Kanserli Hastalarda Ağız ve Diş Sağlığı

Diş çürüğü veya ağrı gibi problemleriniz var ise kemoterapi uygulamasına başlamadan önce diş hekimine gitmeniz gerekmektedir. Dişler için mutlaka tedavi ve özellikle çekim gerekiyor ise, kemoterapi başlamadan önce kan değerleri normal sınırlarda iken yapılmalıdır.



Her Türlü Diş Tedavisi Mümkünse Kanser Tedavisine Başlamadan Önce Gerçekleştirilmelidir
Hastalar ağız içi olumsuzlukların şiddetini azaltmak için ağız hijyenlerini korumaya teşvik edilmeli, düzenli olarak, günde 3-4 kez, özellikle yemeklerden sonra 30 dakika içinde ve yatmadan önce ağız temizliğini yapılmalıdır.
Diş fırçalama çok yumuşak bir fırça yardımıyla baskı uygulamaksızın antitartar, peroksit ihtiva etmeyen florür ve karbonat içeren bir diş macunu ile yapılmalıdır. İki ayrı diş fırçası değiştirilerek kullanılmalı ve klorheksidinli veya hipokloritli solüsyonlarda yıkanarak, kurutulmalıdır.
Ağız duşu ve elektrikli diş fırçası kullanımı tavsiye edilmez.
Hasta eğer diş ipi kullanıyorsa mumlu ve şerit diş ipi kullanması önerilir, fakat kullanmıyorsa kullanıma alıştırmak için uygun bir zaman değildir.
Özellikle kemoterapiden 7-10 gün sonraki dönemde dişler fırçalanmamalıdır, çünkü bu dönemde dişeti kanaması ve enfeksiyon riski vardır. Fırçalamak yerine ağız gargaraları ve karbonatlı gargara ile ağız temizlenmelidir.
Kemoterapi sırasında görülebilen kusmalardan sonra karbonatlı su ile hasta sık sık gargara yapmalıdır.
Eğer diş macunu ağzınızı veya dişlerinizi sızlatıyor, fırçalarken mideniz bulanıyorsa, fırçalamak yerine karbonatlı gargara ile ağzınızı temizleyin.
Kanser tedavisi sırasında mümkünse hareketli protezler takılmamalıdır.
Tedavi sonrası dişler düzenli fırçalanmalı,protezler her yemekten sonra ve gece yatarken kesinlikle ağzınızdan çıkarılarak temizlenmelidir. Damağa iyi oturmayan takma dişler kullanılmamalıdır. Protezler temizleyici sıvılar içinde saklanmalıdır.
Mantar enfeksiyonu var ise, tedavi sadece ağız içi dokulara değil protezlerede uygulanmalıdır.
Kurumaya karşı dudaklar vazelin ya da dudak yağları ile nemlendirilmelidir.
Kolay yutmayı sağlamak için sulu yiyecekler tercih edilmeli ve günde en az iki litre sıvı içilmelidir.
Tahrişe neden olabilecek asitli, çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden, alkol ve tütün kullanımından kaçınılmalıdır.

Kaynak: türkiye diş