Kansızlık kalbi tetikliyor

Anemi tedavi edilmediğinde kalp sağlığını bozuyor

Opr. Dr. Ergun Özdemir Görele Devlet Hastanesi İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Mahmut Acar, halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tedavi edilmediği takdirde kalp sağlığının bozulabileceğini söyledi.


Dünyada kadınlarda kansızlık görülme sıklığının yüzde 30-40, erkeklerde ise yaklaşık yüzde 20'lerde olduğunu söyleyen Dr. Acar, 'Kansızlık yani anemi bir bulgudur, daha doğrusu bir hastalığın sonucu olarak gelişmiş olan sonucu tespit ettiğimiz bir kan düşüklüğü durumudur. Burada en önemli olan konu anemiye neden olan hastalığın bulunarak tedavi edilmesidir. Yoksa sadece kandaki hemoglobini yükseltmeye çalışmak mevcut hastalığın gizli kalmasına bazen de telafisi yapılamayacak ölümcül durumlara neden olabilir' dedi.


Kansızlık ya da anemi kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin molekülünün miktarında azalma olduğunu belirten Dr. Acar, 'Anemi'nin çok çeşitli sebepleri vardır. Kansızlıklar arasında en çok görülen demir eksikliği anemisidir. Anemi hastalarının yaklaşık yüzde 90'ında demir eksikliği anemisi görülmektedir. Demir, hemoglobin molekülünün üretilmesi için gereklidir. Besinlerle demir alımının az olması ya da aşikar veya farkına varılmayarak kanamalar nedeniyle vücuttan demir kayıbının artması bu mineralin eksikliğine yol açar. Bu eksikliğin yol açtığı başlıca rahatsızlık kansızlıktır. Kansızlık sunucunda; halsizlik, solukluk ve çabuk yorulma gibi yakınmalar oluşmaktadır. Demir eksikliği özellikle genç bayanlarda, ergenlik çağında ve iyi beslenmeyen bebeklerde gelişmektedir. Ayrıca mide-bağırsak kanserlerinin ve diğer birçok kanserin erken bir bulgusu olarak ta karşımıza çıkabilir' diye konuştu.


Dr. Acar, kansızlık durumunda, vücudun bu durumu telafi etmek, organ ve dokuları korumak için bazı mekanizmaları devreye soktuğunu ifade ederek 'Bunun içinde anahtar rolü kalbimiz ve damarlarımız oynuyor. Kansızlıkta organlarımıza, dokularımıza ve bütün hücrelere yeteri kadar oksijen taşınmadığından kalbimiz daha fazla çalışmaktadır ve daha fazla güç sarf etmektedir ve zamanla kalpte bir büyüme olmaktadır. Eğer kansızlık devam edecek olursa kalp yetersizliği ve kalp damar yetersizlikleri sonucunda ölüm veya sakatlıklara kadar varabilen durumlarla karşılaşılabilecektir. En kötüsü de kronik kalp damar hastalıkları olan kişilerde eğer ki anemi oluşacak olursa ve uygun bir şekilde tedavisi yapılmayacak olursa bu durumda, ölüm oranı daha da artmaktadır' şeklinde konuştu.


'Gün içersinde iş yapmadan yoruluyorsanız, konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsanız, tırnaklarda beyazlık, cilt renginin soluk durması, nefes almada sıkıntı çekilmesi durumu varsa ve kendinizi halsiz hissediyor, baş dönmesi, çarpıntı, üşüme hissi ve iştahsızlık şikayetlerinden yakınıyorsanız bu bulgularınızın nedeninin kansızlık olabilir' diyen Acar 'Demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliği ve diğer kansızlık nedenlerine bağlı olarak görülebilen anemi hastalığı açısından hiç vakit kaybetmeden bu konuda uzman olan bir hekime gidilerek kansızlığın nedeninin tespit edilmesi ve nedeninin belirlenip düzeltilerek tedavi edilmesi çok önemlidir. Geç kalındığı taktirde çok daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

İHA