulunan meyvenin tanınan belli başlı türleri Washington, yafa ve kan portakalıdır. Günümüzde bu şifa deposunu dört mevsim hayatınıza dahil edebilirsiniz. Portakal mevsimin geçmesi ile iyice soğutulmuş hazır sıkma portakal suları da en az taze sıkılmış kadar yararlı ve besleyici olacaktır. Özellikle yaz aylarından vücudun suya olan ihtiyacının artması ile birlikte sıvı tüketiminde de artış olmaktadır. İçinde pek çok vitamini barındıran portakalı buzdolabınızdan eksik etmeyin.


.alıntıdır.