Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya ve ekibi, daha kolay sindirilmesini sağlamak amacıyla limon ve portakal lifli et mamulleri üretti.

KONYA - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya bölüm olarak öğrencilerin en iyi şekilde eğitim alması ve toplumun sağlıklı beslenmesi için birçok araştırma yaptıklarını söyledi.

Araştırmaların yanı sıra bölümde bazı gıdaların üretiminin de yapıldığını vurgulayan Karakaya, böylece öğrencilerinin okuldan sonraki iş hayatına hazırlanmış olduğunu söyledi. Bu yıl et ürünlerinin sindirimini kolaylaştırıcı sonuç alacak bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Karakaya, şunları kaydetti:
“Et ve ürünleri, posalı olmadığı ve sebzelerle birlikte tüketilmediği için sindirimi zor oluyor. Bu yüzden et ürünlerinin daha kolay sindirilmesi, içindeki besin ögelerinin daha fazla emiliminin sağlanması için bir çalışma yaptık. Et ürünlerinde limon ve portakal liflerinden yararlandık. Sucuk, salam ve sosis gibi kırmızı et ürünlerinde limon lifi, tavuk eti ürünlerinde ise portakal lifi kullandık. Limon ve portakalın kabuğunun altında bulunan beyaz lifli bölümü kattık. Turunçgiller sayesinde et ürünlerini liflendirmiş olduk.”

Ürünlerde yüzde 4-5 civarında bir katkı bulunduğunu ifade eden Karakaya, bu durumun sağlıklı beslenme açısından önemli olduğunu söyledi.

Lifli gıdaların bağırsakları çalıştırdığını dile getiren Karakaya, “sindirim sistemini destekliyor. Suyu tuttuğu için tokluk hissi veriyor, aşırı yemeyi önlüyor. Yani biz kepekli sucuk gibi bir şey üretmiş olduk. Ayrıca bu tür et ürünleri kabızlığı da önlemiş olacak. En önemlisi de lifler, ette bulunan mineral gibi önemli maddelerin emiliminde önemli rol oynayacak” dedi.

Karakaya, bu araştırmalarının yurt dışı ve içinde yayınlanan bazı bilimsel dergilerde yer aldığını ve ilgi gördüğünü belirterek, çalışmalarının Türkiye’de ilk olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Mustafa Karakaya, laboratuvar ortamında ürettikleri bu mamuller konusunda, istedikleri takdirde ticari üretim yapan firmalara katkı sağlayabileceklerini sözlerine ekledi