Menopoz ve Menopoz Döneminde Yapılması Gerekenler

Menopoz

Menopoz; kadının doğal bir süreç içinde adet kanamalarının durmasıdır. Normal menopoz yaşı 48-52’dir. Annenizin menopoza girdiği yaş aralığı sizin menopoza girme yaşınızı belirlemede etkilidir. Yani bir bayan, annesinin, teyzesinin, ablasının menopoza girme zamanlarını sorgulayarak kendi menopoz ortalamasını bulabilir.

35 yaşından önce menopoza girmeye erken menopoz denmektedir. Erken menopozun psikolojik, fizyolojik ve çevresel olarak birçok sebepleri vardır. Kalıtım ise göz ardı edilmemesi gereken en önemli etkenlerden biridir. Kötü çevresel faktörler, artan stres, kötü beslenme, sigara, erken menopoza neden olabilir. Erken menopozun en önemli belirtisi düzensiz adet kanamalarıdır. Kanamalar daha sık veya daha seyrek olabilir. Ailesinde erken menopoz hikâyesi olan ve adet düzensizliği yaşayan kişilerin bir Jinekologa giderek muayene olmalarını öneriyorum.
Adetlerinin 3-4. Günü yaptıracakları hormon tahlili ve ultrason muayenesiyle teşhis konulmaktadır. Erken menopozun ciddi tehlikesi artık yumurtlama olmayacağı için gebe kalamamaktır. Hem erken menopozu, hem de normal menopozu geciktirmek veya engellemek mümkün değildir. Sadece bir miktar hormon takviyesi yapılarak, bir süre adetlerin devamı sağlanıp, kadının menopoz sıkıntıları giderilebilir.

Menopoz sadece adetin kesilmesiyle sınırlı değildir. Yumurtalıkların çalışmasının durması ve östrojen hormonun azalmasıyla kadın birçok sorunlar yaşar. Bu sorunlar; yavaş yavaş kemiklerde meydana gelen erime, terleme, ateş basmaları, gece uykusuzlukları, psikolojik sorunlar ve cinsel sorunlardır. Ayrıca idrara sık çıkma, idrar yaparken zorlanma ve idrar kaçırmada görülen şikâyetler arasındadır. Menopozun kendisi bir hastalık değildir fakat östrojen hormonun azalmasıyla birlikte menopoz döneminde kalp ve damar hastalıklarında ciddi bir artış gözlenmektedir.

Menopoz, kadının ergenlik evresi gibi, doğurganlık evresi gibi doğal ve olması gerekli bir evredir. Kadını doğurma yetisiyle ödüllendiren Tanrı, bu evrede kadının dinlenmesini istemiştir. Doğurup, çocuklarını büyüten kadın için doğum kontrolü mecburiyeti olmadan cinsel hayatının keyfini yaşama özgürlüğü sunulmuştur.



Hayatı boyunca aktif ve üretken olan kadın bu dönemi biraz buhranlı geçirebilir. Vücudunda meydana gelen ateş basmaları, terlemeler, kendini işe yaramaz hisseden kadın için bir kâbustur adeta. Bu dönemle kişinin bireysel olarak göstereceği çabası ve isteği çok önemlidir. En başta yapması gereken şey, menopoz dönemi öncesi kendini hem psikolojik, hem fizyolojik olarak menopoz dönemine hazırlamalıdır kadın.

Bu dönemin keyfini çıkarın bence. Artık çocuklarınızı büyüttünüz, daha hoşgörülü ve daha bilgesiniz. Kendinize daha çok vakit ayırabilirsiniz. Gençken vakit bulamadığınız birçok işi bu dönemde yapabilirsiniz. Kendinize bulacağınız bazı hobiler, hem bir şeyler üretmenize, hem de sizin kaliteli zaman geçirmenize sebep olur. Günlük yapacağınız kısa yürüyüşler sizi psikolojik olarak rahatlatırken sağlıklı bir yaşam sürmenize de katkıda bulunur.

Menopozda yaşanan rahatsızlıklar çok uzun süreli devam ederse kadında kronik depresyona sebep olur. Dışarıdan alacağınız self hipnoz, nefes teknikleriyle rahatlama, Eft (duygusal arınma), Meditasyon, Reiki, Bioenerji gibi rahatlama teknikleriyle bu dönemi daha rahat geçirebilirsiniz. Yaşam biçiminde kendisine olan saygısını kazanmış, özgüveni yüksek, işi gücü ve meşguliyeti olan kadın bu sorunlarının üstesinden daha çabuk gelir. Unutmayın’ bu dönem hem ruhsal, hem bedensel olgunlaşmanın yaşandığı haz alınması gereken bir dönemdir.

Saygılarımla…


MUHİTTİN KILIÇ

.alıntıdır.