Neden Sigara İçmemeliyiz?

Neden Sigara İçmemeliyiz?
Tütün kuru ve zehirli bir ottur ve otobur hayvanlara asla yediremezsiniz, hatta kandırmaya çalışıp samanlara karıştırsanız dahi yemezler. Bu kuru ve zehirli otu kağıda sarıp yakınca, yanmanın etkisiyle maddelerin zehirliliği katmerleşiyor. Dolayısıyla zehirli bir gaz kütlesi olan dumanın nefes borusu vasıtasıyla bedenin içine zerk edilmesi işlemi çok açıktır ki sağlığı olumlu yönde etkilemez.

Aslında yalnızca otoburlar değil, tüm canlılar gibi insan bedeni de zehirli maddeyi hemen ayırt eder ve bir şekilde dışarı atma eğilimine girer. İlk kez sigara dumanını ağzınıza doldurduğunuz günü hatırlayın (ki henüz ciğerlerinize çekmeyi bilmiyordunuz), ciddi şekilde boğazınızda bir hassasiyet, baş dönmesi, dilde berbat bir tat vs yani zehirlenmeye dair bilumum alametler anında size uyarı olarak gönderilmiştir. Bugün çok ustalaştınız ve bir tam sigarayı sonuna kadar bu belirtileri yaşamadan içebiliyorsunuz ancak bunun sebebi bedeninizin aşırı mücadeleniz sonunda bu koku ve tada karşı duyarsız gibi görünmeyi öğrenmesi dolayısıyladır.Oysaki şimdi dahi sigara içtiğiniz her seferinde savunma sisteminiz, zehirli bir madde geldiğini anlıyor ve gerekli işlemleri pratik biçimde yapıyor; kan dolaşım hızını, kalp ve nabız atışları hızını, tansiyonu vs olması gereken düzeylere çıkarıyor, üstelik sizi berbat koku ve tatla fazla zorlamadan.



Peki bu durumda acaba savunma sisteminiz bu görevini başarıyla ne zamana kadar sürdürecek veya ne zaman pes edecek ve ciddi şekilde hasta olacaksınız diye merak içinde olduğunuz için mi sigara içmeye devam etmelisiniz? Üstelik bağışıklık sisteminizin pes ettiği tarihi öğrenmeye karşılık içinde hiçbir surette keyif verici madde olmadığı için kendi kendinize keyif alıyormuş gibi davranmaya devam ederek!

Bedeni zehirlemenin yanı sıra üste her gün nakit para ödeme işine ne demeli? Yoksa, milyarlarca dolarlık sigara sanayisine bir katkıda da ben bulunayım gibi insani bir görevimiz olduğunu mu düşünmeliyiz? -



.alıntıdır.